UPCYCLE YOUR WARDROBE #8

upcycle your wardrobe

Jag trodde aldrig att jag skulle säga det här men jag har tröttnat på klänningar. Visserligen inte alla modeller men det är ändå som att min enorma förälskelse lagt sig. Från att ha känt mig hemma i klänning och helt fel i kjol känner jag mig nu avslappnad i den senare och alldeles för stram och konstig i klänning. Tur då att jag vet precis vad en kan göra för att återanvända sina gamla favoriter!

 

Kort info om de här inläggen:
Jag önskar att jag kunde säga att varenda plagg i min garderob är noga utvalt, genomtänkt och välpassande och att jag använder alla kläder jag har. Tyvärr har jag gjort några dåliga köp genom åren vilket resulterat i att jag faktiskt har de där kläderna som på ett eller annat sätt inte sitter helt hundra eller som jag helt enkelt aldrig verkar använda. Med den här inläggs-serien vill jag försöka inspirera er som känner igen er på ovanstående beskrivning att istället för att skänka, slänga eller köpa nytt försöka upcycla de plagg ni redan har.

 

 

DSC_9768

Den här klänningen i krossad sammet fyndade jag på loppis i våras och ni vet när George Costanza säger ”I would drape myself in velvet if it were socially acceptable” ja, då känner jag samma sak men gör det ändå. Draperar mig si sammet alltså. Fast eftersom det ju är en av höstens stora trender så ÄR det ju numera rätt socialt accepterat.

 

Men nu kändes alltså något lite off när jag bar den och då är  mitt bästa tips det här: sy ett set, vettja!

 

DSC_0448

Jag är verkligen inte speciellt begåvad när det kommer till att sy men lyckades ändå få till två funktionella plagg och det enda jag använde mig av var: en klänning, sax, knappnålar, resårband och symaskin.

 

DSC_0454

Jag klippte helt enkelt av klänningen ca 2 cm nedanför stället jag ville att överdelen skulle sluta.

 

DSC_0455

Vek in kanten på delen som fick bli kjol och började nåla. Därefter sydde jag den men lämnade en liten öppning i slutet så att jag kunde trä i resårbandet och justera längden på det (= hur hårt kjolen ska sitta i midjan) innan jag sydde ihop allt.

När det gäller överdelen går det att göra likadant egentligen men är det lite stretch i eller med knappar är mitt bästa tillvägagångssätt faktiskt bara att vända den ut och in, följa den befintliga sömmen som går i sidan och sedan i sluten snedda inåt och ner mot linningen. Så att en kil bildas alltså. På så sätt följer den din kropp istället för att stå rakt ut.

 

DSC_0524

Jag känner mig så himla mycket snyggare när jag kan kombinera en kjol och en topp till och alldeles extra snygg blir en ju i ett set.

 

DSC_0527

Fast okej, det KAN kanske bli lite mycket sammet på en gång och då är det bästa ju att jag har två helt nya plagg i min garderob som jag kan bära med mina andra favoriter.

 

Det känns lite fånigt att uppmuntra till konsumtion så att ni sen kan sy om plaggen men om ni hittar en begagnad klänning i riktigt snyggt mönster men tråkig modell eller passform (det är ju tyvärr ofta så på loppisar) är det här alltså ett dundertips!

 

 

 

MER INSPO HITTAR DU HÄR.

 

Translation: Instead of throwing out old clothes that doesn’t fit or look good anymore I decided to try to upcycle them in to new and wonderful pieces. This is the eight post in this series and this time I show how easy it was to make a matching set out of an old dress.

8 kommentarer Lägg till din
  1. Det är ju ett jättebra tips! Inte behöver du känna dig dum för det! På loppis finns ju ofta halvdanna klänningar i överflöd och kan någon sy om dem och sedan använda är ju det toppen!

  2. Supersnyggt att ha som set! Kanske ska ta och ha på mig min sammetskjol idag… Köpte den för typ… 4 år sedan kanske? och den har varit relativt välanvänd hela tiden. Den är dock kort, vore fint med en lång med!

  3. SÅ HIMLA FINT! Har helt fått dille på sammet, men tycker aldrig att jag hittar ett bra tillfälle att ha på mig det. Mitt långa hår ”fastnar” i tyget, så jag måste ha uppsatt, vilket jag oftast inte vill ha om jag vill vara riktigt snygg.

  4. Men så fint! Jag har oxå börjat snöa in mer på kjol. Har ett pinboard med inspo för en lite mer ”preppy” stil med kjol (fast halvlånga istället för knäkort). Min förändring kom ur att garderoben innehöll klänningar, leggings, strumpbyxor och fina toppar/tröjor. Men de sista kunde jag ju inte ha, för jag använder inte byxor. Ärvde några schyssta kjolar av en vän, plockade fram några från gömmorna och vips – en fantastisk fin stil uppenbarade sig!

    Så tack för tipset här, blir nog några klänningar som får sys om :)

  5. Så fint! Plus haha på George Costanza-kommentaren! Jag blev precis färdig med mitt sömnadsprojekt och tänkte jag ska ha symaskinen framme lite till och kanske sy om en tröja till sambon :)

  6. Att sy om gamla loppiskläder är verkligen en bra grej, och då tycker inte jag det spelar så stor roll att en köpt något. Det handlar ju liksom om en femma, som en sen också får vara kreativ med, och till sist skapat sig minst ett nytt plagg till sin garderob. Jag säger: win, win på det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *