Bakverk & Sötsaker RECEPT

RECEPT: VEGANSK KOLAKLADDKAKA

31 januari, 2017

recept vegansk kolakladdkaka

Tisdag. Veckans absolut tråkigaste dag om du frågar mig. Ja men ni vet, långt kvar till helgen och så hade vi alltid så sjukt tråkiga lektioner i skolan på tisdagar. Sånt sitter liksom kvar, känslan av stickande lysrörsljus, hårda stolar och tristess. Som vuxen är jag faktiskt inte alls i lika stort behov av fredagsmys eller lördagsgodis som jag är av något gott en tisdag. Idag bjuder jag därför på en ljuvlig kolakladdkaka.

 

 

vegansk kladdkaka

 

Jag har valt att baka en glutenfri och vegansk variant men den går lika bra att göra på ägg och vetemjöl. Hur känner du förresten inför att det står just ”vegansk” eller ”glutenfri” i rubriken ifall du inte själv äter på det sättet? Får det dig att vilja strunta i det för att det känns konstigt/meckigt/främmande eller är det själva receptet (i det här fallet kolakladdkaka) som avgör om du klickar dig in eller inte?

Jag ska erkänna att jag inte är speciellt rädd för vitt socker. Det är inte så himla ofta jag bakar och då tycker jag inte att det är hela världen att använda det. Så när jag ser recept som innehåller björksocker eller andra ingredienser som jag inte har hemma blir jag lite anti. Eller inte anti, men det blir liksom aldrig av att jag lagar just de recepten då. Vilket såklart är trist för recept utan raffinerat socker är säkert prick lika goda. Så ja, tänkte bara höra med dig om du funkar på samma sätt.

Förresten, den söta lilla ballongvispen ovan fick jag av Jenny som tänkte på mig när hon rensade ut saker hemma.  Nu tar vi en titt på receptet!

 

recept vit kladdkaka

 

VEGANSK KOLAKLADDKAKA

 

6 msk aquafaba (kikärtsspad)*
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
150 g mandelmassa
1 dl riven kokos
150 g smält margarin
2 dl glutenfri mjölmix**

 

* Går att ersätta med 2 ägg.

** Går att ersätta med 2 1/3 dl vetemjöl.

 

Smält margarinet. Vispa sedan aquafaban hårt innan du tillsätter sockret och fortsätter vispa. Häll ner vaniljsocker, salt, riven mandelmassa och kokosflingorna och blanda till en slät smet. Vänd ner mjölet och smöret. Blir det torrt kan du hälla i en liten skvätt växtmjölk eller vatten. Häll smeten i en smord springform och grädda i 20 – 25 min på 175 grader. Låt kakan svalna och förvara den gärna i kylen innan den skärs upp och serveras. 

 

 

kolakladdkaka

 

Jag gillade kakan bäst direkt från kylen då den fick en närmast fudge-aktig känsla. Viktor däremot utbrast ”mm, som wienerbröd!” när den hade hunnit bli lite mer rumsvarm. God på båda sätten hur som helst.

Och framför allt: perfekt såhär en lång tisdag!

 

You Might Also Like

46 Comments

  • Reply Claudia 31 januari, 2017 at 09:25

    Åh herregud vad gott!!! Måste baka denna asap känner jag.

    Och angående ord som ”vegansk” och ”glutenfri” så gör det bara mig extra nyfiken på att testa, även om jag själv varken är glutenintolerant eller vegan : )

    • Reply Sandra Hjort 31 januari, 2017 at 14:57

      Vad roligt att du känner så, det gör mig jätteglad :) och ja, baka den!!

  • Reply Mikaela 31 januari, 2017 at 09:33

    Jag kan tänka mig att jag lättare skippar recept om de innehåller saker som för mig känns märkliga (men alltså egentligen har ju bara inte testat så märkligt är det ju faktiskt inte utan bara ovant), typ aquafaba. Har ingen aning om vart jag ens skulle leta efter det liksom. Måste nog åka till en större affär än vår närmsta som inte har så stort utbud. Men bra att du skriver vad man kan ersätta det med då tycker jag så kan man välja på vilket sätt man vill laga receptet! :) Den här kakan såg verkligen sjukt god ut så det gör mig sugen på att testa oavsett ovana ingredienser!

    • Reply Sandra Hjort 31 januari, 2017 at 12:16

      Haha fattar vad du menar men just den ingrediensen är spad från kikärtor så jag tror nog typ alla affärer har det ;) hehe

      • Reply Mikaela 31 januari, 2017 at 15:43

        Hahahaha åh. Ja det finns nog till och med på min lilla närmsta butik ;)

  • Reply Julias pyssligheter 31 januari, 2017 at 09:47

    Den ser verkligen jättegod ut! Men jag ska erkänna att framför allt ”glutenfritt” får mig att tappa intresset ganska snabbt. Känns lite för mig som ”utan raffinerat socker” (vilket också VERKLIGEN får mig att sluta läsa), känns som att så många bakar glutenfritt numera för att det ska vara nyttigare (även om du nu inte gör det). Och jag förstår mig inte på det, nyttigt kan jag ju äta annars, men varför ska bakverk/fika vara nyttigt? Nej, det vill jag bara ska vara gott. :) Veganskt gör mig inte så mycket då jag äter vegetariskt, men eftersom jag tycker att maragarin är hemskt. Men det är ju inte svårt att byta ut mot smör, liksom det ju såklart går bra att göra det icke-glutenfritt. För dina bakverk ser alltid goda ut så jag ska nog bli bättre på att se bortom orden glutenfritt/vegan. :)

