VI RÄDDAR VÄRLDEN MED MYRSTEG OCH LITE SÅDÄR I ANDRA HAND

Inlägget innehåller en reklamfilm*

 

vi räddar världen lite i andra hand

 

Såhär efter nyår syns målfokuserade listor på de flesta sajter på internet. Personliga mål, tips på hur du ska nå dina mål och tankar kring hur en ska tackla de som inte går i uppfyllelse.  Jag är ett stort fan av att sätta mål och ser varje höst och varje nyår som en chans till en nystart. Jag brukar alltid ha en given riktning jag vill sträva mot och strukturerar därför upp mitt liv på ett sätt som gör att jag kan ta mig dit.  I vanliga fall plöjer jag fram men sen jag fick barn har jag börjat vada.

 

 

 

Det har blivit allt svårare för mig att ta sikte på en specifik grej utan istället strävar jag efter en känsla. Ett välbefinnande som genomsyrar allt jag gör. Att rensa har därför blivit min bästa grej. Jag rensar prylar, måsten, dåliga vanor och tankar som inte hör hemma i mitt liv. Jag rensar bort allt som inte får mig att må bra.

 

Sedan jag blev mamma har jag verkligen insett att det är så förbaskat viktigt att jag lämnar en sund värld efter mig. Jag vill inte bara leva här och nu utan jag vill känna att jag faktiskt ger framtida generationer en chans. Det är lätt att låta präktig när en börjar tänka i såna här banor. Kanske kräks du på att jag faktiskt känner såhär. Kanske undrar du hur sjutton du själv kan göra någon skillnad. För vi är ju fortfarande bara en enda liten individ.

 

 
Även om målen är mer vaga nu för tiden vill jag fortfarande försöka strukturera upp det här året i några punkter. Jag återkommer med just den listan under nästa vecka men tills dess tänkte jag lämna er med lite hopp. Titta på videon ovan så kanske ni förstår lite mer av det jag försöker säga. Att rensa bort saker ger mig plats för att ta in ännu mer. Men i år tänker jag inte låta de där sakerna bli prylar. De ska få bli minnen, upplevelser och tankar.

 

Ett av mina mål är därför att inte handla några klädesplagg alls om de inte följer en slow fashion-princip. Det låter så fjuttigt men när jag fick chansen att se en förhandsvisning av Myrornas senaste film (det är den som finns här ovanför) föll allt på plats. Genom att handla second hand bidrar jag bokstavligt talat till att rädda världen. Visst, det går långsamt om jag gör det själv och det finns ungefär tusen andra saker till som jag kan göra. Men låt oss börja här. Låt oss gå med myrsteg och göra det precis såhär, i andra hand.

 

 

Du behöver inte avge något löfte. Du behöver inte känna dig tvingad att ge avkall på något du inte vill. Men 2017 kan väl bli året då vi gör i alla fall minst en (1) ny grej var för att bidra till en lite bättre värld. Hur du väljer att göra detta och inom vilket område är såklart helt upp till dig. Det här får bli ett av mina sätt.

 

Fast efter att ha sett den här videon tror jag faktiskt att 2017 även får bli året då jag satsar på att lära mig något nytt. För erkänn att dans ser så jäkla häftigt ut ändå? 

 

Spoiler: okej, jag kan säga redan nu att det inte kommer bli dans men något nytt ska jag banne mig lära mig under 2017!

 

 

* Inlägget är inte köpt men innehåller förhandsvisningen av en reklamfilm för Myrorna. Filmen är gjord i en enda tagning och dansaren heter Nicole Tagliati.

Får du inte ljudet i videon att funka? Testa att kolla genom telefonen!

Spara

Spara

Spara

15 kommentarer Lägg till din
 1. Jag har inte satt något mål kopplat till miljön. Däremot har jag bestämt mig för att leva mer slow och nära naturen och för mig kommer miljömedvetenhet på köpet. Ska också ta mig i kragen och handla mer ekologiskt och i sommar ska jag verkligen nyttja mina odlingslådor!
  Fick inte videon och funka, ska testa med mobilen sen!
  Trevlig helg på dig!

 2. Barnen är verkligen en drivkraft i mina försök att leva mer miljövänligt och klimatsmart. Men det är inte alltid lätt. Jag vill dock kunna se mina barn i ögonen och säga att jag i alla fall FÖRSÖKER göra NÅGOT. 70% bra val är till exempel mycket bättre än 20% bra val, och 20% bra val är mer än 0%… Barnen är ju miljömedvetna. Och medvetna om miljöhotet. Det smärtar att höra dem med allvar och oro berätta om växthuseffekten, att det kommer att bli fler översvämningar och klimatkatastrofer, att jorden kommer att gå under om vi inte agerar o.s.v. Sånt lär de ju sig i skolan. Om de inte hört talas om det innan.

  Hur tänker barnen om vårt engagemang eller vår brist på engagemang? Vad säger det om hur vi bryr oss om dem och deras eventuella kommande barn?

  Men miljöengagemang innebär ju även att säga nej till saker barnen vill göra eller vill ha. Att ta de diskussionerna. Att ibland vara ”annorlunda”, och kanske tråkig.

  Viktiga frågor och dilemman som kanske borde diskuteras mer…

 3. Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Miljön har alltid legat mig varmt om hjärtat, varesig det gäller att plastbanta hemmet, handla ekologisk mat, skänka till stadsmissionen eller använda hygienprodukter som är snällare både mot hud och natur. Att vistas i skog och mark är rogivande för själen och att ta tillvara på det naturen ger har i min familj alltid haft stort värde. Min målsättning för 2017 är att testa på att odla mer eget (sååå roligt) och klaffar allt kanske jag och maken blir husägare senare i år och då lär vi båda satsa på trädgårdsodling och egna grödor! Åhh hoppas!

  Har för tillfället även snöat in på redesign i samband med att jag successivt fortsätter att byta ut gamla plagg mot ekologiska och mer hållbara alternativ. Fyra gamla linnen håller i nuläget på att bli ett litet lapptäcke, vilket visade sig att bli ett jätteroligt side project :) Blir därför ännu mer peppad att läsa ditt inlägg! Som sagt, man kanske på individnivå inte kan göra allt men att göra något är så värt både för hälsa, miljö och kommande generationer! Och även för sitt eget välbefinnande!

 4. Framtiden – Jag tycker det är en så läskig grej att tänka på! Men jag tycker du har ett fint resonemang och när jag tänker efter så tänker jag nog snarlikt. Vi måste lämna en världen bättre än vi fick den.

 5. Heja dig! Jag har faktiskt tänkt ha några mer miljöriktade mål 2017. Det jag tänker främst är att minska min plastkonsumtion och typ minska på avfall. Jag vill inte få in en enda till plastkasse i vårt hem. Det kommer säkert bli någon enstaka, men just nu har vi ett SKÅP med påsar i och det är ju fruktansvärt orimligt. Så det ska jag tänka på och förändra.

 6. Älskar att handla 2nd hand! Alltid spännande på loppisar och 2nd hand butiker. Men oftast eller egentligen alltid handlar jag hellre 2nd hand pga jag tycker att sakerna håller längre speciellt elektronikartikel. Har en tvättmaskin som är nästan 30 år gammal och små köksmaskiner som är typ 25 år gammal och de håller och håller. Nya billiga prylar är sönder efter max. 2 år…så blir det dyrt i längden. Och sen uttnyttjar vi ‘tredje världen’ för att producera de nya superbilliga kläder och prylar och grejor….nej, avskyrbart!

 7. köper jättelite saker för att jag helt enkelt inte orkar. på jobbet har jsg ju jobbkläder (är läkare) och hemma är jag bara med småbarn eller skriver = orkar inte köpa snygga kläder. Och andra prylar har jag inte tid för pga ovan nämnda jobb, barn, skrivpassion. Det känns rätt skönt att automatiskt bli så minimalistisk, däremot saknar jag precis som du ert där att få ge sig hän i något nytt. Skulle så gärna vilja läsa ett språk eller lära miga fotografera ordentligt, men jag tänkte att 2017 skulle jag försöka acceptera mer att det är sågär mitt liv ser ut just nu, att bara vissa saker får plats. Tack som alltid för sin blogg förresten, så varm och trygg!

 8. Jag och sambon har bestämt oss för att handla med tygkassar i år och börja odla lite så som morötter, gurka m.m :)

 9. Men åh, så bra reklamfilm! Ett av mina nyårs”mål” var att just sluta konsumera bara för att. Att sluta köpa bara för det är billigt, i synnerhet kläder som producerats tvivelaktigt, när jag ändå inte kommer använda dem mer än någon gång. Istället kommer jag sikta på att köpa BRA kläder, sällan och för kanske någon krona extra om det behövs. Annars är second hand en favorit för mig gällande både möbler, prylar och kläder. Så heja detta!

 10. Jag har faktiskt som nyårslöfte att köpa så mycket jag bara kan på second hand. Hittade tex en rakhyvel på tradera häromdagen! Sprillans ny men från någon privatperson som köpt fel eller fått i oönskad present kanske. Tänka sig vad man kan återanvända. Och du Sandra har verkligen varit en inspirationskälla till den här idén jag fick! Tack för det, och en allmänt fantastisk blogg.

 11. Åh wie så spännande med ditt nyårslöfte om att bara handla utifrån slow fashion:s principer – blir så galet glad ända in i märgen på tanken om att jag kanske kanske kan ha varit med och inspirerat lite i alla fall?! =) (och om inte, så är jag galet glad ändå! <3)
  KRAM!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *