Posted on

Spara ihop 50 000 kronor på ett år

Behöver du mer pengar? Kanske för att köpa en bil eller för att börja spara och investera. Att ha pengar på bankkontot är mycket klokt.

Pengar på kontot

Under coronapandemin är det många som insett att de borde varit förutseende och haft en nödbudget. En rejäl summa pengar sparade på bankkontot. Vi vet inte vad som händer i framtiden. Bilen kan gå sönder, huset kan behöva renoveras, en pandemi bryter ut eller så blir vi arbetslösa. Att spara ihop en summa pengar att använda som nödbudget, pengar att investera eller för att du vill använda dem till något särskilt, är mycket klokt. Och det går snabbare än vad du tror. Det handlar bara om att bestämma sig.

50 000 kronor på ett år

Att spara ihop 50 000 kronor på ett år är inte så svårt. När du väl har börjat komma igång med sparandet kommer du troligtvis kunna snabba på processen. Det är faktiskt roligt att spara, se hur pengarna växer på kontot. Matematiskt sett innebär det att du måste spara 4166 kronor varje månad för att få ihop 50 000 kronor. Avrunda det till 4200. Du väljer om du vill spara just den summan varje månad eller om du vill börja med en högre siffra för att verkligen komma igång. Spara är litegrann som att gå ner i vikt. Det är ett långsiktigt projekt. Dina vanor och de beslut som du gör idag, kommer påverka både din hälsa och din ekonomi om ett år. Både pengar och vikt är väldigt psykologiskt. För personer som ska gå ner i vikt kan det underlätta att få se resultat snabbt. Som att äta LCHF en vecka och gå ner 1 kilo. Detsamma gäller ekonomin. När du börjar spara kan det underlätta om du första månaden kan överföra 5000 kr eller 6000 kr till ditt särskilda sparkonto. För att lyckas med sparandet bör du beslutar dig om en minisumma varje månad. Om du varje månad måste överföra minst 4000 kronor när lönen kommit in på kontot har du stora chanser att verkligen lyckas med projekt.

Låter pengarna växa

Du kan välja att lägga pengar på ett sparkonto och sedan använda dem. Eller så investerar du dina pengar och låter dem växa. Låt oss säga att du investerar dina 50 000 kronor i en indexfond eller aktier. Under ett år växer dina pengar med 10 procent. Det innebär att du tjänar 5000 kronor utan att göra något. Det smartaste sättet att få en god ekonomi är genom att investera dina pengar och låta dem växa. Du kan lära dig mycket om investeringar och aktiemarknaden i Dagens Industri, genom att läsa biografier av personen sa Warren Buffett och böcker om hur du på bästa sätt ska hantera dina pengar.