Posted on

Så skapar du ett bra hemmakontor

Corona har medfört att många arbetar hemifrån. Distansarbetet har i sin tur lett till att många också har behövt fundera ett eller två varv kring hur de kan skapa ett så bra hemmakontor som möjligt. Något du känner igen dig i?

Skapa förutsättningar för ett ergonomiskt hemmakontor

En dålig arbetsmiljö kanske fungerar under en kort stund. Om du däremot sitter vid ett skrivbord som inte är ergonomiskt planerat kan det i längden ge dig kroppsbesvär. Som exempel är det inget ovanligt att en oergonomisk sittplats ger värk i nacken, axlarna och ryggen. Därför är det ingen vidare idé att sitta med laptopen vid köksbordet.

Vad kan du göra i stället? I den bästa av världar införskaffar du ett höj- och sänkbart skrivbord. De kan dock vara otympliga och långt från alla har plats för ett sådant på hemmakontoret.

Om du dessutom arbetar med en laptop kan att välja ett anpassat laptopbord vara ett bättre alternativ. Dels tar det mindre plats, dels är det byggt för att du ska kunna sitta skönt framför den bärbara datorn. Vissa av dem är till och med portabla så att du kan sitta i soffan medan du gör dina uppgifter.

Sett i ett ergonomiskt perspektiv är även sittplatsen viktig. Satsa därför på en ergonomisk stol, det kan antingen vara en stol som främjar motion (sittboll) och/eller en stol som avlastar ryggen.

Inred en trivsam arbetsplats i hemmet

Den visuella trevnaden är en annan betydelsefull aspekt av arbetsmiljön. Om du sitter på en fint inredd arbetsplats ökar både din kreativitet och produktivitet. Vad som är fint varierar från person till person. Kanske gillar du organiserat kaos eller kanske föredrar du ordning och reda. Oavsett vilket gäller det att anpassa hemmakontoret så att det avspeglar dina behov.

Så enkla saker som ett par nya gardiner och blommor i fönstret kan göra all världens skillnad för trivselgraden i rummet. Med andra ord behöver du inte slå på stort och köpa nya möbler eller måla om för att kunna komma till ro vid arbetsplatsen. Krukväxter är ett annat exempel på enkel inredning som ökar välbefinnandet. Prova en luftrenande växt!