EN GUIDE TILL ATT TA BÄTTRE MATFOTON, DEL 6 – MINA BÄSTA TIPS OCH TRICKS

en guide till att ta bättre matfoton

 
Nu har vi jobbat oss igenom alla de stadier och tankar jag arbetar mig igenom och stöter på när jag fotar mina matbilder.  Därför tänkte jag att vi i det här näst sista inlägget bara skulle avhandla några egna bästa små tips och tricks. Har ni egna grejer som ni brukar göra och som underlättar vid någon form av matfotografering får ni gärna lämna dem i kommentarsfältet nedan.

 

↑ receptet hittar du här

 

bcabd097ab0716b434872dc200fe7c73_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

LAGA EJ MAT  HUNGRIG
Låt oss börja med det här budordet: laga ej mat när du är dödshungrig! Att laga, styla och fota mat när magen kurrar oroväckande högt och du är så hangry en kan bli känns förenat med kassa bilder (pga att du skyndar dig så) eller en tråkig stämning i familjen. Se till att ta en stödmacka eller liknande innan eller anamma det andra budordet.

 

frukostpaj

↑ receptet hittar du här

 

LAGA MATEN INNAN
Vissa råvaror har en kort livslängd och kan ”dö” framför kameran om du tar för lång tid på dig. Ett exempel på detta tycker jag är pasta och speciellt om du har spenat i såsen. Det går faktiskt nästan att se hur den ändrar form och uttryck från att vara livfull (ser inbjdande/god ut) till helt livlös (ser tråkig/gammal ut) på bara någon minut. I regel skulle jag säga att många, både tillagade och färska, grönsaker samt allt tillagat kött beter sig såhär. Även soppa kan vara en så grej som lätt skär sig efter att ha värmts upp på nytt (fast det brukar jag inte bry mig om l- se bild här nedanför) men utöver detta så är mitt bästa trick att laga först och fota sen.

Alltså: att stå och baka småkakor, städa undan i köket, plocka fram rekvisita och sen langa fram kameran känns för mig som ett mastodontprojekt. Så istället brukar jag baka en dag och sen ta fram kakorna och fota dem en annan dag. Funkar förvånansvärt bra med många olika rätter. Till exempel den här pajen som stod i tillagad i kylskåpet i fyra dagar innan jag var sugen på att servera (och fota) den till frukost.

 

8fddba966404abe6575c58b1ef1db598_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

STÄDA UPP INNAN
Och när jag nu ändå nämnde köket: se alltid till att börja med de bästa förutsättningarna och börja jobba i ett rent kök där alla onödiga pryttlar är undanplockade. Klart ni inte ska städa mer än ni brukar men har ni disk i diskhon och skräp som ska slängas är det rätt skönt att ha gjort det innan.

 

a103e1f470164d4d9bfc38083edcd111_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

PLANERA IN ALL TID
Och med det sagt är det ju rätt lätt att förstå att det tar TID att ta fram ett recept på det här sättet. Ska du leverera ett sådant inom ramarna för ett samarbete tycker jag absolut att du ska förhandla fram en ersättning som täcker både planering av recept, handling av råvaror, lagning av recept (eventuellt flera gånger om du ska testa dig fram), styling, fotografering, disk och städ, redigering av bilder samt formgivning av inlägget. Det här är inte ett jobb en skojar bort, det tar verkligen sin tid!

 

ed8214569197435e0441ce34307c528a_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

ANVÄND MINIATYRER
Som jag tidigare nämnt så arbetar jag gärna med miniatyrer. Det är helt enkelt lättare för mig att få plats med allt i bilden på det sättet och dessutom blir det lättare att jobba med nivåer och höjdskillnader om en kan blanda stort och smått. Ofta lagar jag som sagt allt i originalstorlek och lägger bara fram lite av detta när jag ska fota bilden. Många av de tallrikar med mat som syns här är alltså egentligen små kaffefat. Ibland framgår det även tydligt i receptet att jag även lagat det som en miniatyr eftersom det då är enklare att hantera och styla. Som den här tårtan.

 

13e1124c63262bbef2f5f5ce161c92f6_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

FLYTTA ALLT NÄRA
Om du fotar ditt recept rakt framifrån eller i 45 graders vinkel och sen vill ta en flat lay (rakt ovanifrån) kommer du antagligen märka att du behöver flytta om objekten för att det ska se lika bra ut som på de första bilderna. Lägg i regel objekten närmre varandra än du tror men se till att de antingen nuddar varandra ordentligt eller inte alls för att ögat inte ska störas för mycket.

 

61936f44af2387d3b5b0135c8c7659fa_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

OLJA UPP MATEN
Mat har som sagt en rätt kort livslängd framför kameran och ett riktigt bra trick är att pensla eller spraya på lite olja (vatten kan också funka) för att den ska se mer livfull ut. Även ett varv med pepparkvarnen eller lite flingsalt kan vara två smågrejer som verkligen höjer fotot och får maten att se mer aptitlig ut. Garnera gärna maten med kryddor eller andra tillbehör men se helst till att de känns relevanta för måltiden.

 

f7fcc4e83bb9ff9b00b719ef981b20d2_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

ANVÄND HÄFTMASSA
Det finns en del foton som är så svåra att få till eftersom skeden som du lagt en glasskula på bara vill tippa åt sidan. Eller så fotar du utomhus och då blåser löven du lagt fram som rekvisita hela tiden iväg från dig. Men hörrö, använd dig då av häftmassa för att få dem att stanna där du vill! I regel tycker jag att det är smart att tänka att allt som bygger bilden är tillåtet och att sticka ner tandpetare i sånt som ska hållas på plats är en annan smart idé. Eller typ att palla upp med papper under en tallrik för att tippa den lite framåt eller att lägga en tjock gurkstav mitt i berget av pasta för att det inte ska säcka ihop under tyngden av vegobollarna du sen öser på.

 

4e7813208a0835f87da06f681b5aa730_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

AKTA DIG FÖR ONATURLIGT
Men jag försöker faktiskt ändå alltid hålla mig till sanningen och tänker såhär: om jag skulle limma fast ett gäng kakor i varandra för att skapa ett balanserande torn (har aldrig gjort detta så det är bara ett exempel) som ser snyggt ut på bild så förändrar det ju ingenting i receptet i fråga.  Alltså alla som tar del av det förstår ju att det inte kommer komma ett kaktorn ut ur ugnen. Men om jag istället skulle använda rakskum för att porträttera en mjukglass så skulle det ju helt plötsligt bli väldigt konstigt för personen som följde receptet och inte alls fick en sån där strut en kunde hålla upp och ner utan att det rann det minsta. När det kommer till att ändra nyanser på maträtterna vill jag även där vara försiktig med hur jag går fram. En soppa som blir grå och trist i färgen ser såklart godare ut om jag gör den  lite mer gul i Photoshop men den läsare som sen lagar receptet hemma hos sig kommer med största sannolikhet bli besviken över att hens soppa inte blir ett dugg lika färgglad som min. Att palla upp gurkstavar under pastan för att den ska se högre ut på fotot tycker jag inte är att fuska men om jag skulle börja mixtra så pass mycket med tallriken att det jag fotar skulle vara oätbart (som med raklöddret) känner jag genast att en är ute på fel spår.


Så, det här var några av de tipsen jag brukar ta till för att få fram mina bilder. Har du egna tips och tricks får du mer än gärna dela med dig av dem i kommentarsfältet nedan.  I det sista avsnittet av den här guiden tänkte jag visa hur en kan bygga en egen fotobakgrund. Stay tuned!

 

 


 

 

Translation: This is the sixth part in my guide on how to take better photos of food and recipes for your blog.

7 kommentarer Lägg till din
  1. Mycket bra tips och trix i dessa inlägg! Hurra för att du delar med dig.
    Jag önskar att jag hade tiden att fota bättre matbilder, men när en jobbar 8-17 och det nu är höst = mörkt om kvällarna, är det inte så lätt att få till det där med ljuset. Och om helgerna ska en ju hinna med så mycket mer än att laga mat/äta. Puhh…

  2. Bra tips! Nu fotar iofs jag inte mat så ofta eller satsar på att vara en mat/bak-blogg men det är kul med tipsen för jag fotar ju faktiskt mat och kakor ibland fast då brukar jag inte preppa så mycket. Ska nog börja med det.

    Så tack för tipsen! Och missa inte mitt inlägg imorgon om stora bakbloggpriset, tror du kan få dig ett gott skratt där. ;)

  3. Otroligt bra tips! Har aldrig ens tanken på att ”bullra” upp maten med något annat, som en gurkstav, för att det ska se bättre ut, är ju genialiskt! Nu har jag typ noll ambition att bli matbloggare men tips som hela tiden utvecklar ens hobby, i detta fall fotografi, är alltid så himla kul att läsa. Speciell när de känns så enkla, genuina och görbara som dina tips här ovan. Och håller helt med i det sista du skriver om. Ifall man inte skulle få peppa sina bilder med en gurkstav eller spraya på vatten så skulle man ju knappast få redigera bilderna heller? En bra bild ska ändå vara en bra bild! :D

  4. Gillar detta så mycket! Recept och allmänt om mat var en av de grejerna som mina läsare ville se mer av senast jag gjorde en undersökning, så tänker att dina inlägg verkligen kommer vara till hjälp när jag börjar fotografera mat. Gillar det här med miniatyr bäst tror jag, både gulligt och lättare att hantera på foto!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *