MIN SYN PÅ SLOW BLOGGING OCH EN NY START

min syn på slow blogging och en nystart

1367. Så många inlägg har jag publicerat på bloggen sen augusti 2014. Det är nästan 12 inlägg i veckan under ungefär två och ett halvt års tid. Egentligen är det ett under att jag inte tröttnat än, för det gör jag ju med nästan allt annat jag åtar mig. Brinner i båda ändar tills det inte längre finns någon låga kvar.

Kanske har faktumet att bloggen faktiskt handlar om mitt liv varit räddningen. Jag lever mitt jobb på ett sätt som gör att det blir livsviktigt att båda funkar för att inte stjälpa varandra.

 

atilio.se

 

Att det blivit tolv inlägg i veckan sedan starten beror egentligen bara på att mina egna favoritbloggare uppdaterade på det viset. Två inlägg måndag till torsdag, ett på fredagar och lördagar och sen två igen till söndagen. Och det passade mig bra. Gav mig utrymme för att skapa långlivade inlägg som DIY-projekt och recept uppblandat med tips, viktiga texter och allmänt dravel. Ett hej ibland, en fråga här och en tillbakablick där.

 

blogga långsamt

 

Ibland har jag känt stress över att få upp dagens andra inlägg, känt att jag måste hitta något att blogga om men oftast inte. Oftast har det känts naturligt, på sin plats och som en rutin jag gillar.

Jag vill inte blogga fler än två gånger om dagen. Jag har alltid känt att det blir svårt för mig att blogga mindre än det. Att jag har så mycket innehåll att få ut. Det har alltid känts lagom.

 

slow blogging

 

Just nu pratas det rätt mycket om Slow Blogging bland olika personer jag följer. Kort förklarat handlar det alltså om att använda sin tid till att producera färre inlägg men med bättre innehåll. Att kanske bara uppdatera 1-5 gånger i veckan men att ha lagt ned mer tid på bilder och text (eller vad som nu är relevant för bloggaren i fråga) istället. Att hushålla med sin energi och sitt innehåll för att skapa content som lever längre, känns mer och upplevs proffsigare.

Och jag har alltid varit så rädd för att ta den vägen. Rädd för att något skulle gå förlorat om jag väjde av på den stigen istället. Jag har ju så mycket innehåll som jag måste få ut. Och sätter jag inte sinnessjuk press på mig själv om jag uttalat bestämmer mig för att inläggen ska bli färre men bättre?

 

sandra hjort atilio

 

Men de senaste månaderna har jag insett att jag inte har tid att konsumera bloggar på samma sätt som tidigare. Jag har börjat bli stressad över att ha 20+ olästa inlägg varje morgon trots att jag rensade min feed strax innan läggdags. Det har medfört att jag inte  tar del av varenda ord som tidigare utan nu skummar som mest och allt oftare trycker på ”mark as read” utan att ha klickat mig in.

 

Känslan av att bara vilja beta av högen med olästa inlägg har fått mig att inse att min blogg måste vara en spegling av mina egna favoriter. Det här stället måste vara en sida som jag själv vill konsumera och ta del av och i dagsläget hinner jag skriva två inlägg per dag – men jag hinner inte läsa dem.

 

slow blogger

 

Min bästa typ av blogg är vardaglig, personlig och tänkvärd. Den är välskriven och med bra bilder. Och den uppdateras i snitt en gång varje dag. Ibland mer ofta än så och ibland färre. Den är överraskande och mänsklig. Den inspirerar utan att ge mig komplex.

Det är så min plats på internet ska vara. Det är så de kommer att bli.

 

 

favoritblogg

 

Om ungefär två veckor flyttar jag från Metro Mode och kommer därefter husera på egen domän. Där ska allt bli som förr och ändå inte. Där ska jag lägga all min energi, mitt innehåll och min glädje. Där ska jag försöka anamma den form av Slow Blogging som passar mig.

 

tankar om slow blogging

Jag känner mig så otroligt pepp just nu över att ha landat i det här beslutet. Att lägga lite mer tid på varje specifikt inlägg och få ner antalet på publicerade poster i veckan. Tänka efter lite mer kring vad jag publicerar utan att begränsa mig eller sätta onödiga krav. Ta det som det kommer, helt på mina egna villkor. Det kommer bli så bra och jag hoppas verkligen att ni vill följa med mig till min nya lilla hörna av internet.


 

 

Translation: I’ve been thinking a lot about slow blogging and when I move my blog (more about that later) I’ll try to adjust the amount of posts that I share each week.

Spara

Spara

43 kommentarer Lägg till din
 1. ”Min bästa typ av blogg är vardaglig, personlig och tänkvärd. Den är välskriven och med bra bilder. Och den uppdateras i snitt en gång varje dag. Ibland mer ofta än så och ibland färre. Den är överraskande och mänsklig. Den inspirerar utan att ge mig komplex.” – exakt så är min filosofi kring bloggning (även fast jag inte lyckats uttrycka mig lika klockrent). Jättefint skrivit. Ser framemot att läsa. Kram!

 2. Åh, så kul! Lycka till.

  Jag läser bloggar en gång om dagen. Det är min heliga stund. Oftast på morgonen, med kaffekoppen. Vaknar sakta till liv med din blogg, som numera är Topp1 följt av Att vara någons fru och Nevnarien. Sista månaderna har jag alltid klickat på din först. För jag känner igen mig så mycket i lugnet och fridfullheten som du signalerar. Jag hoppas så att du får uppleva lugnet du signalerar lite själv också <3

  (Jag försöker blogga en gång om dagen. Förstår vekligen inte hur man hinner blogga 2+ gånger om dagen?? ibland gör jag i ording en vecka i taget så att jag kan få en vecka i lugn och ro utan att tänka på det. Och jag har alltid så mycket jag vill berätta om och vill skriva men aldrig tid att göra iorning det. Tänler alltid "när jag är klar med skolan"… men ni som är mammor är ju mycket mer upptagna än jag?! jag är så sjukt imponerad att du lyckats blogga 12 grr/veckan. WOW. Det är en fantastisk bedroft och din blogg är underbar, så att du stressar har inte på något sett påverkat bloggen. Bara dig. Och du är mycket viktigare än bloggen)

 3. Jag tycker det låter alldeles utmärkt. Du ska själv välja tempo. Och vi kan ju faktiskt scrolla! Jättekul att du tar steget vidare. Du gör ett fantastiskt fint innehåll och vi är bortskämda med din höga kvalitet!

  Kram, följer gärna
  Emilia

 4. Det låter riktigt spännande! Har faktiskt tänkt på dig, hur du hinner och orkar två inlägg om dagen och ändå ständigt hålla en så hög kvalitet.

 5. DU har den bästa bloggen jag vet för jag gillar precis samma sak som du beskriver att du gör; vardaglighet, mänsklighet. Jag tror ärligt talat att vi som inte vet mycket om bloggande tänker nog inte särskilt mycket på hur många inlägg det kommer på vilka dagar (jag gör inte det i alla fall). Vi går nog bara in på våra favoritbloggar när vi har tid och ser om det har kommit upp något nytt sedan sist. Du ska ju oavsett göra det som känns bäst för dig, men som en pepp så tror jag ingen tycker det är radikalt att du drar ner mängden inlägg heller :) Klart vi följer med!

 6. Tycker du gör rätt. Går ofta in på favoritbloggarna en eller två gånger per dag och då spelar det ju egentligen ingen roll att de uppdaterat 3-4 gånger under dagen. Tror det handlar om vad man vill skriva om och din blogg passar jättebra för färre inlägg men bibehållen kvalite (skulle jag säga). Du har redan hög kvalite på dina inlägg:) Grattis till flytten. Jättekul:)

 7. Spännande med en nystart!
  Kan verkligen känna igen mig i stressen över att ha massor av olästa inlägg och gör ofta som du att jag trycker ”mark as read” eller bara skummar igenom innehållet/tittar på bilderna. Det har resulterat i att jag slutat följa bloggare som uppdaterar ”för ofta” eftersom jag sällan har tid att läsa bloggar varje dag. I veckosluten känns då alla inläggen som en hög med olästa mejl. Inte riktigt den gosiga känslan som jag letar efter.

 8. Men läser du mina tankar? Det känns som att du ser mig. För det du skriver känner jag exakt. Jag är inte bloggare men bloggläsare och känner att jag vill lägga mindre tid på att surfa och endast ha kvalitativ tid med min mobil. Just det du skrev om överraskande och mänsklig blogg, det är det jag har alltid känt för din blogg. Det är därför jag följer. Du satte ord på det jag känt men själv inte beskrivit. Lycka till och självfallet följer jag med din flytt!

 9. vad roligt! visste inte ens att det hade ett namn, slow blogging alltså. men det låter himla bra, har själv märkt stor skillnad på lusten att blogga och vad som kommer ut av att dra ner på antal inlägg i veckan. det kommer säkert bli super för dig! p.s jag har skrivit lite fint om dig på min blogg, du är verkligen en stor inspiration för mig! kram!

 10. Ser vi fram emot, absolut. Stort lycka till!

  Det är svårt det där, jag vill också leverera relevant innehåll. Men ibland känner jag ett behov av att bara skriva ett meningslöst inlägg om min dag eller så för att det är min dagbok typ. Inte speciellt högt verksvärde eller någon direkt läsvärdhet på det, men vill jag så göra jag tänker jag :) (hehe, inte för att jag lägger ner någon extrem-tid på de andra inläggen heller kanske).

 11. relaterar helt och hållet! jag uppdaterar typ en gång om dagen, har jag mer att säga och berätta blir det ibland lite oftare men snarare ofta mer sällan. lördagar är det inte så viktigt att få ut något innehåll eftersom folk inte tenderar att läsa bloggar lika mycket då ändå. jag tycker det låter helt rimligt sandra, ser fram emot din nystart! <3

 12. spännande med egen domän!! Jag har förstått slow blogging som snarare 5 inlägg i månaden än i veckan, vilket jag tycker låter tråkigt, haha. Att du får upp två inlägg om dagen förstår jag inte, alltid två FINA inlägg dessutom, sjukt.
  Att halvera dina blogginlägg ger ändå MÅNGA inlägg, jag tror inte att någon som fokuserar på det visuella kan blogga lika många gånger som kissie tex, det går bara inte.

  Tror du kommer göra det superbt oavsett om du väljer 2 eller 12 inlägg i veckan!

 13. Heja! Jag har inte fattat hur du hinner med att publicera två gånger om dagen och ändå ha så kvalitativt innehåll!? Imponerande! Men skönt att ha landat i det beslutet och ska bli kul att se hur det blir på egen domän! Jag slowbloggar mest för att jag inte hinner med annat känner jag. En period körde jag ett om dagen, men det var inte särskilt kvalitativt alla gånger. Ah, jag vet inte, det funkar inte mer när jag pluggar 100 %, och särskilt när jag aldrig är hemma dagtid och kan fota i vettigt ljus nu på vintern. Men kanske också för att jag mest har DIYs och sånt, och vårt hem är så fyllt av grejer nu så jag vill helst bara göra saker jag ska ge bort eller som vi verkligen har nytta av typ. Jag får väl börja måla mer igen, men känner mig lite halvt oinspirerad till det just nu. Jag vill bara keramika hela tiden, men har ingen keramikugn så det är svårt :)

 14. Jag har inte hört uttrycket slow blogging förut men alltså jag tycker att det låter vettigt. Jag hinner verkligen inte läsa alla inlägg hos alla jag vill och ibland när jag går in på min bloggapp och ska läsa stänger jag ner innan jag ens börjat för att det är för mycket nytt. Känner samma på instagram, jag hinner liksom inte med så då orkar jag knappt kolla första bilderna i flödet ens. Vilket himla i-landsproblem detta är.. Hehe!!

 15. Jag tycker det låter supervettigt, givetvis ska man ta sin blogg på stort allvar och behandla den som ett jobb ( vilket det är i ditt fall) men det ska ju komma ut nån form av glädje. Själv satsar jag på att få ut ett inlagg varannan dag ungefär, också för att jag skriver alla inlägg dubblet (dvs både på svenska och engelska)och det blir så mycket om man ska skriva varje dag. Har precis börjat men är så pepp, dock rolig för det här med bilder och hur viktigt det är. Är så dålig på att fota, både ”tekniskt” och att jag aldrig gör det liksom. Men jag blir väldigt inspirerad av dig, det känns verkligen som du går din egen väg med bloggen och det ska bli superkul att följa med till din egna domän!

 16. Det kommer att bli jättebra. :) Jag tillhör dom som inte hinner med att läsa alla inlägg jag vill, tiden finns inte. Och min egen blogg går på sparlåga just nu och det är svårare att blogga mer sällan än varje dag för då tappar jag flödet. Så du gör nog rätt som fortsätter i det tempot som passar dig bäst.
  Kramar och ha en fin vecka!

 17. Så spännande med ny domän. Självklart följer jag med! Du är ju min favorit.
  Och jag måste säga att dina inlägg alltid känns väldigt genomtänkta och med fantastiska bilder. Kram

 18. Åh dina bilder <3 Och alltså, Sandra. Wow. Jag läser mycket bloggar och det går olika långt mellan gångerna så har inte tänkt på hur ofta du bloggar men du har ju alltid dykt upp med en hel del inlägg. Men, 12 inlägg / vecka?! Fyfan vad grym du är! Hoppas du sträcker på dig och klappar dig på axeln för det är otroligt bra jobbat och jag tycker alla inlägg har hållt en hög nivå och bra kvalité. På en bra vecka får jag ur mig 3-4st inlägg.

  Med det sagt så låter det bra och spännande att du sakta ner lite och jag ser fram emot att fortsätta följa med dig till din nya plats här i cyberrymden, och jag ser fram emot att se vad för inlägg som kommer fram när du unnar dig lite slow blogging :)

  Svar: Ah Walter och våra turer har fått mig att vilja ta körkort faktiskt.. Har inte råd i dagsläget men ska börja övningsköra med Andreas nästa år så man är en bit på väg i alla fall :)

 19. Så klokt och så underbart! Och som en flitig läsare som inte hinner surfar in här varje dag så tycker jag det låter toppen med lite färre inlägg – gör ju mig mindre stressad som läsare också ;) kram

 20. JAAAA! Åh, det här blir toppen! Jag har exakt samma problem som du (alltså, inte som att jag skriver för en stor blogg utan att jag inte hinner med att läsa). Försöker ju blogga lite men hamnar ibland just i den där snurran om att skriva av mig ofta, men sen känna att jag hade velat producera något som krävde mer tid. Nu har jag nästan en bloggpaus, men det är mer en inspirations-/produktionspaus. Jag har ett jättebehov av ett mer slow levnadssätt överlag så att du bloggar lite mindre frekvent passar mig UTMÄRKT! ;)

 21. Intressant att läsa hur du ser på att producera innehåll kontra att ta del av det. Jag har märkt att jag klickar mark as read betydligt mycket mer nu det senaste halvåret-året, och de inlägg jag sparar för att verkligen ta till mig känns ofta ”för gamla” för att kommentera när jag väl läser. Hur som helst, ser fram emot att följa med dig vidare på bloggresan, kommer bli superbra!

 22. Tror detta är ett klokt koncept. Har själv märkt av att jag klickar på ”mark as read” och det känns ju tråkigt på ett sätt men jag har liksom blivit mer restriktiv kring vad jag läser då min tid för sociala medier medvetet kortats ner till förmån för mer kvalitativ tid. Dock känns ju bloggläsandet mer personligt och givande än att scrolla Insta :) Kommer alltid att läsa din blogg så länge du bloggar för den hör till mina favoriter just på grund av den känns genuin. Stor kram och lycka till med egen domän, så spännande!

 23. Tycker alltid att du lyckas med välskrivna inlägg med fina och passande bilder även om du bloggar två inlägg om dagen. Du är fantastisk på det! Däremot kan jag hålla med om att det är svårt ibland att hinna med att läsa, när jag ser på bloglovin att du har uppdaterat blir jag glad. Samtidigt är det inte alltid jag går in och läser inläggen direkt, för när det kommer till dina inlägg vill jag ha tid att läsa och titta på bilderna då det känns viktigt :) Men jag gillar det trots att jag ibland halkar lite efter :P Hur som helst så tror jag att man ska göra så som passar en själv och vad som känns bra för en själv. Oavsett hur mycket du bloggar så tror jag att du ändå kommer (på något magiskt sätt) leverera ett bra innehåll! :) Kram och gott nytt år!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *