ATT BLI TUNNHÅRIG SOM UNG TJEJ

att bli tunnhårig som ung tjej

För tre månader sedan la jag upp ett inlägg där jag frågade er hur jag skulle klippa mig vid nästa besök hos frisören. Till det inlägget kom en kommentar där det stod att det nog var smart att i alla fall spara det så långt att det gick att ha tofs eftersom en ju fäller så mycket efter graviditeten (det är en myt att det enbart skulle vara ammande kvinnor som tappar mycket hår) och jag kunde verkligen inte relatera. Då.

 

Men bara någon vecka senare började håret mitt falla av i stora sjok. Trots det tog jag ändå det rätt lugnt eftersom jag alltid har haft väldigt tjockt hår och tänkte att det inte gjorde så mycket att bli av med några tusen.

 

IMG_7983

 

Men det slutar alltså inte och varje dag (på riktigt varje dag) har jag en sån här tuss (<— cw) i handen samtidigt som jag konstant strösslar hårstrån vart jag än går. Jag gör allt efter konstens alla regler och tar vitaminer, har bra hårborste, tvättar håret så sällan det går och allt det där men det bara fortsätter.  Jag vet att stress är en bidragande faktor till håravfall och att det kan bli en ond spiral av att en tappar hår, stressar för att en tappar hår, en tappar mer hår pga stressen, en stressar ännu mer pga mer tappat hår osv. Men även om det är jäkligt trist att se ut på det här sättet så försöker jag acceptera att det är såhär just nu och att det inte är helt ovanligt att en drabbas efter massivt håravfall efter en graviditet. Att jag inte är den enda.

 

IMG_7984

 

Det är svårt att visa på bild men min mittbena är ungefär en och en halv centimeter bred nu och en ser liksom var alla hårstrån börjar som i en riktigt gles skog. Viktor sa skämtsamt att det var rätt åt mig eftersom jag fnissat åt att han också håller på att bli tunnhårig och min första reaktion var att säga att det är skillnad. För jag är ju kvinna. Men vad skulle det göra för skillnad? Ja, det är mer vanligt att män blir tunnhåriga och flintskalliga men de måste väl få tycka att det är precis lika jobbigt? Nu när jag själv får känna på hur det är inser jag att jag aldrig mer kommer fnissa åt att någon man (eller kvinna) i min omgivning ”håller på att bli flintis”.

För egentligen handlar det för min skull inte så mycket om ideal eller hur en kvinna förväntas se ut (med hår och gärna långt sådant) utan  om att jag inte ser ut på ett sätt som jag är van vid. Att något jag har haft och uppskattat har börjat försvinna. Sakta men säkert lämnar min kropp bit för bit varje dag och det finns inget jag kan göra för att hindra det. Min enda tröst är att det förhoppningsvis växer tillbaka under de kommande åren.

 

tunnhårig efter graviditet

 

Det suger att tappa sitt hår men det är inte hela världen. Jag känner mig inte ett dugg lika snygg som annars men överlag mår jag riktigt jäkla bra just nu vilket ju talar för att det ändå inte påverkar mig speciellt mycket. Jag gör en Trump och kör lite comb over och kanske är min riktiga frilla tillbaka tills det är dags för honom att lämna sin presidentpost.

 

 


 

 

Translation: I started losing a massive amount of hair after giving birth to Elton.

15 kommentarer Lägg till din
 1. Jag har exakt samma! Från en dag till en annan när min bebis var runt 4 månader började det bara RASA av. Både jag och min sambo var helt chockade, det var hår överallt, jag har stora vikar (vi snackar FJORDAR) och skulle helt seriöst tippa att jag tappat cirka hälften av mitt hår. Och det var så jobbigt! Jag blev lite knäckt. Jag har alltid känt mig snygg och mitt hår har visst varit en stor del av det. Känns sjukt fjantigt att bry sig om men så är det…

  Nu är min bebis 6,5 månad och det rasar inte alls i samma takt längre och jag inbillar mig att det har börjat växa ut i vikarna. Skönt!

 2. Jag tror de flesta som varit gravida tycker det är jobbigt! Eller jag kände typ ”ska det här behöva hända OCKSÅ? Inte nog med bristningar, viktuppgång och alla finnar??” Det är svårt att inte ha ångest över hur utseendet förändras när verkligen allt ändras på ett år. Nu är Elias 9 månader och jag har två cm långt hår överallt, det känns jobbigt att det blir så fult med uppsatt hår men försöker påminna mig om att det är tillfälligt.

 3. Jag har också tappat grymt mycket hår efter båda mina graviditeter. Precis som du säger så tog det lite tid innan det hände (4-5 månader?) men sedan lossnade det med besked. Först nu när den lilla är 9 månader tycker jag att jag börjar ana att det inte är fullt lika mycket hår i borsten och duschen men det är fortfarande mycket mer än innan. Samtidigt ser jag på tex min mamma att hon har ganska glest med hår så jag tror att jag liksom inte kommer att få tillbaka mitt gamla tjocka hår även om jag låter det gå ytterligare 9 månader eller 9 år. Jag tror att jag har haft 2,5 år att förlika mig med den tanken så det känns inte så farligt längre. Men det tog som sagt ett tag.

  Rent generellt tycker jag nu (med mina 32 år) att jag kan se hur mitt utseende förändras snabbare och inte bara till det ”bättre”. Det är inte helt lätt att acceptera att kroppen och utseendet förändras liksom. Håret är en sak, både att det är glesare och att jag både har fått några jättesvarta, tjocka hårstån (har ju brunt ganska tunt i vanliga fall) och kritvita hårstrån. Och även om jag tex aldrig skulle vilja använda botox eller något sådant så känns det tungt när jag ser mig själv i spegeln och ser vilken arg rynka jag har mellan ögonbrynen (den där arga tanten är ju inte jag! tänker jag). Jag vill ju vara den där coola kvinnan som omfamnar åldrandet och förändringarna i livet med en självklarhet. Men jag har lite kvar att jobba med tror jag innan jag kan acceptera det fullt ut. Men jag är helt klar mer ödmjuk över åldrandets olika sidor nu än före jag fick barn.

 4. Jag vet att du skrev att du tar vitaminer, men måste ändå säga öl! Drick en öl i veckan (alkoholfri eller med alkhol gör samma verkan). För jästen innehåller så mycket mer b-vitaminer och annat gottit för hårväxt. Mitt tips till dig! Samt, du är lika mycket du oavsett mycket eller lite hår, glöm inte det :)

 5. Jag har aldrig varit gravid, men fäller ganska mycket hår på hösten och våren, typ som när djuren byter päls. Tycker det är jättekonstigt, men har vant mig och det verkar inte påverka kalufsen nämnvärt (har hår av typen lejonman). Dock blir jag så less på att lämna ett lager hårstrån på golvet i badrummet när jag borstar det, och att alla mina kläder, särskilt ytterkläderna, alltid har minst 10 hårstrån som hänger med. Jag känner mig liksom så slarvig trots att det inte är något jag kan göra åt, annat än att plocka plocka plocka. Det känns som att jag äger ett osynligt, mycket långhårigt husdjur som hårar överallt.

 6. Exakt samma här! Från att Nils var 4 månader tills nu bara för någon vecka sedan tappade jag så sjukt mycket här! Nu verkar det ha avtagit men det see ju sådär kul ut, men det växer ut igen. Måste bara lära mig styla mina nya ”polisonger” så länge 😆 Riktigt glad att jag sportar lugg då den döljer håret på utväxt i pannan rätt bra. Jobbar också mycket torrschampo för att få lite illusion av volym… Hoppas det vänder snart Sandra!

 7. Förstår att det är jobbigt! Förhoppningsvis växer det tillbaka, och om inte: Du är jättefin även om du en dag skulle bli helt skallig.
  Om du vill hjälpa håret på traven, och har råd, så prova SILICEA. Jag tog det (för min mage) för tre månader sen, och det hjälpte NOLL mot magen, men håret blev enormt och naglarna jättestarka. Sååå, uppenbarligen fungerar det på ETT av sina användningsområden i alla fall. Också mycket naturligt och snällt mot kroppen i allmänhet! Har slutat med det nu dock på grund av att jag hittade en bättre magmedicin, men håret är kvar och det som växte till, har inte ramlat av!

 8. Jag tappade massvis med hår ett tag. Hela nävar försvann om jag duschade eller borstade håret. Nu har det lugnat sig, kanske i och med att jag klippte mig? Eller bara för att tiden gått. Men nu har en massa hårstrån längst fram i pannan typ gått av och jag har fått en ofrivillig liten bångstyrig lugg. Inte snyggt! Kallas ”amningslugg” har jag hört, och jag är inte särskilt nöjd över den.

 9. jag tappade också massa hår efter graviditeten, fick liksom vikar vid luggen. Nu håller det på att växa tillbaka (Tova är cirka 7,5 månader och jag ammade bara en månad)! Klippte mitt långa hår dels på grund av att bebisen trasslade in sig i det och dels för att jag tappade sådana sjukliga mängder att det började se hemskt ut. Jag har låtit luggen växa ut och det såg helt bra ut ett tag – nu lär det se knasigt ut ett tag igen, för de hårstråna som ramlade av och nu växer tillbaka är nu ungefär en och en halv centimeter långa… nåja. Så länge det kommer tillbaka är jag nöjd!

 10. Jag som inte haft bästa kalufsen sen innan tappade nog halva håret efter barn nr2. Fick lugg, polisonger och höga skalliga vikar… hua! Nu är minsta tre år och håret är som vanligt igen men det tog ju sin tid!

 11. Jag älskar ditt sätt att se på saker, hur du resonerar och liksom bara kommer till insikten att det får vara okej. Sånt som jag kan tänka mig att jag hade oroat ihjäl mig över (och då såklart också förvärrat exempelvis detta med håravfall) finner jag något lugn i efter att du skrivit om det på det här sättet. Att det får vara okej. TACK.

 12. Jag tycker du ska addera till ägg i din kost. Att amma ett så stort barn kväver mycket proteiner. Tveksamt om du får i dig tillräckligt med proteiner, för all mjölk du gör, genom din vegan kost. Din mormor har ju höns som har det bra. Det finns säkert någon liknande där du bor som du kan börja köpa bra ägg från.

  1. Med all respekt så tror jag faktiskt att jag själv kan bestämma hur jag ska äta och på så sätt även ta ansvaret att se till att jag får i mig tillräckligt av allt jag behöver.

 13. Du är verkligen inte ensam. Hjälp alltså, jag tappade seriöst typ halva mitt hår. Och nu håller det på att växa ut igen så nu ser det ut som att jag har ofrivillig lugg och om jag har toffs sticker det ut ”babyhår” överallt. Försöker tänka att det bara är hår och oftast funkar det men ibland känns det verkligen jättejobbigt. Det växer väl ut lagom tills det (eventuellt) är dags för nästa barn haha..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *