Posted on

Odla din egen mat

Att odla grönsaker och framförallt skörda det du odlat är en magisk känsla som inte går att köpa för pengar. Du får inte bara äta näringstäta och ekologiska grönsaker, du kan också spara pengar på att odla själv. Om du behöver växter eller fröer är wexthuset.com butiken du ska beställa från. De har allt du behöver för att komma igång med din odling.

Odla grönsaker hemma

Du behöver inte ett stort grönsaksland för att kunna odla. Du kan odla grönsaker på balkongen, i en pallkrage, i olika krukor eller i en odlingsbänk. Rädisor, potatis, tomater och sallat är perfekt att odla i stora hinkar eller krukor. Direkt när du kan börja gräva i jorden på vårkanten, kan du börja så. Men tänk på att om du bor där det kan vara kallt på nätterna kan du behöva skydda odlingarna på något sätt. Vissa växter behöver du så inomhus för att de ska kunna få en bra start. Vissa växter behöver lugn och ro att växa till sig i början utan konkurrens av ogräs. Morot, rädisor, dill och olika sallater är några grönsaker som går att så direkt utomhus medan persilja, pumpa, squash och grönkål behöver sås inomhus.

Börja med enkla grödor om du är nybörjare

Om du är nybörjare inom odling kan det vara bra att börja med några grönsaker som är enkla. Sallat är en grönsak som är väldigt svår att misslyckas med. Plocksallat växer i enskilda blad och kan därför skördas allt eftersom. Sallatsfrön gror redan vid fem plusgrader. Så därför i olika omgångar så att du alltid kan skörda färsk sallat till middagen. Om du sätter ut färdiga sallatsplantor ska du tänka på att sätta dem grunt. Alla typer av kryddor är enkla att odla. Tänk på att odling tar tid och om du sår allt samtidigt blir allt moget ungefär samtidigt.

Spara pengar på hemmaodling

Genom att odla hemma vet du precis vad du stoppar i munnen och det är dessutom mycket billigare att gå ut och plocka din sallat än att gå till matbutiken och köpa. Tomater är en grönsak som du kan spara mycket pengar på genom att odla själv, men även sallat och gurka är mer fördelaktig att odla hemma än att köpa.