RECEPT: NYPONSOPPA OCH NYPONMARMELAD

20151006_3798

Förra året plockade jag för första gången nypon för att göra egen nyponsoppa och trots att det är lite pilligt och kliigt så var det så pass värt det att jag i år gjorde om hela proceduren. En riktigt solig och härlig höstdag gick jag ut för att plocka mig ett gäng vackra och röda nypon. Att rensa dem tar som sagt en liten stund men om man lyssnar på något eller har sällskap av en hjälpande hand brukar det gå rätt fort ändå.

 

nypon

Mitt bästa mellanmål just nu är att plocka fram glutenfritt havreknäcke (som smakar som skorpor), bre på ordentligt med smör och en klick hemmagjord nyponmarmelad och till det äta ett gäng torkade äppelringar. Eftersom vindarna börjar bli kyliga dricker jag även en kopp te och ett glas med hemmagjord nyponsoppa. Känns som det bästa melliset att äta eftersom det både skänker energi och lycka över att man gjort det själv.
plockanypon

NYPONSOPPA

4 dl nypon
1 l vatten
1 dl socker

Rensa alla nypon på kärnor och kliande ludd. Koka dem tillsammans med vatten tills de blivit mjuka (ca en kvart). Mixa ihop allt med stavmixer och sila sedan bort fruktköttet. Koka upp soppan igen med sockret och späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Jag tillsatte även en halv vaniljstång, lite ingefära och en kanelstång under det första koket för en extra trevlig smak.

 

nyponmarmelad

NYPONMARMELAD

400 g nypon
100 g morot eller äpple
1 citron (saft och skal)
1/2 vaniljstång
2-3 dl socker

Rensa och kärna ur nyponen. Hacka dem och riv moroten/äpplena och låt sedan alla ingredienser utom socker koka upp ihop. Tillsätt en skvätt vatten om det behövs och efter ungefär 10 minuter tillsätter du sockret. Efter ytterligare 2 minuter är marmeladen färdig och redo att hällas på torra och rena burkar.

 

20150921_2490

 

Spara

0 kommentarer Lägg till din
 1. Tack för fina ord! :)

  Vad gott med egen nyponsoppa. Jag har tänkt tanken, började plocka, men taggarna högg bara tag i mig. Så jag gav upp, och det hela slutade med att de nypon jag väl plockade blev enbart dekoration. :) men det duger det med.

 2. Hej!
  Min man är kock och gör fantastiskt god nyponsoppa. Men han rensar inte nyponen, det blir lika bra ändå!
  Han rensar bort det gröna/bruna fnaset. Sen kokar med vatten, sen mixar med stavmixer, sen silar bort kärnorna i en fin sil. Och så koka upp igen med socker. Så mkt enklare!

  1. Jag har testat detta men tycker det blir så kliigt i halsen då. Kanske beror på hur känslig man är :)

 3. Men drömmigt mellanmål!
  Jag skulle vilja testa att göra egen nyponsoppa, har dock aldrig gillat köpesoppa så jag är osäker på om jag ens kommer att tycka det är gott. Också svårt att veta vilka nypon jag ska ta också. För två år sedan plockade jag jä-tte-yck-et nypon, men de var så hårda att de nästan inte gick att dela, kanske var för tidigt ute… Tack också för din fina kommentar, det betyder verkligen mycket! Kram

 4. åh! Nyponsoppa! :) Måste testas.

  Frank är bättre, han har fått antibiotika som ska tas i 10 dagar nu.

  Hur vill du att man svarar på dina kommentarer? Får du notis även om jag inte går in här och skriver ”sv: . .. . . ” ?

 5. Nyponmarmelad, så spännande, det var en ny bekantskap för mig. Kanske borde prova, vi har ju tom nyponbuskar precis utanför köksfönstret ;-)

 6. Vackra bilder (som alltid, din blogg är en riktig favorit)! Hur vet man vilka nypon som är rätt? Känns som att det borde finnas flera sorter…?

  1. Man kan faktiskt smaka på nyponen när man plockar dem och smakar de illa så ska man låta bli att ta just den sorten. Jag gillar de som ser ut såhär, lite avlånga och mörkt röda. Men många anväder sig av stora nypon från vresrosor. Tror man får testa sig fram :)

 7. Vi har så mycket nypon där vi bor och jag har aldrig vågat plocka eftersom jag inte vet vad jag ska göra av dem (annat än klipulver), men i helgen ska jag äntligen göra slag i saken. Tack för inspiration :)

 8. men omg nyponsoppa är bland det godaste jag vet, VARFÖR har jag aldrig tänkt på nyponmarmelad?? måste genast göra och ha på gröten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *