Posted on

Allt om hudvård

De senaste åren har allt fler fått ett intresse för att ta hand om sin hud och hudvård. Det kan kännas svårt att veta vad alla hudvårdsprodukter har för funktion och vilka du behöver. Därför har vi i det här inlägget valt att ge dig som läser en kort genomgång av olika hudvårdsprodukter.

Hudvårdsprodukter finns att köpa i butik och det finns många bra varumärken att välja bland. Ett bra hudvårdsvarumärke är till exempel Dermaceutic som tagits fram av hudvårdsexperter, biokemister och läkare.

Dag och nattkräm

Om du bara ska investera i en sorts hudvårdsprodukt till att börja med, så ska du satsa på en bra dag eller nattkräm. En dagkräm smörjer du in ditt ansikte med i början på dagen och är oftast lite lättare i konsistensen än en nattkräm som smörjes in innan du går och lägger dig. Det de har gemensamt är att de håller huden återfuktad under hela dagen eller natten.

Serum

Olika serum har olika egenskaper. När du ska köpa ett serum att använda till ditt ansikte efter att du rengjort det, ska du utgå från vilket resultat du vill ha. Det finns serum som ger extra fukt, extra lyster, är utjämnande eller innehåller anti age.

Rengöring

Att rengöra sin hud är viktigt. Många tror att bara för att de inte sminkar sig så behöver de inte använda en ansiktsrengöring. Men faktum är att under dagen samlar din hud på sig smuts och utsätts för orenheter vilket du behöver få bort om du vill undvika att utveckla akne. Det finns en hel del rengöringar att välja bland. Om du sminkar dig ska du satsa på en bra rengöring som både tar bort smuts och smink. Om du inte sminkar dig ska du satsa på en mild rengöring som bara tar bort smuts.

Solskydd

Om du vill undvika att du bränner dig, solskador, cancer och att din hud ska åldras i förtid är det viktigt att du använder solskydd. Solen är som starkast på våren och sommaren och då ska du alltid smörja in dig med ett solskydd innan du ska vistas i solen. En del dagkrämer har spf i sig, men oftast behöver du investera i att köpa solkräm till kroppen och ansiktet om du vill undvika problem med din hud.

Ansiktsmasker

Ansiktsmasker används för att ge din hud en extra boost. Du låter ansiktsmasken verka en stund i ditt ansikte innan du tvättar bort den. Det finns olika ansiktsmasker med olika egenskaper beroende på vad du vill uppnå. Till exempel ge ditt ansikte extra fukt, lyster eller göra det rent från orenheter.

Toner

En toner används i ditt ansikte efter att du tvättat det för att återställa hudens PH balans. Det hjälper huden att stänga porerna och ge det fukt.

BHA eller AHA syror

Ju mer du lär dig om hudvård desto mer kommer du att stöta på AHA och BHA syror. Dessa syror brukar finnas i toners och har olika egenskaper. AHA syra är en exfolierande syra medan BHA är rengörande.