Posted on

Lev som en digital nomad

Många drömmer om att ta steget och börja leva sitt liv som en digital nomad. Det finns dock en hel del frågor man bör ställa sig innan man gör detta. Här finns lite information att börja med innan man börjar sitt nya betydligt mer flexiblare liv.

Betyder mer frihet mindre pengar?

De flesta som väljer ett liv där man kan resa mycket och bestämma över sin tid varje dag, tvingas förstås välja sådana arbeten där det är möjligt. En grundförutsättning är att det kan skötas digitalt och att en dator i princip är det enda man behöver. Den som tillfälligt behöver hyra kontor i Stockholm eller någon annanstans hittar flera bra lösningar. Ett kontor eller arbetsrum kan hyras för både längre tider som just för stunden då det behövs. Vanligen kan ett liv som digital nomad innebära en något lägre lön, och den kan ofta variera mellan månaderna. Man behöver kunskap i att ta betalt som privatperson eller starta egen firma. Dessa uppgifter hittar man enkelt på Skatteverkets hemsida för egenföretagare. Det är svårt att ge ett allmängiltigt svar om mer frihet innebär mindre pengar. Det beror främst på vilka slags arbeten man hittar.

Förbereda sig innan man lever helt digitalt

Innan man börjar sitt liv som en kringflyttande nomad som har det mesta och lite till i sin laptop, kan man förbereda sig ordentligt. Det kan vara bra att ha en sparkassa med pengar om man har tänkt resa till andra länder. Man bör också ha flera plattformar där man kan arbeta och tjäna pengar digitalt, så alla ägg inte är samlade i en korg. För resa utomlands kan det vara bra att alltid kolla upp vilka regler som gäller. Den svenska ambassaden på plats brukar ha bra vägledning. Har man tänkt flytta runt i stor utsträckning måste man prioritera mängden kläder man ska bära på.

Att skaffa sig rätt förväntningar

Alla har sina egna individuella anledningar till varför ett liv som digital nomad hägrar. Det gäller dock att förväntningarna är realistiska. Kanske har man sett framför sig ett liv där man ligger i en hängmatta i ett tropiskt land medan man skriver på tangentbordet. Andra kan måla upp scenarier där allt går fel, vilket kan avskräcka dem från att ta steget. Man kanske önskar mer trygghet än vad man tror att ett liv som digital nomad kan erbjuda. Egentligen måste man prova för att på riktigt veta hur det ligger till. Att förbereda sig ordentligt och börja i en mindre skala kan vara vägen att gå.