RECEPT: VEGANSK UGNSPANNKAKA MED SAFFRAN

vegansk ugnspannkaka med saffran

Ja jag vet, släng upp ett recept på kanel- och sockerfyllda snurror eller gå hem. Lite så känns det varje år under kanelbullens dag eftersom hela internet bombarderas av denna omtyckta bulle. Men om jag ska vara ärlig så är det sällan jag skulle beställa just en sån på ett fik.

Ja, om det nu gick. För att hitta en variant som är både vegansk och glutenfri känns faktiskt rätt svårt. Och torrt! Ärligt talat tycker jag mycket glutenfritt över lag blir rätt torrt och smuligt. Så istället delar jag med mig av ett recept på den här fenomenala ugnspannkakan som är allt annat än torr. Funkar lika bra som måltid eller efterrätt och med eller utan saffran. Men jag kan tycka att vi äter alldeles för lite saffran utöver tiden runt jul så hos mig är den rödgula kryddan ett måste i den här rätten.

 

glutenfri ugnspannkaka

 

VEGANSK UGNSPANNKAKA MED SAFFRAN (GF)

6 msk aquafaba (kikärtsspad – motsvarar 2 ägg)
1 dl majsmjöl
1 dl potatismjöl
2 dl mandelmjölk
2 tsk bakpulver
1 kuvert saffran
1 msk strösocker
1 msk mjölkfritt smör
en nypa salt

 
Sätt ugnen på 225 grader, lägg i en klick smör i en ugnsform och ställ in i ugnen. Blanda majsmjöl, potatismjöl, bakpulver, saffran, socker och salt i en bunke. I en annan vispar du aquafaban till ett hårt vitt skum (tillsätt en skvätt vinäger eller citronsaft om det går trögt). Häll i 1 dl av din växtbaserade mjölk samt aquafaban i bunken med mjölet. Vispa och tillsätt sedan resten av mjölken. När ugnen är varm hälls pannkakssmeten i ugnsformen med smöret och gräddas sedan i 15-20 minuter på 225 grader. Använder du en stor form (denna pannkaka reser sig inte speciellt mycket) där pannkakan blir tunn kan du sänka ugnen till 175 grader.

Jag valde att servera min med havreglass och björnbärssylt.

 

 

vegansk ugnspannkaka

 

Ja men okej, jag  får väl fråga då. Ska du äta någon kanelbulle idag? Lovar att inte skuta dig om du ska det för det kaaaan väl hända att det slinker ner en hos mig också. Om jag nu bara lyckas hitta en glutenfri och veganska variant…

 

 

 

Translation: Okay, so I made this incredible vegan and gluten free pancake with saffron in the oven. Hit the translation button below for full recipe.

8 kommentarer Lägg till din
  1. Men vad gott detta såg ut! Ska absolut testa! Jag har samma problem som dig med kanelbullen. Var hittar jag en bra glutenfri? Vill inte ha en torr och tråkig en.

  2. Provade denna idag, fast med gluten. Så himla god, maken tyckte till och med att den smakade ägg. Så tack för receptet!!!

  3. Gott recept! Men konsistensen blev lite konstig. När det tillagades i ugnen sjönk majsmjölet till botten, vilket gjorde att det smakade som amerikanskt corn bread i botten med lite kladd ovanpå 😁 Inte helt fel men inte heller what I was aiming for. Jag använde polentamjöl, kan det ha varit det som var felet, tror du?

    PS. På din bild ser det ut som en gubbe lite snett uppochner 😊

    1. Åh, vad tråkigt! Ja, kanske var det polentan som ställde till det?

      Haha så rolig iakttagelse, det ser verkligen ut som det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *