RECEPT: GODA GLUTENFRIA FRALLOR

recept goda glutenfria frallor

Jag har nämnt det förut men säger det gärna igen: JAG ÄLSKAR FRUKOST! Och vad passar väl då bättre än att lägga lite tid på att baka sitt egna bröd för det doftar ju så ljuvligt och smakar ju godare än mycket annat. Idag tänkte jag berätta om ett par glutenfria frallor som jag blivit förälskad i.

Varför glutenfritt kanske ni tänker och ja, det är för att min mage mår bättre av att utesluta just den produkten. Har man inga problem med att äta ”vanligt” mjöl så gör det inte mig något om man tröttsamt scrollar förbi den här typen av inlägg – jag vet nämligen hur svårt det kan vara att ta till sig någon annans kostvanor. Men ifall du av någon anledning vill testa något nytt så vill jag verkligen rekommendera de här goda frallorna.

 

glutenfria_frallor

Receptet är hämtat ut er bok som heter Baka Glutenfritt och är det andra brödet jag testar därifrån. Tidigare har jag faktiskt mest bakat bröd gjorda på den glutenfria mjölmixen man kan köpa i affären men eftersom all deg blir som silkeslera med den börjar en ju undra vad den egentligen innehåller. I det här receptet ingår en egen mjölmix som du enkelt gör genom att blanda:

800 g rårismjöl
600 g bovetemjöl
200 g majsmjöl
240 g majsstärkelse

Blandningen räcker till åtminstone tre omgångar av brödet nedan.

 

enkla glutenfria frallor

 

GODA GLUTENFRIA FRALLOR
25 frallor

25 g jäst
900 g svalt vatten
500 g mjölmix
40 g grovmallet psylliumfrö
2 tsk salt

+ jag lägger alltid till någon smaksättning och körde första gången med 2 rivna morötter och nu andra gången med ca 30 g torkade äppelringar i bitar

 

Blanda jästen och vattnet i en bunke och rör tills det löst upp sig. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner det + eventuell smaksättning i degvätskan. Rör kraftigt och noggrant med en slev eller använd elvisp för att vispa runt några minuter tills degen börjat tjockna. Låt degen jäsa övertäckt i ungefär 1,5 timme. Rulla sedan frallor med hjälp av extra mjöl eller en lätt fuktad hand, lägg på en pappersklädd plåt och pudra dem med lite mjöl. Låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda sedan i mitten av ugnen på 250 grader i 25 minuter. Låt dem svalna helt på galler innan du skär i dem.

 

gott glutenfritt bröd
Att baka bröd kan gå dunderfort samtidigt som det enligt vissa recept måste ta flera, flera timmar för att bli bra. Det här receptet tar lite tid, jag vet det, men det blir verkligen värt det i slutändan, jag lovar! Nu har jag ett gäng frallor i frysen som jag tinar efter hand som jag blir sugen och åh, kanske får det bli en sån där god ostmacka med hemmagjord citrusmarmelad idag också.

 

baka glutenfritt bröd

 

FLER BRÖDRECEPT HITTAR DU HÄR.

 

Translation: I made these wonderful breakfast rolls the other day but find it too difficult to translate the whole recipe. Sorry guys!

0 kommentarer Lägg till din
  1. Men åh, scones åt man ju inte igår. Jag är precis som du och kan äta gluten, men magen mår ändå bättre av att utesluta det. SÅ fina bilder också, du är så duktig!!

  2. Åh, har nästan aldrig tid att kolla bloggar längre pga av så mycket datortid i skolan, men gudars skymning så härligt att kika förbi här lite och se dina fina bilder, och ja, det vattnas ju i munnen på mig när jag ser dessa frallor. Är så hungrig!
    Det var bara det. Kram hej!

  3. Håller på att baka dessa nu men det måste vara fel i receptet va? Kanske blev en mix av enkel och dubbel sats? Jag utgick från det så nu är det 900 gram vatten men dubbelt av det andra. Blir det rätt? :)

      1. Okej! Jag underskattade nog effekten av hur mycket vätska 40 gram grovhackade psylliumfrön kan binda då. Skippade nämligen det och tog lite chiafrön istället. Blev superlös deg trots att jag tog dubbelt av mjöl, hehe… men det här blir nog bra till slut ändå. :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *