RECEPT: GLUTENFRIA SCONES / SUPERGOD PERSIKOMARMELAD

scones

 

 

God fredagsmorgon allesammans! Jag har precis vaknat upp här hos min mormor och längtar efter doften från nybryggt kaffe. Som ni kanske har förstått tänkte jag dela med mig av två frukostrecept jag njutit av den senaste tiden.

Den goda smoothien på bilderna blandar jag bara genom att mixa en banan, 1 dl blåbär och en skvätt mjölk. Om man tar sojamjölk med smak av vanilj blir det en söt och festlig historia, precis i min smak!

 

 

gluten_free_scones

 

 

GLUTENFRIA SCONES

4,5 dl glutenfri mjölmix (jag använde lailas mjölmix den här gången men kommer börja blanda egen så småningom)
2 tsk bakpulver
50 g smör
2 dl mjölk
1 ägg till pensling

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl och bakpulver och arbeta sedan in smöret i degen. Häll i mjölken (jag tog 1 dl mandelmjölk och 1 dl sojamjölk med vaniljsmak) och arbeta ihop till en deg. Det blir kladdigt så mjöla in händerna rejält innan du försöker forma dina scones. Gör fyra stycken, nagga dem, pensla på ägget och grädda mitt i ugnen i ungefär 10 minuter eller tills de fått fin färg!

Receptet kommer ursprungligen från Smilla Luuk.

 

 

wild_cherries
cherries

 

 

För några veckor sedan var jag och Viktor ute en kväll för att plocka lite körsbär. Jag älskar som sagt att ta tillvara på det naturen gratis vill ge oss men ibland är det inte alltid så lätt att veta vad man ska göra med allt man plockar. Efter en snabb fundering lät sylt/marmelad bra i mina öron och det här underbara receptet arbetades fram.

SUPERGOD PERSIKOMARMELAD

5 mogna persikor
2 1/2 dl körsbär (byt gärna ut dem mot hallon om du vill)
1/2 dl vatten
1 vaniljstång
1 1/2 dl socker

Kärna ur frukten och skär i små, små bitar. Koka dem mjuka i en kastrull och tillsätt sedan vattnet i några minuter innan du häller i vaniljstången och sockret. Koka tills sockret löst sig och marmeladen/sylten tjocknat till och häll sen på rena burkar.

 

 

peach_cherry_jam

 

 

Servera gärna allt ihop en lördag eller söndagsmorgon och ät lääänge pga kan ju vara det mysigaste som finns med sconesfrulle.

 

 

glutenfria_scones

 

 

Translation:

Glutenfree scones
1,9 cup gluten free flour mix
2 tsp bakingsoda
2 oz butter
0,8 cup milk
1 egg

Mix flour and bakingsoda together before adding the butter. Pour in the milk and mix everything together to a dough. You might want to cover your hands in flour before starting to form your scones since this part is a bit messy. Make four, brush the top with an egg and bake in the oven at 482 degrees for 10 minutes

Peach and cherry jam

5 ripe peaches
1 cup cherries
0,2 cup water
0,6 cup sugar
1 vanilla bean

Cut the fruit into small pieces and cook until they turn soft. Add the water and let everything boil for a little while before adding the vanilla bean and sugar. Cook until all sugar is resolved and pour into clean jars.

0 kommentarer Lägg till din
  1. Tummen upp för dina glutenfria recept! Försöker också dra ner på gluten för magens skull och blir så glad när man hittar glutenfria recept som man blir sugen på att testa, tack!

  2. Vilken spännande variant på marmelad! Har en sån enorm längtan efter att ge mig ut och plocka bär eller liknande, men känner mig så begränsad i min lägenhet i en Stockholmsförort. Men egentligen så finns det ju skog även här och rimligtvis även lite bär. Ska nog ge mig ut på en liten upptäcksfärd i helgen!

  3. Kan tänka mig att den där marmeladen är supergod. Tycker också om att ta tillvara på det naturen ger oss gratis, har kokat marmelad, sylt och saft av våra röda och svarta vinbär som växer i trädgården.. Just marmelad och sylt är ju så enkel att koka ihop och det är ju en jättebra present att ge bort :)

  4. Det här receptet låter gott! Det ska jag spara. Måste säga att dina fotografier är ursnygga. Bilden på bären i händerna bara älskar jag! Önskar dig en fin helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *