Posted on

Goda pastarätter

Pasta är en maträtt som har sitt ursprung från Italien. Ända sedan pastan uppfanns för flera hundra år sedan så har den ständigt utvecklats. Idag finns det många olika pastasorter att välja bland. En av huvudingredienserna i pasta är mjöl. Men eftersom det finns de som är allergiska mot gluten är det bra att det finns alternativ även för dem. Det finns god glutenfri pasta du kan köpa om du är känslig mot gluten och vill ha god pasta.

Förutom att det finns en hel del olika sorters pasta så finns det också en hel del goda och nyttiga pastarätter du kan testa att laga. I det här inlägget får du några tips på populära pastarätter.

Pasta bolognese

En av de mest populära pastarätterna i Sverige är pasta bolognese som till och med har fått ett eget namn på svenska: pasta med köttfärssås. För att laga en klassisk pasta bolognese behöver du köttfärs, lök, vitlök, tomatpuré och krossade tomater. Till köttfärssåsen kokar du en valfri pasta, det är vanligast att man serverar pasta bolognese tillsammans med spagetti. Men du bestämmer själv vilken sorts pasta du vill ha till din bolognese.

Pasta carbonara

Ett annat exempel på en pastarätt som både är lättlagad och väldigt god är pasta carbonara som också kan heta pasta alla carbonara. För att laga en klassisk pasta carbonara behöver du fläskkött, till exempel bacon, ägg, grädde, vitlök, parmesanost samt salt och peppar och spagetti. Det äldsta receptet man hittills har hittat på en pasta carbonara är från år 1839.

Pasta Alfredo

Pasta Alfredo är namnet på en annan populär pastarätt. Pastan fick sitt namn efter restaurangägaren och kocken Alfredo di Lelio som skapade rätten till sin fru. Detta var i början på 1900-talet så även pasta Alfredo har över 100 år på nacken. För att laga pasta alfredo behöver du fettucine pasta, smör och parmesanost. Det här är en av de billigare pastarätterna du kan laga. Man kan också laga pasta Alfredo med kyckling då kan rätten kallas för kyckling Alfredo.

Macaroni and cheese

En rätt som ursprungligen kommer från Italien men som de flesta tror är amerikanskt är macaroni and cheese som också kan kallas för mac n cheese. Redan på 1300-talet lagade man gratänger med pasta i Italien som liknar vad macaroni and cheese är idag. Rätten blev populär i USA när den dåvarande presidenten Thomas Jefferson blev förtjust i rätten och sedan dess har macaroni and cheese varit starkt kopplad till det amerikanska köket. Macaroni and cheese har dock inte slagit lika mycket i Sverige, här har vi ju stuvade makaroner. För att laga macaroni and cheese behöver du makaroner, ost, mjölk och smör.

Lasagne

Vi avslutar med en annan sorts pastarätt som tillagas i ugnen. Lasagne är en rätt som gratineras i ugnen och kan ha olika ingredienser. För att laga en klassisk lasagne behöver du pastaplattor, köttfärs, béchamelsås och ost. Lasagnen är ännu ett exempel på en pastarätt med lång historia. Redan på medeltiden lagade italienarna liknande rätter som är föregångare till vad lasagnen är idag.