Tankar

JAG VILLE VISA ATT JAG VAR EN RIKTIG SNOBB NÄR DET KOM TILL LITTERATUR

24 februari, 2017

JAG VILLE VISA ATT JAG VAR EN RIKTIG SNOBB NÄR DET KOM TILL LITTERATUR

Augusti 1995 och här står jag, pirrig och nervös inför första dagen i ettan. Jag är ett år yngre än alla andra i klassen men så himla redo att äntligen få börja skolan. Jag kan nämligen både läsa och skriva och jag längtar så innerligt efter att få ta med räkneläxan hem.

Såhär i efterhand minns jag inte om det görs något test för att mäta vår läskunskap. Jag vet bara att jag blir tilldelad Elsa-boken och att det gör mig arg. Det finns nämligen tre läseböcker och det här är den mellersta. Precis mitt emellan enkel och svår. Medelmåttig.

Den eftermiddagen stänger jag in mig på rummet och lagom till kvällsmaten är hela boken utläst. Dagen efter tvingas fröken Kerstin erkänna sitt misstag och hon byter under tystnad ut min tilldelade bok mot en ny – mot den svåraste. Jag är sex år gammal och vet ju att jag kan läsa Leo-boken utan problem. Jag är ingen medelmåtta när det kommer till läsning och det ska jag minsann visa dem!

 


 

Länge trodde jag att det var så det låg till, att det var någon slags tävling. Jag ville läsa fortare än alla andra, fnös i tonåren hånfullt åt chick lit och feel good-romaner och tog mig istället uteslutande an de tyngsta klassikerna. Jag läste mängder med böcker jag inte ens tyckte om bara för att jag ville ligga ett steg före hela tiden. Jag ville helt enkelt visa att jag var en riktig snobb när det kom till litteratur. 

 

Men det var då, innan jag förstod att det går att hitta riktiga pärlor och fina läsupplevelser överallt om en bara har ett öppet sinne. Därför känns det riktigt roligt att berätta att jag 2017 är en av ambassadörerna för Bonniers Bokklubbars pris Årets Bok.

För första gången spelar det alltså ingen roll vad Svenska Akademien eller andra fina kritiker tycker. I det här priset är det nämligen du och jag som röstar fram våra favoriter. Om några veckor återkommer jag för att berätta mer om hur tävlingen går till. Hoppas att du vill hänga med!

 

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Josefin 24 februari, 2017 at 07:32

  Åh vad roligt! Grattis! :D

 • Reply Beata Rydén 24 februari, 2017 at 08:39

  Åh vilket roligt uppdrag! Grattis till det! :D Jag var nog också lite mer sådan när jag var liten. Men numera är jag ute efter läsupplevelser som får mig att glömma tid och rum och då har jag inte råd att vara snobbig med vad jag väljer!

 • Reply Helga 24 februari, 2017 at 10:41

  Men vad skoj! Grattis 😃 jag är nog fortfarande lite snobbig samtidigt som jag är negativ till de där böckerna alla ”ska ha läst” 😛

 • Reply Dorotea Pettersson, tidscoach 24 februari, 2017 at 11:21

  Men så spännande! Stort grattis!

  Underbart att läsa din berättelse om när du började skolan. Jag kunde inte läsa så bra när jag började vilket främst berodde på att mina föräldrar då inte var så bra på svenska men det tog inte mycket mer än någon månad innan jag läste ut varje bok min fröken gav mig. Jag var nog allt en lite snobb jag med :p

 • Reply Lina 24 februari, 2017 at 11:33

  Vad kul för dig! Stort grattis !!!

 • Reply Minna 24 februari, 2017 at 12:13

  Vad kul!!!! Grattis!!!!!!

  Och – jag började också skolan ett år ”för tidigt” – alltid yngst i klassen. Alla födda 76 och jag 77. Och jag minns att en av de första dagarna i skolan så vek vi några papper så att det blev som en blädderbar bok och så skulle vi skriva alla orden vi kunde i dem. Och jag började från hel håll, jag liksom började ”på baksidan”. Jag minns att jag grät och skämdes och kände mig minst i världen och tänkte att alltihopa bara var ett stort misstag – jag borde ha stannat kvar på dagis. Jag har faktiskt kvar den boken hemma, i en ”att spara låda”.

 • Reply Finurliga fröken 24 februari, 2017 at 13:08

  Men va roligt! Stort grattis! Ser fram emot att höra mer om de. Kram och trevlig helg

 • Reply amanda maria josefina 24 februari, 2017 at 13:58

  fantastiskt sandra! gratulerar!

  jag läste också leo-boken. var precis likadan som barn. var så otroligt nöjd när andra fick läsa ola – den lättaste. oj oj. tur att vi förändrades. :-)))

 • Reply Stjärtmes 24 februari, 2017 at 14:54

  Åh vad roligt och vilket ärofyllt uppdrag! Fler böcker åt folket, kvittar vad det är tycker jag!

 • Reply Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm 24 februari, 2017 at 16:29

  Känner igen det där med att man ville visa att man var en duktig läsare när man var liten. Den hetsen alltså :P
  Vilket roligt uppdrag du har fått! Grattis! :D

 • Reply Rebecka 24 februari, 2017 at 17:13

  Vad spännande! Grattis! :)

 • Reply Wilda 25 februari, 2017 at 19:14

  Så himla roligt Sandra! Känner igen det du skriver om.

 • Reply Linnéa 26 februari, 2017 at 11:03

  Åh vad roligt!

 • Reply Jenny 4 mars, 2017 at 11:07

  Vad jag känner igen mig i vad du skriver! Har länge tänkt så jag med. I skolan kunde jag skämmas lite och försöka dölja om jag läste ”enklare” böcker. Det släppte när jag bara läste privat, då spelade det ju ingen roll vad det var för bok liksom. Men när jag började med mina bok-sammanställnignar på bloggen kunde jag komma på mig själv ibland med att tänka ”nej, den boken kan jag inte läsa, det är inget jag vill visa upp”. Men är himla glad att jag insåg så snabbt vad jag gjorde och hur fel det var, för varför skulle jag skämmas över vad jag vill läsa?

 • Leave a Reply