EN GUIDE TILL ATT TA BÄTTRE MATFOTON, DEL 5 – HUR JAG REDIGERAR MINA BILDER

en guide till att ta bättre matfoton
Det har blivit dags för den allra, allra krångligaste delen i den här serien. Den ursprungliga tanken var nämligen att visa hur jag redigerar mina bilder men så blir det inte riktigt eftersom jag kan prick noll om Photoshop (som jag använder) eller redigering överhuvudtaget. Låt oss kika närmre på vad jag menar och hur min process ser ut.

 

Först och främst: jag fotograferar alla mina bilder i raw-format eftersom jag gillar att kunna arbeta med dem så mycket jag önskar.

 

↑ receptet hittar du här

 

5ll

 

↑ receptet hittar du här

 

I början ville jag ha så ljusa bilder som möjligt (vem vill inte?) och såg därför alltid till att överexponera dem lite redan i kameran. Jag har nu insett att det var ett rätt värdelöst knep då så mycket information i bilden gick förlorad. Nu har jag istället fastnat för att underexponera dem något steg istället, vilket ni kan se i histogrammet uppe till höger.

 

sfa


↑ receptet hittar du här

 

Jag öppnar sedan ca 10-15 bilder (som ser någorlunda likadana ut i ljussättning, vinkel osv) åt gången i Camera Raw.

Där använder jag mig av prick alla reglage på första sidan för att få fram den bild jag vill ha. Är en duktig på redigering tror jag en vet prick vilket reglage som ska dras i för att få fram resultat en önskar men jag kör på hej vilt. Du kommer även märka att jag aldrig kollar histogrammet utan som sagt bara kör på känsla.

 

add


↑ receptet hittar du här

 

Min nya grej är att dra ner reglaget för högdagrar vilket innebär att bilden blir väldigt grå och dassig (jämför vänster och höger sida på bilden ovan). Det här är antagligen en stil jag kommer tröttna på så småningom men det känns befriande att tänka lite fel och fult ett tag faktiskt.

Jag jobbar, som synes, även lite med kurvor vilket betyder att jag även här drar i dem fram och tillbaka tills jag är helt nöjd.

 

adad


↑ receptet hittar du här

 

Jag ändrar färgerna när det behövs. Speciellt rött, gult och grönt kan ofta behöva nyansjusteras eftersom det är lätt att de får en smått giftig och överdriven färg istället för hur de verkligen ser ut.

När jag har kommit såhär långt med en bild applicerar jag hela redigeringen på samtliga filer jag öppnat och ofta blir det bra (eftersom de ju var lika ljusmässigt osv redan från början). Allt för att spara tid.

 

sfasf


↑ receptet hittar du här

 

Sen går jag igenom varje bild för sig och slänger de som är uppenbart misslyckade eller inte faller mig i smaken och betygsätter (ger stjärnor) till de jag gillar bäst. Efter en genomgång av det här slaget kan jag ha allt från 5 – 20 bilder kvar på maten i fråga och då måste jag koka ner dem till mellan 3 – 5 stycken. När jag gjort det fortsätter jag att jobba med varje enskild bild.

 

Untitled-1


↑ receptet hittar du här

 

Jag använder mig av fläckborttagningspenseln om det finns störande objekt eller fläckar i bilden. Ibland har det kommit med en störig kant eller liknande som är enkel att justera med hjälp av det verktyget.

 

Untitled-1


↑ receptet hittar du här

 

Jag brukar inte fuska när det kommer till bilderna (mer om det i nästa inlägg) men ibland har jag gjort så tråkiga missar att jag måste rädda bilderna med hjälp av justeringspenseln. På den här burgaren syntes nämligen nästan ingen nyansskillnad alls mellan de olika ingredienserna och genom att göra salsan lite rödare funkade bilden bättre.

 

wteh


↑ receptet hittar du här

 

Ibland kan det vara jättehäftigt att höja kontrast och klarhet supermycket men i regel är det här de två reglage jag faktiskt aktar mig för att brassa på för mycket av.

 

ASD


↑ receptet hittar du här

 

Ibland är en vinjettering lite rolig att lägga på. Fast oftast inte.

Och när jag pillat såhär en stund öppnar jag bilden i Photoshop.

 

SS


↑ receptet hittar du här

 

För flera år sedan köpte jag några paket med actions (färdiga redigerings-recept) via A Beautiful Mess som jag sedan hackade upp i bitar och skapade en egen action av. Denna använder jag som ett sista finlir på ALLA bilder och egentligen är det nog mest en fix idé för bevisligen gör den inte så stor skillnad. Eller lite kanske? Till vänster är den inte ditlagd och på högerbilden är den det.

 

Det bästa med min action är egentligen att jag spelat in den så att den sparar och stänger ner bilden automatiskt. Jag öppnar alltså bilden i Photoshop, trycker på min action och vips så är bilden borta och återfinns i rätt format (980 px oavsett om det är en stående eller liggande bild) och i rätt mapp på datorn. Det här sparar mig så enormt mycket tid så det inte är klokt.

 

 

Untitled-1


↑ receptet hittar du här

 

Såhär kan en bild se ut direkt från kameran och när den sen kommer upp här på bloggen.

 

recept vegan brownies with almond and banana


↑ receptet hittar du här

 

Eftersom jag redigerar bilderna utan någon tanke alls förstår ni säkert att jag är den sista att komma med redigeringstips. Som med det mesta andra kör jag bara på känsla för stunden och drar som sagt i reglagen i Camera Raw tills jag blir någorlunda nöjd. Jag vet att Lightroom är uppbyggt typ på det sättet men jag gillar ändå Photoshop och mitt sätt att jobba där.

 

TIPS: Det handlar till viss del om att öva, öva, öva när det kommer till att både fota och redigera. Men en annan bra grej är att observera hur andra (de som tar de bilderna du själv inspireras av) gör eller ja, hur du tror att de gör. Det handlar inte om att härmas utan om att försöka komma underfund med vad det är för känsla en själv uppskattar och att leka sig fram till att hitta den i sina egna bilder. De jag inspireras mest av när det kommer till redigering just nu är: Agnes, Maria, Evelina, Linda och Sofia.

 

Nästa gång tänkte jag sammanfatta alla mina bästa små tips och trix. Vi ses då!

 


 

Translation: This is the fifth part in my guide on how to take better photos of food and recipes for your blog.

16 kommentarer Lägg till din
 1. Ännu ett bra avsnitt i den här serien! Är det något jag bör börja arbeta med så är det action som sparar ner bilden och löser hela den biten som ser likadan ut för alla bilder jag redigerar. Men dit har jag inte kommit riktigt än – pga lathet :( hehe! Gillar dock verkligen att du delar med dig av hur du gör med dina matbilder, det tror jag kommer inspirera många nya ansikten att faktiskt börja leka lite med bilderna efter de är tagna.

  Heja, heja!

 2. Åh vad roligt att du tycker mina foton är inspirerande <3 Jag har, precis som du, experimenterat och dragit i reglage säkert 100000 miljarder gånger vid det här laget. Ändå tycker jag inte att jag får till mina bilder precis så som jag vill ha dem. Foto är en vetenskap man aldrig blir fullärd inom tror jag. Men öva, öva, öva är det bästa tipset man kan ge. Och om man inte gillar Photoshop (jag hatar det, hehe) kan jag rekommendera att prova Lightroom. Ha en fin söndagskväll och tack för omnämnandet <3

 3. Superbra tips! Jag älskar verkligen den här serien. Tycker att det alltid är spännande att höra om hur andra gör med sina bilder. Fast jag fick verkligen anstränga mig för att se vad du gjort med vissa bilder så jag antar att det betyder att du fått till riktigt bra ljus från början. Just ljuset är det svåraste tycker jag

  1. Ja, men jag tänker att det beror lite på vad en sysslar med för foton, Maria. Om jag lagar en svampsoppa som i verkligheten blir helt brun så ser det ju härligare ut om jag kan ändra färgen på den i ps. Men om någon läsare följer mitt recept och får en helt brun soppa när de förväntade sig en guldgul tror jag de blir besvikna :/

  1. Det blir inte ett helt inlägg om det men jag tänkte nämna min syn på det i nästa inlägg i alla fall :)

 4. Stopp, stopp, stopp!!

  Det där histogrammet ;-) Det ska verkligen inte ”vara jämt” så tänk aldrig mer på det! Det enda det betyder är at det visar dig vart du har dina pixlar och hur många ljusa du har och hur många mörka du har. Det enda man ”måste” tänka på är i kameran, att det aldrig ska vara helt på en av kanterna och absolut inte slå ut åt höger, åt vitt. Gör det det har du ingen information i ditt vita. Helst vill du i kameran att du ska snudda vid höger kant lite lätt. Då har du pixlarna men kan redigera bäst du vill.

  Histogrammet säger ingenting om vad som är rätt och fel, det berättar egentligen bara om du har absolut svart eller absolut vitt i bilden. Har du ett ansikte med öppna ögon ska det finnas vitt någonstans – highlighten i ögat om inte annat, så har du ingen info till höger är bilden underexponerad. men om du har fotat en mörkgrå vante på en svart filt där det inte finns några highlights alls, så ska det inte heller finnas något helt vitt i ditt histogram. :-) Så du kan sluta oroa dig för att dina histogram inte är utspridda. Det är dem bara om du har lika mycket av varje nyans i bilden, och det vore ju bara trist. Dina matlagningsbilder på ljusa bakgrunder borde se ut som dem gör: men ett stort berg till höger utan att det trycks ut förbi kanten. :-) Du gör det fantastisk på din magkänsla, så fortsätt vad du gör!! <3

  När du redigerar kan det vara ett kreativt beslut att inte ha vitt eller svart i en bild. Det ser ju lite "vintage" ut om man inte har rent vitt eller kolsvart. Ett tips om du vill se vad i bilden som är kolsvart eller överexponerat… gå in i Photoshop. Öppna "levels" eller "nivåer" om du har den på svenska. Har du Mac, håll inne Option och dra i reglagets yttersta pilar in eller ut. Drar du i det till höger och in, kommer allt som är vitt att lysa vitt. Allt annat kommer döljas i svart. Om du drar till vänster kommer det som är kolsvart att lysa. Då det sättet vet du vilka områden som är vita och vilka som är överexponerade.

  //Fotografstudenten i USA ;-)

  1. Haha gick precis en nätkurs där de klart och tydligt berättade att en balanserad bild (alltså när det kommer till mat) varken ska sticka upp varken i de ljusa eller mörka partierna för att alla råvaror ska se ut som de faktiskt gör. Men ska tänka på ditttips :)

 5. Så bra! Tack tack tack! Superbra tips, verkligen! Använder själv Lightroom i dagsläget men har Photoshop och Raw också men inte orkat/vågat använda dem, det ska jag börja ändra på efter det här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *