MINA KOKBÖCKER

mina kokböcker

Sen vi ändrade om vår kost och började äta helt plantbaserat gick jag från att söka inspiration på nätet till att börja leta i mina kokböcker igen. Självklart finns det ju tuuuusentals recept att hitta i varenda liten vrå av internet men det var ändå något med de fysiska böckerna som lockade mig. I en del av dem hittar jag recept som jag lagar till punkt och pricka och i en del hittar jag fantastiska skapelser som jag sen ändrar om i för att få dem veganska  Idag tänkte jag visa upp vilka jag har hemma och vad jag tycker om dem.

 

Först ut är de här. Den första är du säkert redan bekant med och den sista är en bok jag ärvt av min mormor.

 

 

Den i mitten är den här. Karoline Jönssons första kokbok.

 


Sen kommer tre andra riktiga favoriter. Den första har jag fått av min mormor, den sista av Viktors mamma och den i mitten är ju Marias första kokbok<3

 

I mitt kök hittar en även de här kokböckerna som jag faktiskt aldrig använder. Baka glutenfritt innehåller flera brödrecept som jag vill testa framöver men som jag bara aldrig tar mig tid för att testa. UnderbaraClaras bakbok för barn sparar jag till Elton så den lär bli oanvänd under några år till. Hello cupcake! har jag vunnit i en tävling och den underbara boken från Pärlans är en gåva från Viktors storasyster som mest hänger med pga det fantastiska utseende eftersom jag är alldeles för klumpig för att kunna koka kola.

 

Här är tre andra kokböcker som aldrig någonsin används. Har inte ALLA den där chokladboken hemma förresten? Hos oss hänger den kvar på grund av dess storlek vilket gör den perfekt i en maffig bokhög. Den översta boken har faktiskt fått flytta hem till min mormor som tycker typiska 40-talsrätter är lite roligare  än vad jag tycker att de är.

Till sist vill jag visa upp de två som är mina absoluta favoriter för tillfället! En bok om att grodda (och massa smarriga recept med groddar, skott och mikrogrönt) som jag fick i födelsedagspresent av Viktors föräldrar och så Karolines andra kokbok som hon och förlaget skickade hem till mig <3. Pallar ej så inspirerad jag blir av att bläddra i de där två.

Men nu är jag nyfiken – finns det någon kokbok du har hemma som du använder hela tiden och som du tycker att jag borde spana in? Du får mer än gärna tipsa mig i kommentarsfältet så kan jag börja fylla min kokbokshylla med böcker jag faktiskt använder istället för de jag visade ↑som bara samlar damm. Tack!

 

 

Spara

20 kommentarer Lägg till din
 1. Vad mycket böcker du har! Har börjat bli allt mer intresserad av vegetarisk/vegansk mat så kanske borde införskaffa en. Visst var du vegetarian innan du och Viktor blev veganer samtidigt? Hur får man en köttälskande sambo att upptäcka det vegetariska köket?

  Kan för övrigt tipsa om ”Friendly food” vilken är lakto-ovo-vegetarisk om jag inte är ute och cyklar.

  1. Tack för tipset! Nej, jag var faktiskt inte vegetarian även om jag mest åt vegetariskt. Jag har inget bra svar eftersom ingen i vår familj har tyckt att det var självklart med kött till varje måltid. Ett tips är ju att bläddra i böcker som mera vego (enligt tipset här nedanför) som ju riktar sig åt familjer som vill börja äta mer plantbaserat. Känns som att de ger en lightintroduktion med goda rätter och substitut :)

 2. Mun favoritkokbok är absolut Mera Vego av Lisa Bjärbo och Sara Ask. Lätta och goda recept, rekommenderar verkligen!! Finns en fortsättning också på kokboken, längtar efter att prova den ☺

  1. Visste att någon skulle nämna den :p Har spanat på den flera gånger så om vi börjar äta mer vego istället kanske den får följa med hem framöver 👌 tack för tips!

   1. Jag måste också slå ett slag för Mera vego och Ännu mera vego! Båda är toppen, vardagsorienterade och har i stort sett alltid förslag på hur man gör recepten veganska.

 3. Jag älskar att det finns så mycket veganska kokböcker! Min mamma berättade för mej rätt nyligen att hon var vegan när hon blev gravid med mej för 25 år sedan – och sjukhuset sa åt henne att äta kött annars skulle jag inte växa i magen. Nu äter hon mycket veganskt igen tack vare the green kitchen. :)

 4. Tack för boktipsen! ”Thug Kitchen” är nog den kokbok vi använder oss mest av här hemma. Dels för att recepten är fantastiska, och dels för att den är så grymt rolig att läsa. Rolig om man tycker att ett överflöd av svordomar är underhållande det vill säga! Jag tror att de har en reklamfilm på YouTube med.

 5. Karolines båda böcker är mina storfavoriter men har några andra guldklimpar också. Bland annat tre böcker av Ingar Nilsson – Kål, Rabarber och Hallon. De fokuserar alltså på varsinn råvara med massa kul info plus spännande recept. Sedan skadar det ju inte att de är helt löjligt fina!

 6. Hello green av Josefine Jäger är en favorit, cashewyoughurten! <3 Sedan har jag också Från veganens skafferi av Dunja Gulin, som jag aldrig har lagat något ifrån, men himla gärna vill använda, finns bl.a. ett ostrecept som jag är sugen på.
  Nu vet jag ju att Vegorätt, som gick på svt blev väldigt kritiserat, men jag älskade serien, såg om den flera gånger, och använder fortfarande mig av recept därifrån. Hoppas ännu (antagligen förgäves) på en säsong 2!

 7. wow, så många fina böcker! jag har faktiskt bara en enda kokbok, rutiga kokboken i grönt (vego). tror förresten att jag också kan ha kvar hemkunskapsboken från högstadiet.. haha. lagar dock i princip aldrig efter kokböckerna utan vänder mig till nätet!

 8. Den Rutiga kokboken är egentligen den enda jag använder. Sedan har jag en om småkakor och en om choklad. Annars har jag faktiskt inga… Men jag tänker köpa allihopa av Linda Lomelino! Fantastisk kvinna med underbaar recept och de vackraste matbilderna jag någonsin sett.

 9. Vad fint med så många kokböcker! Jag lagar aldrig ur bok längre, bara från internet, och tycker att det är lite småtråkigt. Ska nog gå igenom kokbokssamlingen här hemma och bli lite mer analog när det kommer till recept!

 10. Hej! Undrar om Elton också äter helt växtbaserad kost? Ger ni tillskott (t.ex B12)? Min 1 åring äter 99 % veganskt och jag försökte hitta B12 tillskott idag men hittar inget som är för så små barn… Har du nåt tips?

 11. Jag tycker om Mera Vego väldigt mycket, det är enkla och snabba recept och den är gjord främst för familjer med barn osv där recepten ska vara enkla / gå fort. Där har vi gjort några recept och har markerat fler vi vill testa. Sen finns det ju Ännu Mera Vego också men den har jag inte skaffat än :)

 12. New Vegan av Jenny Mustard är helt fantastisk, minimalistiska och superenkla recept. Sedan är även Smith and Daughters: A cookbook (that happens to be vegan) av Shannon Martinez och My Wyse underbar med en massa roliga och goda recept.

 13. Måste verkligen tipsa om Nyfiken grön! Så många bra och enkla recept som både känns helt nya och är varianter på gamla favoriter, plus väldigt snygg också 👌

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *