MATLAGNING Mina guider Tips

EN GUIDE TILL ATT TA BÄTTRE MATFOTON, DEL 4 – KOMPOSITION OCH HUR JAG FOTAR MINA BILDER

25 september, 2016

en guide till att ta bättre matfoton

Okej, hittills har vi alltså gått igenom ljuset, hur en bygger upp en scen, väljer rekvisita efter färgschema och strukturer samt hur en stylar sin mat och nu har vi alltså kommit fram till kompositionen. Även om jag inte har några proffskunskaper inom någon av de tidigare ämnena heller så tycker jag att just komposition är det svåraste att skriva om eftersom jag vet att det finns en himla massa ”regler” kring hur en ska bygga upp bilden men saken är den att jag typ aldrig tar mig tid till att tänka efter – jag bara freestylar.

 

21371197803_b3e73193d1_o

Att både laga, styla och fota mat är faktiskt rätt krävande och förutom flera suveräna bloggare är det sällan proffsen gör alla tre saker själva. För att få till en bra bild utan att dö på kuppen kan en först gå igenom den här lilla checklistan:

Vad ska du laga?
Hur ser du framför dig att bilden ser ut?
Vilken scen/miljö vill du bygga upp?
Vilka färger, rekvisita och annan styling vill du använda dig av?
Var/i vilket ljus vill du fota?

 

När du funderat ut det här kan du bygga upp och förbereda så pass mycket att det bara är att ställa fram den färdiga rätten och trycka på avtryckaren. Använder du dessutom stativ kan du ju ställa in skärpa och allt i förväg. Jag satsar som sagt inte på att ta årets matbild utan kör mest på känsla för stunden men här nedanför tänkte jag gå igenom hur jag oftast gör och vad en kan tänka på.

 

vegobollar

↑ receptet hittar du här

Oftast tycker jag att det är rätt skönt att enbart fota en tallrik med mat på sättet ovan. Jag menar, det är minimalt med jobb och visar liksom ändå vad en får.

 

Tips! Föremål som touchar eller bara nästan touchar varandra kan störa ögat i en bild. Här ovanför skulle jag i efterhand ha flyttat alla basilikablad samt skeden med tomatsås och gaffeln med pasta en bit bort från tallriken.

 

d5380798f2cf4de7d0c1384fcfe1c9ab_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

Ibland väljer jag att välja ett jämnt antal och sätta upp en scen menad för två personer men då är det tyvärr lätt att det blir lite för stelt  och påklistrat.

 

Tips! Försök jobba med raka och harmoniska linjer utan att det blir för tillrättalagt. Kanske kan mjukare former eller tyg/mönster lätta upp en stel bild?

 

0d56fce8f359c3a42eb3b0ff7d4c8bf8_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

En regel jag själv gärna följer är att inte kapa föremål i bilden och om en gaffel ligger i en skål med pasta ser jag helst till att få med den i sin helhet eftersom det ger en lugnare bild. Däremot tycker jag att det funkar att kapa rekvisita enligt bilden ovan eftersom det är skorporna som är de jag vill fokusera på. Men tar vi bilden ovanför som exempel så ser ni även att den är lite väl tungt centrerad eftersom jag klumpat ihop allt från mitten och neråt. Antingen skulle den varit luftigare nertill eller med mindre luft upptill. Eller så är det perspektivet som inte riktigt funkar, kan inte bestämma mig.

 

Tips! Vad ska ögat fastna vid? Här ovanför har jag tänkt skorpan med tången men det är biscottin i förgrunden och den störa gula biten på fatet till vänster stör och tar för mycket fokus.

 

b25b6956cacf34ab3144a6968c9b4034_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

Men det här med att inte kapa föremål är ju inte en regel som inte får brytas och ska en bara fota en tallrik, som ovan, tycker jag nästan att det kan addera mer liv i bilden än om jag fotade hela tallriken mot en annars kal yta.

 

Tips! Vad i maten/på tallriken/i bilden är det du vill skapa en känsla kring? Lägg fokus på den och låt resten förstärka känslan utan att det tar över bilden.

 

b5aa7aaac2205622fe9963ad7361be7c_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

En annan sak jag tycker om är att duka fram och sedan skala av. Sätt upp en scen som du tror kommer funka, knäpp några bilder och testa sedan med att ändra om eller ta bort några föremål. I det här fallet tyckte jag att det blev för statiskt med två glas mjölk trots att bilden innehåller två tallrikar.

 

Tips! För att få allt lika skarpt när du fotar uppifrån kan du testa att lägga dig på f/11.

 

9ad1e137c0219a796c60844f72d14d3c_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

Ibland utgår jag helt och hållet från mitten när jag komponerar mina bilder och låter dem följa en rak linje.

 

Tips! Att blanda olika former som kvadrater, rektanglar och cirklar skapar bra balans.

 

552d8f5a9a9689aa2d4cc3f61d5df5a5_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

Ibland utgår jag från mitten och jobbar mig snett åt sidorna.

 

Tips! För en bra mix mellan skärpa och oskärpa rekommenderar jag att ni testar att fota på f/2.8

 

a78210a4a7f5b8bae69802688ac4777a_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här



Eller nästan alltid försöker jag faktiskt göra det, jobba från ena hörnet till det andra alltså.

 

Tips! Torka av gafflar, bestick och andra föremål så att fingeravtryck och liknande inte syns på bilderna.

 

ad50833ac6a2ae3bfcff19aab360ff59_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

Eller så rör jag mig i någon form av triangel.  Det blir ofta automatiskt antingen att jag täcker 2/3 av bilden med prylar eller lämnar 2/3 tom.

 

Tips! Jobba med olika höjder för att få bra balans i bilden.

 

27b4c45746bafb775c581265ec6eebb8_980x0_c_85_s_v4
↑ receptet hittar du här

 

Ibland blir det mycket tom yta.

 

Tips! Låt inte stora objekt skugga mindre objekt.

 

b3c945787e0a446c4362d3fc80d69a85_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

Och ibland fyller jag upp hela med maten.

 

c37af81d6de631ef3b54d1f4322751dd_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

Efter vilka regler en komponerar tycker jag inte är så viktigt då det är olika från bild till bild men att klumpa ihop allt såhär i mitten är oftast det mest ospännande som finns.

 

 

img_2867_198800330_543e7630ddf2b325d35d740f img_5045_200249318_543e76302a6b22b11527e6a8

Ifall du har tillgång till ett stativ kan jag tycka att det är smart att ställa upp kameran och sedan ändra om scenen så att det ser balanserat och bra ut utifrån det enda perspektivet. Sprid ut saker, lägg närmre, ta bort och lägg till tills DU tycker att det ser snyggt ut. Använder du inte stativ (jag gör inte det) kan du vara den som rör dig för att hitta den bästa vinkeln för maten du ska fota, men akta dig för att fastna i en onaturlig vinkel.  Bilderna ovan tog jag för några  år sedan och visst, jag hade ett snävt objektiv men det ser ju jätteknasigt ut när en fotar mat på det här viset – som att den håller på att glida ur bild.

 

Jag har fortfarande ett snävt objektiv (50 mm) men tycker ändå att jag lyckas få med mycket i mina bilder genom dessa tre vinklar:

 

12

Rakt framifrån.

 

overnight oats

↑ receptet hittar du här

 

Rätter som funkar bra att fota rakt framifrån är ofta sånt i glas (drycker, chiapudding, glass osv) och som går att bygga på höjden (tex kakor).

 

 

10

Rakt ovanifrån.

 

polentagröt med mandel och chiafrön

↑ receptet hittar du här

Rätter som funkar som ovanifrån (flat lay) kan även det vara kakor (fast på en plåt istället), men kanske ännu hellre soppa, gröt och sånt som helt enkelt inte går att bygga ovanför tallriken eller skålens kant.

 

9

Och min favorit: snett ovanifrån.

 

DSC_5388

I den här vinkeln kan du få med nästan allt eftersom du både ger maten utrymme att synas ovanifrån men ändå ger den höjden som behövs för att en ska kunna bilda sig en uppfattning om hur den ter sig.

 

VEGANSKA PANNKAKOR

↑ receptet hittar du här

Jag fotar alltid på manuella inställningar men gör det lite enkelt för mig genom att enbart ställa in bländartalet efter eget tycke och sedan ändrar jag slutartiden efter vad stegen i kameran visar. För att fota mat tycker jag hemskt mycket om bländartalet 2.8 eftersom det ger en fint blurrad bakgrund samtidigt som det mest relevanta i bild ligger i fokus.

Att använda ett riktigt kort skärpedjup kan vara spännande men det behöver i så fall falla på rätt del av maten. Här har jag lagt fokus froyon från Yollibox eftersom det var den jag ville framhäva.

 

52a36b292c823929ea8eaf8ec2908df9_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

Ett tips är att sätta ihop två stående bilder där du kombinerar kort skärpedjup med en mer övergripande bild för att förmedla ännu mer av din scen.

 

 

ÖVNING: Laga eller baka något gott och ta sedan två bilder på enbart maten/bakverket i fråga. Ena bilden ska vara med kort skärpedjup och den andra där fokus läggs på hela bilden. Gör sedan om samma sak men lägg till två eller tre grejer (kan vara en sked, krydda, ingrediens osv) och gör sedan om det ytterligare en gång där du fyller upp hela bilden med rekvisita.

 

Nästa gång tänkte jag att vi ska kika på hur jag redigerar mina bilder. Vi ses då!

 

 

 

 

LÄS MINA ANDRA GUIDER HÄR.

 

Translation: This is the fourth part in my guide on how to take better photos of food and recipes for your blog.

 

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply Ellen 25 september, 2016 at 14:23

    Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag älskar denna serie! Måste även fråga vart du köpt det lilla glaset med vattenmeloner på? Jag har tre likadana (hade fyra, men ett gick i tusen bitar) som jag köpt på loppis, så himla söta! Blev lite smått chockad när jag såg dem här.

    • Reply Sandra Hjort 25 september, 2016 at 14:31

      Köpte också på loppis och råkade slå sönder mitt för någon vecka sedan :(((

  • Reply Annie - lättlagat vegokäk 25 september, 2016 at 15:02

    Alltså TACK, du är bäst! Jag åkte faktiskt just precis idag och köpte två platta, vita skivor som jag ska använda till det här! + 6 kökshanddukar som får fungera som ”tapet”. Hoppas på att det blir bra!

  • Reply Sara i Åre 25 september, 2016 at 20:30

    härlig guide – så kul att läsa om tips!!!

  • Reply elin 25 september, 2016 at 20:38

    älskar såna här inlägg! tips o konkreta saker att tänka på o testa. Inspirerande!

  • Reply JohannaIsabella 25 september, 2016 at 21:15

    Återigen en galet bra och inspirerande guide! Hade lyckats missa förra delen också så hade lite att läsa ikapp. Hoppas jag har tid att testa några av tipsen imorgon!

    PS

    Bilderna du använder som exempel där du idag hade gjort annorlunda tycker jag är helt fantastiska också haha =) du är så duktig!

  • Reply Matilda Berlin 25 september, 2016 at 21:25

    Fasiken vilket bra inlägg! Helt fantastiska tips!

  • Reply Karin Fitness & Hälsa 25 september, 2016 at 22:10

    Dina fotoguider är verkligen omfattande och fyllda med massor av bra tips. Tack för att du delar med dig så!

  • Reply Borgmästaren 26 september, 2016 at 00:04

    Så fina bilder du tar, som alltid. Kul att se när du fotar dem också. Blir liksom ”bakom kulisserna”.

    Såg också att du gjort EFIT. Roligt att se din dag. Andra gången i dag jag ser EFIT och redan när jag såg den första gången hos Anni, bestämde jag mig för att haka på till nästa gång. (Anni hade länkat till en EFIT-sida). Tycker det är kul att ha en yttre ram eller ett tema och klura kring och när det gäller EFIT helst inte en veckodag. Blir lätt lite trist och enahanda.

  • Reply Janina 26 september, 2016 at 19:49

    Så fina bilder du tagit och tack för alla tips! Så omfattande och bra guide!

  • Leave a Reply