Posted on

Inredningen påverkar din hälsa

Inredningen i ditt hem kan faktiskt påverka ditt mående. Det går att skapa miljöer som är mer fördelaktiga för din hälsa och ditt välbefinnande. Kort sagt reagerar hjärnan på miljön som du befinner dig i. Det kan låta krångligt men det är faktiskt inte svårt att inreda ditt hem om du bara har rätt verktyg. Om du mår bra och inspireras i din miljö kommer du att må bättre. För att få till detta behöver du ha en balans i inredningen, det får varken vara för mycket eller för lite saker i ett rum. För att få denna balans kan ett konsolbord vara till hjälp. Det kan du använda för att visa upp dina käraste ägodelar på ett strukturerat sätt. Även om flera personer har samma konsolbord kan det se och upplevas helt annorlunda beroende på vem som satt sin personliga prägel på det. Tänk att inredningen i ditt hem ska väcka nyfikenhet och frisätta dopamin. Du måste kalibrera ditt hem och hitta vad du mår bäst av.

Naturnära färger

Försök att hitta en bra neutral grundfärg som är mjuk och naturnära. Den färgen kommer du kunna kombinera med fler starka färger om du önskar det. Naturnära färger stör inte människor som vissa andra färger kan göra, vilket gör det lättare att hitta en bra balans. I sovrummet kan du välja en blå nyans. Blått är nära kopplat till naturen och kan göra dig mer fokuserad. Signalfärger som rött och orange ska du försöka undvika i sovrummet, använd dem istället när du vill aktivera dig. Inred också gärna med växter, människan har en förkärlek till naturen och det är kanske för att naturen har en väldigt positiv inverkan. Växter är helt enkelt nyckeln till en balanserad inredning. Du kan också inreda med naturmotiv och naturmaterial. Exempelvis kan en slingrig skogsstig väcka nyfikenhet i hjärnan.

Tänk på belysningen

Belysningen är en väldigt viktig del. Försöka att inreda på ett sätt som tar vara på dagsljuset. Sedan är varmare ljus som är mer nedtonade att föredra. Kallt blått ljus ska du definitivt undvika i sovrummet eftersom det kan störa din nedvarvning.