EN TJUVSTART PÅ SOMMARLOVET OCH MIN MAMMAS MEST BRILJANTA IDÉ

I fredags tjuvstartade Elton och jag sommarlovet med en resa ner till en lägergård i Skåne. Viktor hade helgtjänst så istället för att åka bil (då jag inte har något körkort) var det alltså bara för Elton och mig att kånka med oss vår packning i kollektivtrafiken. Vi börjar faktiskt bli riktigt rutinerade nu (lagom till att slänga in en bebis i mixen…) och jag tänker att jag ska skriva ett inlägg med mina bästa restips framöver. Men det tar vi sen för nu vill jag berätta att vi efter nästan sex timmar på tre bussar, två tåg och i en bil till slut alltså var framme i Skånes Fagerhult.

 

Jag är en riktig drömmare som kan se fina scenarion framför mig och verkligen gå igång på dessa även om de kanske aldrig blir verklighet. En av mina största drömmar har länge varit att vi i familjen skulle ha någon form av stuga där vi alla kan samlas på somrarna för att helt kravlöst umgås tillsammans. Trots att både jag och Viktor har stora familjer med många syskon har faktiskt ingen av oss någon stuga, semesterhus eller liknande alls. Det är för mig helt galet att höra om andra personer vars familjer har både släktgård uppåt landet, skärgårdshus, stuga i fjällen osv för det finns liksom inte alls inom räckhåll för oss.

 

Sen inser jag såklart även att det är långt ifrån kravlöst att faktiskt äga en bostad en bara vistas i ibland och framför allt kanske att dela den med andra eftersom det är många viljor som ska samsas och rätt många måsten som ska genomföras varje år. Men när avståndet till familjen är långt har det känts allt mer viktigt att kunna skapa en plats där vi alla kan samlas och bara vara. Helst med närhet till skogen och sjön på samma gång och med många grillkvällar, spelkvällar och det viktigaste av allt; fika på en filt i gräset.

 

 

I helgen var vi alltså min mamma och hennes man samt mina syskon och deras respektive + barn (Eltons kusiner). Saknades gjorde min lillebror Matteos flickvän, Viktor och såklart bebisen i magen. Trots detta var vi 14 personer som samlades under ett och samma tak och att hyra en stuga bara sådär kan ju vara lite knepigt då. För dels så är det oftast superdyrt att hyra eftertraktade semesterhus under sommaren, sen vill en kanske inte bo som packade sillar (speciellt inte om en reser med andra än familjen för hur bra kompisar en än är så är en resa ihop alltid lite speciell) och att få alla att samlas under samma tidsperiod är inte alltid lätt. Men det är här min mammas briljanta idé kommer in i bilden!

 
Ladda upp bilder gratis på Forumbilder.se
 

För några år sedan bestämde hon nämligen sig för att boka lägergården Skånes Fagerhult en helg strax innan sommarlovet drog igång så att vi alla kunde mötas upp där. Eftersom en behöver boka typ ett år i förväg var det rätt enkelt för oss att försöka planera in datumet men eftersom gården är stor och kostar lika mycket oberoende av hur många som kommer går det liksom att få ihop även om inte alla kan. Genom Helsingborgs stad kan en boka både Skånes Fagerhult, Bolmsö och Hjelmsjövik och det kostar 2000 för den som bor inom kommunen (Helsingborg alltså) och 2500 för övriga. Det kan säkert vara både dyrare och svårare att hyra lägergårdar kring större städer MEN jag vet att de såklart finns på fler ställen i landet så googla och se vad som kommer upp i dina hemtrakter. Jag har varit på alla de tre ställena jag nämnde precis och kan varmt rekommendera läget på dessa.

 

Eftersom det är lägergårdar så är ju lokalerna väldigt stora och rymmer många bäddar. Detta gör det såklart mindre gemytligt interiörsmässigt än om en hyr en pittoresk stuga i Smålands skogar men fördelarna är ju att det finns rejäla utrymmen att röra sig på för alla. Både kök, matsal, vardagsrum, uteplats, grillplats och vindskydd var bra utrustade och istället för att fokusera på saker som behövde göras (typ klippa gräs eller liknande) kunde vi verkligen bara njuta. Fikastunderna var med andra ord många ;)

 

 

Stugan låg med utsikt över sjön och Eltons äldsta kusin Emilia är en riktig badgalning som låg i och simmade i princip hela helgen. Men när vi tog fram kanoterna svidade hon snabbt om till flytväst för att kunna vara med och paddla en tur. Att ha det här utanför dörren är exakt det min romantiska sommardröm har handlat om. Att på ett enkelt sätt ge mitt barn fina sommarminnen som förhoppningsvis räcker hela livet.

 
Ladda upp bilder gratis på Forumbilder.se

 

För att bara vara tillsammans såhär, alla kusinerna, tror jag ger honom så otroligt mycket. Han sa i fredags att han ville sova i tält med Emilia och Ellinor men än så länge känns de lite för små för att klara av en sån bravad. Men om några år tror jag definitivt att de alla kommer ligga på en stor madrass och andas tungt under en filt som täcker sommarben fulla av skrapsår, blåmärken och myggbett.

 

 Ladda upp bilder gratis på Forumbilder.se

Det fanns både sandlåda och gungor vid lägergården men vem behöver såna traditionella redskap när en kan samla ihop kottar att slänga på elden?

 

 

För grilla gjorde vi såklart varje kväll. Inget avancerat utan korv med bröd och hamburgare funkar fint för att utfodra alla efter en heldag i solen.

 

 

På lördagseftermiddagen rodde vi alla 14 ut med de två ekorna till en av sjöns öar för att fika lite tillsammans.

 


Morbror Mio fångade grodor till barnens förtjusning.

 

 

Och när söndagen kom var vi redo att återvända hem igen efter en helt PERFEKT helg. Perfekt för att den innehöll prick allt det där jag så länge visualiserat och längtat efter. För att vi träffades nästan allihop och för att vi gjorde det på ett neutralt ställe där ingen behövde ta mer ansvar än någon annan (förutom min syster Sabina som ofrivilligt blev ansvarig för att sköta diskmaskinen dårå….). För att min mamma betalade både lägergården och vår resa ner (TACK <3) och för att hon kommit på den här briljanta idén. Som jag längtar till nästa år när jag ska få ta med mig två barn till den här fina platsen och bara vältra mig i kärleken jag känner för alla mina fina familjemedlemmar. Att få umgås med sina syskon och se sina barn ihop med deras kusiner är ta mig sjutton det finaste jag vet.

 

5 kommentarer Lägg till din
  1. Så härligt inlägg. <3 Vilket bra tips om en är en stor släkt! Vår familj har aldrig haft någon egen sommarstuga och jag har ofta varit avundsjuk på de som har kunnat åka ut till sina stugor under sommarmånaderna, oavsett om det är vid havet eller mitt i skogen. Men i sommar har vi faktiskt hyrt en stuga via Blocket, bara någon mil bort från där vi bor, och jag har sett fram emot den veckan hela våren! Känns otroligt mysigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *