EN GUIDE TILL ATT TA BÄTTRE MATFOTON, DEL 3 – REKVISITA OCH STYLING

ta bättre matbilder

 

Hej! Välkommen till den här lilla guiden i matfoto och matstyling. Jag får så himla mycket frågor om mina matbilder och tänkte därför att jag skulle skrapa ihop den lilla kunskap jag har och göra en inläggsserie på ämnet. Jag vill dock poängtera att jag är helt självlärd och långt ifrån ett proffs. Men eftersom det ändå hänt en hel del sen jag startade bloggen för två år sedan (här är mitt senaste recept och här är mitt första recept) + att det alltid är roligt att se behind the scenes-material så tänkte jag visa hur mina matbilder kommer till. Från en hobbyutövare till en annan liksom.

I del tre av den här serien tänkte jag att vi skulle kika lite närmre på hur en kan använda olika typer av rekvisita för att styla sina bilder. Häng med!

 

6b2348a2fee942171f3ed450b1518350_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

Återigen vill jag börja med att säga att ert vanliga köksbord och matporslin duger fint för att fota matbilder – en behöver alltså inte krångla med massa dyra inköp av prylar som bara tar extra plats. Hur en väljer att fota sina bilder är upp till var och en, ens egen förmåga och framför allt personliga stil.

 

8b4060bc6b466917358853dee31630e8_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

Slå upp en tidning och spana in receptsidorna där och ni ser ganska snabbt att de bilderna ofta är fulla av olika rätter, rekvisita eller människor som ger bilden liv och rörelse. Att fota mat handlar nämligen inte bara om att ljuset ska vara bra eller att bakgrunden ska vara rätt utan det handlar om att välja en känsla. Kanske är du mer av typen som fotar stilleben på ett bord där tallrik, glas, bestick, servett och en blomkruka finns med. Kanske gillar du att ha rörelse i bilden och fotar på så sätt när någon häller upp dryck i glaset. Kanske dukar du upp en hel picknick och låter små utvalda rätter vara fokus för bilden. Eller så lägger du helt enkelt bara upp maten på en tallrik och fotar den rakt upp och ner. Kanske tar du bara närbilder – vad vet jag.

 

90412e78773704faec974501639f25ac_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

Som ni förstår av svamlet ovan så finns det alltså tusen sätt att med rekvisita styla fram en lockande matbild. Jag själv föredrar att bara välja porslin, bestick, glas och sedan lägga till ytterligare något som känns relevant för bilden. För det mesta gör jag det alltså rätt så enkelt för mig och låter maten på tallriken stå i fokus istället för att, som i en tidning, duka upp en hel middag med känsla – även om det såklart vore drömmen.

 

781f0f14e5c749257630e2782b18997c_980x0_c_85_s_v4

Just det här med olika typer av rekvisita har jag redan snuddat vid i ett tidigare inlägg (som du hittar HÄR) då jag köper nästan allt detta på loppis. Att ha många olika serveringsmöjligheter gör att jag kan variera stilen i mina bilder efter maten i fråga men OBS på att jag skulle kunna bli tusen gånger bättre på att i förväg fundera på hur jag vill att bilden ska se ut. Ofta händer det tyvärr att jag lägger upp mat på tallriken, knäpper runt femtio bilder och sedan först i efterhand ser att det ser helt och hållet oaptitligt ut eftersom jag valde grå tallrik med brun mat.
0ee06d9caed74d94321262e2740f6c28_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

Och ibland tror jag att jag sätter upp en mysig scen och så är det bara stelt och tråkigt som här ovanför.

 

Men låt oss inte gå in på att analysera mina bilder nu för jag anser att allt har en given del i den utvecklande processen. Gå därför inte tillbaka i ert arkiv och gräm er över hur tidigare bilder ser ut, för jag är säker på att ingen av dina läsare varken bryr sig eller kommer jämföra bilder från då med de du tar nu. Däremot kan en ju alltid lyfta fram gamla recept och ta nya bilder till dessa ifall en känner att dagens kunskap kan göra just den rätten ännu mer rättvisa.

 

dsc_9739_5422b850e087c324709dd2cf

↑ receptet hittar du här

 

Men som sagt, jag tycker att bilden här ovanför ser rätt läcker ut trots att det enbart är en närbild på en sallad och inte mer än så. Det behöver alltså inte vara frågan om att duka fram en hel fejkmiddag varje gång ett recept ska fotograferas. Återigen tycker jag att det är smart att ta ett steg tillbaka och fundera på vad ni har för personlig stil men framför allt vad ni vill med era bilder.

 

872c4bcbbfee5c1dc8ee1e5e91d74626_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

Fundera sedan lite på vad maten har för färger, kan du förstärka eller balansera ut dessa på något sätt med hjälp av rekvisitan? Tänk framför allt på tallrik, underlag och bakgrund när du börjar komponera din bild och lägg sedan till sånt som känns relevant för scenen.

 

bcabd097ab0716b434872dc200fe7c73_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

Naturinslag är min bästa typ av rekvisita då det ofta kan lyfta fram känslan av en säsong bättre än något annat.

 

 

b18d6653d5c61528dc5938c17f1791df_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

Eller varför inte använda hela naturen som rekvisita.

 

508a939524fcfb62a95e6c2cf04fb0f0_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

Att använda befintliga ingredienser är annars ett av de smartaste greppen som finns för att skapa en bild där det händer lite mer samtidigt som innehållet är relevant för betraktaren. Ingår honung kanske en honungssked får ligga med, har du skalat äpplen kanske skalaren och lite skal kan få ligga kvar? Jag är själv jättedålig på det här och stylar ofta mina bilder för stilrent men jag övar på att låta det vara lite mer messy.

 

1_543ea3e9ddf2b325d1ffd82d3_543ea3ebe087c346aa6c03262_543ea3ea2a6b22b01bcbc3ad

 

Men mitt absolut bästa tips är egentligen att jobba med miniatyrer. Alltså en del personer lyckas verkligen med att få en stor gjutjärnsgryta och dess innehåll att se ljuvligt ut på bild men jag tycker att det är jättesvårt att få plats med real size föremål i en hel matscen. Därför jobbar jag ibland med miniatyrer som jag köpt på loppis eller i olika leksaksaffärer. Här ovan ser ni ett urval hämtat från mitt instagramkonto (@myatilio) där alla prylar är max 10 cm i diameter.

 

82bfaa9d71cc4fbc06c1ddeab2415554_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

Jag lagar alltså maten precis som vanligt men inför en fotografering lägger jag upp det i den där yttepyttelilla kastrullen och vips får jag plats med allt i mitt snäva objektiv.

 

536d4f489984bb3bca6a1b252bc8f152_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

Jag lagar kanske en sallad som jag fotar utomhus och vill ha träfärgade salladsbestick till men inser att de jag har ser enormt klumpiga ut och använder därför två små smörknivar i trä.

 

b189749be53301ec7f1548dc62cb78d7_980x0_c_85_s_v4
När jag ska dela med mig av ett recept på amerikanska pannkakor gör jag dem ofta så små att de ryms på fatet som tillhör en kaffekopp.

 

 

bb055bbc306d36d4613a6a4c570bbfca_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

Så länge receptet en delar med sig av är gott tycker jag att det är fritt fram att anpassa resten av bildens innehåll så att det passar både fotograf och mottagare. Det är inte fusk eller fejk bara för att det inte var så det tillagades. Men testa själva, jag lovar att det är enklare att få saker i miniatyr att se riktigt gott ut!

 

 

03b1553542a5da49634740cbd1160028_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

Egentligen tror jag  mycket på att leka och öva sig fram för att hitta sin personliga stil. När du vet vad du gillar och vad du är bra på är det nämligen enkelt att ha detta som bas och sedan bygga på eller sväva ut och testa något nytt. Jag vet som sagt vilka platser i min lägenhet som är bra att fota på under olika tider, jag har två vita bakgrunder jag kan sätta upp på en stol och med detta vet jag att det kan bli en okej bild att använda till bloggen. Vill jag är det alltså fritt fram att sväva ut och testa mig för med olika tyger, rekvisita och andra inslag för att skapa mer liv i bilden. Det behöver som sagt inte vara krångligt att ta en bra bild som gör att andra vill testa ditt recept utan hur mycket tid och pill som ska läggas ner vid varje bild bestämmer bara du.

 

6ad01159b2bb910a40b911de059f5bb4_980x0_c_85_s_v4

↑ receptet hittar du här

 

Jag försöker att låta mig inspireras på alla möjliga håll istället för att härma mina favoritfotografer och lite av det tankesättet bygger veckans övning på. Den hittar du här nedanför och nästa vecka tänkte jag att vi skulle kika närmre på komposition och hur jag fotar samt redigerar mina bilder. Hoppas att du vill kika in här då!

 

ÖVNING: Laga en rätt som du stylar med hjälp av din go to-rekvisita  (alltså så som du vanligast gör när du ska fota ett recept) och ta några bilder precis så som du alltid brukar göra. Surfa därefter in på Pinterest (eller bildgoogla) och sök på rätten i fråga. Skriv alltså ”blueberry oatmeal” om det är just blåbärsgröt du gjort och kika på hur andra människor tagit sina bilder på samma typ av rätt. Vilka bilder tycker du själv ser mest aptitlig ut och varför? Försök klura på just det sista en stund.  Fotografera sedan samma rätt igen (kan mycket väl vara vid ett annat tillfälle) och försök komma ihåg något av det du observerade och se ifall du kan styla eller tänka på ett helt nytt sätt.

 

TIPS! När du fotograferar mat behöver du lägga allt mycket, mycket närmre varandra än du tror för att det ska se bra ut. Ett bär som trillat av kanten på skålen behöver nästan ligga under skålen för att det ska se bra ut på den färdiga bilden.  Det låter konstigt men det är sant, testa själv.

 

 

 

 

 

Translation: This is the third part in my guide on how to take better photos of food and recipes for your blog.

14 kommentarer Lägg till din
  1. Ditt tips om att använda miniatyrer har verkligen hjälpt mig i mina matfoton! Jag tycker oftast att det blir finast att fylla en tallrik på bild och har man en stor kan det bli väldigt svårt, så det har varit ett så himla användbart knep för mig. Tack! <3

  2. Vilket bra inlägg! Det delar jag i min FB-grupp Jobba som fotograf på hobbynivå för där diskuterar vi olika saker kring fotografering men vi är inte utbildade fotografer. Eller tja än är det mest jag som skriver men jag har ju inte promotat gruppen. haha
    iaf suveränt bra inlägg!

  3. Bra tips! När jag började jobba som fotograf använde jag mig mycket av ett färgschema med komplementfärger. På det sättet var det lite enklare att hitta färger som matchade. Nu sitter det i ryggraden, men när man börjar tänka matstyling så kan det vara skönt att ha ett slags ”facit” nära till hands… :)

  4. Så bra tips med miniatyrer! Kom på en till grej som gör att jag tycker matfoto är svårt, det är SÅ snyggt med lite grejer som hör till maten vid sidan av tallriken som du säger. Men jag tänker bara på att nä vad jobbigt att städa upp alla kokosflingor, eller att jag inte kommer äta tre äppelhalvor på en gång och de blir dåliga. Så då får jag slänga massa mat som bara agerat rekvisita till rätten? Det känns bara så fel men det är ju verkligen det som tar många bilder till en högre nivå… Hur tänker du kring det?

    1. Kokosflingor har jag inga problem att borsta bort och slänga och det är fördelen med att ha en träskiva att fota på eftersom jag bara kan ta den och borsta bort all smuts från i ett svep. Slänger väldigt sällan mat och eftersom jag som sagt gillar miniatyrer skär jag ofta små bitar av ett äpple och använder vilket inte gör det så ”hemskt” om de blir bruna och åker i papperskorgen. Jag har liksom inget problem att klämma i mig 3/4 äpple om nöden skulle kräva det efter en fotografering ;) Om jag fotar chiapudding och har björnbär och mandel som dekoration har jag inga problem med att använda dessa som en del av toppingen innan jag hugger in på maten. Så för min del behöver jag liksom inte kassera mat bara för att jag fotar det :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *