RECEPT: BRÖD I GJUTJÄRNSGRYTA

6b2348a2fee942171f3ed450b1518350_980x0_c_85_s_v4

 

Jag har aldrig varit någon höjdare på att baka. Jag vet inte om det beror på att jag är slarvig eller otålig men det är få gånger som det verkligen blir sådär perfekt och gott som jag tänkt mig sedan innan. Att baka bröd har alltid varit en sån grej jag misslyckats med. Jag har testat att använda jäst, bakpulver och surdeg (som jag aldrig lyckas hålla vid liv någon längre stund) och antingen så flyter brödet ut och blir platt  på plåten eller om jag använder jag bakformar kan det bli saftigt inuti men får ingen hård skorpa och blir skorpan perfekt är innanmätet degigt. Ja, ni hör ju hur krångligt det har varit att göra eget bröd – i alla fall fram tills förra hösten då jag hittade det här receptet på världens bästa grytbröd.

Jag har alltså bloggat om det förut men eftersom jag nu även lyckats göra en glutenfri  variant efter samma recept tåls det verkligen att upprepas. Här kommer stegen:

76cbd490b83871d30126bb666e1bb52e_980x0_c_85_s_v4

BRÖD I GJUTJÄRNSGRYTA

25 g jäst
3 dl fingervarm mjölk
3 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
14 dl valfritt mjöl*

* Tidigare brukade jag använda mig av 4 dl grahamsmjöl och 10 dl vetemjöl som standard men jag har även testat att byta ut mot rågmjöl och sådär vilket funkat galant. Nu mixade jag ihop färdig mjölmix, bovetemjöl, rismjöl och majsmjöl vilket även det fungerade ypperligt! Jag behövde dock ha i 1-2 dl mer i det glutenfria brödet. Men tänk att ni ska ha 14 dl mjöl så blir perfa!

Jag tillsätter alltid ingredienser som frukt, nötter, kryddor eller honung till mina bröd eftersom de blir luftigare och saftigare då. Den här gången använde jag äpple och valnötter, men andra favoritkombinationer har varit: äpple och russin, morot och honung, vörtbröd och pumpa med havssalt.

c01b0e4f168a078077dac9d914503999_980x0_c_85_s_v4

 

Lös upp jästen ihop med det fingervarma vattnet och mjölken. Häll sedan i saltet och tillsätt eventuell frukt, nötter eller kryddor innan du häller i mjölet lite i taget. Knåda trots att det är en aning kladdigt och låt sedan degen ligga och jäsa under en bakduk i 1 timme.

 

b6e6005d8d92fb82043bbba0b909bf94_980x0_c_85_s_v4
Häll ut degen ur skålen och knåda den i ordentligt med mjöl. Forma till en rund boll.

 

79be7c01a0d1471561e08cd6a43754c7_980x0_c_85_s_v4

 

Låt den sedan jäsa ytterligare 30 minuter invirad i en mjölad bakhandduk. Kör du glutenfritt och tycker att det är på tok för kladdigt skulle jag nog testa att låta den vila i plastfolie istället. Sätt samtidigt ugnen på 250 grader och ställ in din gjutjärnsgryta i ugnen.

 

e77121b5c4d5faa8d91606a86bce4df1_980x0_c_85_s_v4

 

Ta fram din gryta, strö lite mjöl på botten, lägg i degen och sätt på locket. Grädda längst ner i ugnen i 20-25 minuter. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda i ytterligare 15-20 minuter.

 

b1355537239d52d55e13558a7f0e365c_980x0_c_85_s_v4

 

Ut kommer ett fantastiskt fint, gott och saftigt bröd som dessutom ser riktigt proffsigt ut!

 

c7d3848b0e97c8067e7a89263d7c5d01_980x0_c_85_s_v4

 

Gör sig superbra till långa helgfrukostar med stora koppar te. En favorit hos mig är ost och marmelad och två av mina favoriter hittar du här:

CITRUSMARMELAD
PERSIKOMARMELAD

 

14 kommentarer Lägg till din
  1. Själv älskar jag att baka just matbröd. Det är skönt att arbeta degen och få se ett konkret resultat. Jag har testat allt möjligt. Bröd är ju perfekt att använda matrester i, eller frukt som börjar bli för mjuk. Men grytbröd har jag aldrig testat. Nu blir jag inspirerad. Kanske dags att låta farmors gryta få testa något nytt…

  2. Åh bästa du! inspirerande som alltid. Jag sitter i detta nu o älskar skorpan på detta bröd! Jag gjorde en variant med vetemjöl och grahamsmjöl (lite mindre graham nästa gång… men vetemjölet tog slut…) o så har jag spetsat med lite hackade hasselnötter, chiafrön och sirap. Nästa gång blir det lite morötter också, men annars samma kombo. Fy fasen så gott!!!

  3. Det ser så himla gott ut! Jag har tänkt att jag ska testa att göra grytbröd hur länge som helst, men aldrig riktigt kommit till skott. Jag borde kanske göra det nu och testa ditt recept.

  4. Vad mumsigt! Hur stor är din gryta? Jag har en enorm, kanske 30 cm i diameter. Blir det ett platt litet bröd då tro?

  5. Åh jag tror detta blir en ny favorit! Testade att göra detta med vörtkryddor idag- supergott och helt klart det snyggaste brödet jag någonsin lyckats åstadkomma ;)

  6. Hej! Så länge som jag har sparat ditt gjutgärnsbröd recept. Nu har jag äntligen en gjutgärnsgryta. Men jag undrar! Hur mycket äpple och russin ska en ha i brödet? Har du höftat?

    Vet ej om du kan svara eller hur det går till för svar.

  7. Det här är mitt standardbröd sedan jag hittade det på din blogg för några månader sedan. Har just nu inne en deg med en överbliven palsternacka, ett par gulbetor, russin och mandelflarn (från i julas!). Älskar att det är så lätt och pålitligt! Vad man än häver i så blir det gott och proffsigt :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *