RECEPT: SÖTPOTATISSCONES MED KANEL

recept sötpotatisscones med kanel

 

Stop! Scrolla inte förbi för att rubriken antyder att receptet är knasigt och annorlunda. För jo, det är alltså ett veganskt och glutenfritt recept på scones med sötpotatis och kanel men det är också de godaste scones jag någonsin ätit!

 

Eller såhär: gillar en degiga, kompakta och smuliga scones (som jag kan bli enormt sugen på ibland) så duger ju de där traditionella recepten funka hur fint som helt. Men om ord som krämig, fluffig och ”smälter i munnen” låter lockande ska du testa de här!

 

veganska scones

 

Jag är hooked på sötpotatis för tillfället och äter dem gärna som fries eller klyftor gjorda i ugnen. Däremot tycker jag ofta att konsistensen blir så tråkig på resterna som blir över och läggs i kylen att jag börjat vispa ihop dem till ett mos istället för att lägga dem i matlådor. Tricket för riktigt gott mos är att använda rikliga mängder smör (vegetabiliskt sådant för min del) och bara en liten, liten skvätt av mjölken (jag använder mandelmjölk eller havremjölk). Det fluffiga moset används sen med fördel till att göra de här goda och mättande små bullarna.

 

 

sötpotatisscones

 

SÖTPOTATISSCONES MED KANEL
ca 9 bullar

350 g sötpotatismos
1,5 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
0,5 dl potatismjöl
3 msk valfri olja
2 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk*
1 tsk kanel
1/2 tsk salt

*Kan uteslutas om du upplever att degen håller ihop bra ändå.

 

Blanda alla ingredienser i en bunke och har du valt att tillsätta fiberhusk kan du låta det stå och svälla en stund. Annars är det bara att börja rulla scones (fukta händerna om det klibbar) som du sedan lägger på en pappersklädd plåt och gräddar på 250 grader i ca 8-10 minuter.

 

sweet potato scone

 

Jag har börjat  avrunda varje kväll med en fikastund nere i köket. Då kokar jag lite te och äter några goda mackor med egengjord sylt och bara pustar ut. Speciellt viktig har de här stunderna blivit för mig när Viktor är bortrest och eftersom de här sconesen bevisligen går att göra med en hand och det aldrig är fel med nybakat så är de ett givet inslag i min repertoar. Ursprungsreceptet kommer  från sidan Vegosvar men är modifierat av mig. Testa dem i helgen vettja!

 

 


 

 

Translation: You need to try these sweet potato scones asap! Hit the translation button at the top of the page for full recipe.

 

17 kommentarer Lägg till din
  1. ”gillar en degiga, kompakta och smuliga scones” uuh det är typ exakt det jag inte gillar med scones :P Får komma ihåg detta recept. Kanske om sambon får lust att baka nån dag att han vill prova :)

  2. Verkar supergott! Funderar på om ris- och majsmjöl skulle gå att byta ut mot kokos-, mandel- eller sojamjöl. Vore kul att bjuda min pappa som inte tål spannmål på scones!

  3. Jag och Johan pratade senast igår om sötpotatis, att det är trist att vi inte testat det än! Vi håller dock på med en liten matgrej (mer om det senare på le blog) och kommer nog testa sötpotatis till nästa fredag. Ska definitivt ha detta till resterna om de känns lite tråkiga! Bra grej.

  4. Åh! Tacl för receptet! Som vegan o glutenkänslig är det svårt att hitta smaskiga brödrecept. Detta låter (och ser) väldigt mumsigt ut! :) Trevlig helg!

  5. Kul recept och det låter jättegott! Finns det någon som vet om det går att istället använda vanligt mjöl eller blir det fel då?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *