Posted on

Visste du det här om håravfall och hårtransplantation?

Tappar håret gör vi alla. Varje dag tappar vi i genomsnitt 50 till 150 hårstrån, det är inget konstigt med det och det är inte detta som benämns håravfall. Håravfall är när man tappar så pass mycket hår att man blir kal på hjässan, antingen fläckvis eller över hela skalpen. För många är det här en svår upplevelse, somliga ser till och med på håravfallet med sorg. Klara sig utan hår behöver man dock inte göra, kanske har du hört talas om hårtransplantation?

Vad innebär en hårtransplantation?

Att transplantera hår innebär att hårsäckar tas från ett område där man har mycket hår och flyttas till ett ställe där man har mindre av det. Man kan transplantera hårsäckarna till själva hårsvallet, skägget och ögonbrynen. Män och kvinnor med ärftligt håravfall kan välja att göra detta. Det är oftast dessa som har svårt att få tillbaka håret på annan väg.

Stress, näringsbrist och annan ohälsa kan göra så att man tillfälligt tappar håret. Det brukar dock växa ut igen och därför behövs ingen hårtransplantation i detta fall. Ärftlighet är den vanligaste orsaken till att man väljer att göra en hårtransplantation. Genom transplantationen kan man få tätare hårväxt, fylla kala fläckar och korrigera hårlinjen.

Individanpassade hårtransplantationer

Om du överväger att göra en hårtransplantation kan du hitta information och priser på Nordic Hair, som är experter på att korrigera håravfall. Det krävs en expert på området för att resultatet ska bli bra och den här experten bör utgå från din individuella situation. Under en inledande konsultation pratar ni igenom det eventuella ingreppet tillsammans.

Den säkra FUE-tekniken

Hårtransplantationer görs med hjälp av olika tekniker eller metoder. Nordichair.com är exempel på en klinik som använder sig av den säkra FUE-tekniken, som ger ett naturligt resultat och lämnar minimalt med ärr efter sig. Andra tekniker kan skapa ärriga områden, så det gäller att välja rätt.

Hur går en hårtransplantation till?

Här kommer några sammanfattande punkter för hur en hårtransplantation går till:

  • Allra först gör du en konsultation med kliniken som ska genomföra ingreppet, och detta för att se till dina individuella förutsättningar att få ett lyckat resultat.
  • På operationsdagen går du och transplantatören igenom vad som ska göras. Du byter om till operationsrock, hårlinjen ritas ut och donationsområdet rakas.
  • Du kommer vara vaken under hårtransplantationen och får därför lokalbedövning i området hårsäckarna ska tas från.
  • När bedövningen börjat verka i donationsområdet plockas hårsäckar därifrån.
  • Nu får du även lokalbedövning i själva transplantationsområdet.
  • När denna börjat verka sätts hårsäckarna på plats.
  • Du får bland annat vaselin och bandage på områdena, och dessa ska sitta i ett dygn.
  • Ingreppet är klart och du får bland annat eftervårdsrådgivning innan du går hem.