  • Reply Julias pyssligheter 31 januari, 2017 at 09:49

    …men eftersom jag tycker maragrin är hemskt så skulle jag aldrig använda det.*

    Skriver från iPad med bebis i famnen så det blir lite haltande. ;)

    • Reply Sandra Hjort 31 januari, 2017 at 12:15

      Förstår verkligen vad du menar och lände på samma sätt innan jag upptäckte att jag är glutenkänslig :/ Och angående margarin skulle jag inte heller använt det om jag åt animalier (då föredrog jag smör) men nu som vegan tycker jag ändå det känns skönt att ha det alternativet :)

  • Reply Jennie 31 januari, 2017 at 10:19

    Jag blir inte bortskrämd av ordet glutenfritt, och veganskt äter jag ju redan. Jag tänker nog snarare att yes! Ett recept på glutenfri kladdkaka, då kan ännu fler äta av den, win-win liksom, om du förstår hur jag tänker?
    Dock funderar jag på om det 1: går att ta bort kokosen helt, eller 2: går att byta ut kokosen mot något helt annat?
    Jag har, under hela mitt liv haft så oerhört svårt för kokos, både smaken och konsistensen är jobbig för mig, men kladdkakan ser ljuvlig ut, och jag hade så himla gärna velat testa den!

    • Reply Sandra Hjort 31 januari, 2017 at 14:55

      Vad kul att du känner så för så tänker jag med :) Jag skulle nog tagit bort den helt och istället kanske valt att testa Annies förslag med muscovadosocker för det lät så rackarns gott!

  • Reply Annie - lättlagat vegokäk 31 januari, 2017 at 10:33

    Alltså detta låter så himla himla dögott! Vilken dröm! Vill verkligen testa denna. En grej som jag gillar i kladdkaka är att ha i muscovadosocker, för det ger extra mycket kladd och dessutom ännu mer kolasmak.

    Att det är vegan och glutenfritt gör mig inget alls, men när folk kommer dragandes med sockerfritt blir jag anti pga mitt kanske oproportionerliga hat mot hälsohets och raw food :) Sån är jag!

    • Reply Sandra Hjort 31 januari, 2017 at 14:53

      Men åååh, tack för tipset! Låter riktigt, riktigt gott med muscovadosocker så det måste jag testa nästa gång :)

  • Reply Lisa S 31 januari, 2017 at 11:15

    Jag tycker det är bra att få tips om goda veganska/glutenfria alternativ och det är ju toppen om det går att googla på och landa på den här kakan! ☺ Sen om det måste stå i rubriken vet jag inte, beror väl på om du tycker att ”vegansk” eller ”kolakladdkaka” är essensen i ditt inlägg 😉 Kanske att ”vegansk” ger många lite halvtråkiga vibbar och förutfattade meningar tyvärr, men det är ju kul om du kan ändra på det eftersom det uppenbarligen inte stämmer ☺

    • Reply Sandra Hjort 31 januari, 2017 at 14:52

      Ja men sjukt tråkigt att det nog faktiskt ger lite tråkiga vibbar. Kolakladdkaka är ju det jag vill att andra ska laga men att få en riktig kolabomb som vegan är inte helt enkelt och därför vill jag liksom ”bjuda” personer med den kosthållningen på ett skräddarsytt recept. Men ja, förstår helt vad du menar!

  • Reply Lingon 31 januari, 2017 at 11:30

    Gud så gott det ser ut!
    Jag bryr mig inte så mycket om det står glutenfritt/vegnaskt eller så, men uppskattar om det finns alternativ att laga till en rätt på det ena eller andra sättet. Ibland har man ju inte allting hemma.
    Ha en fin tisdag

    • Reply Sandra Hjort 31 januari, 2017 at 14:50

      Förstår helt vad du menar. Ska tänka mer på det! Ha en fin dag du med :)

  • Reply Lina 31 januari, 2017 at 11:46

    Jag brukar medvetet eller omedvetet skippa recept som heter glutenfria/laktosfria/etc etc. Egentligen är det ganska löjligt men jag tror att jag handlar om att jag tänker mig att det då är en adaption av ett originalrecept. Och jag vill liksom att alla recept ska vara original. Om jag lagar en kladdkaka vill jag att den ska vara god. Sedan bryr jag mig inte hur mycket socker/ägg/mjölk/mjök osv den innehåller. Men det kanske är för att jag inte har någon matallergi som jag tänker så. Eller så handlar det om att jag tror att något som är gjort ”glutenfritt” handlar om att det ska vara trendigt snarare än att receptet kräver det. Hrm. Svårt att förklara. Men eh.. ja det är lite som att skriva ”Recept: Fiskfria pannkakor” när en hade kunnat skriva ”Recept: Pannkakor”.

    Eller nu vet jag. När jag pluggade fick jag lära mig att avgränsningar i tekniska beskrivningar ska skrivas som ”positiva avgränsningar” dvs. Jag ska tala om vad jag HAR gjort och inte vad jag INTE HAR gjort. Är du med?

    Jag är för övrigt inte heller speciellt ”rädd” för socker. Fast jag vill gärna veta att det är socker i något så att jag kan ta ställning till det. Jag tycker tex inte om att köpa sötade yoghurtar för då känns det som att jag lurar mig själv. Men i mat jag lagar själv så öser jag gärna på med socker. Lite knäppt kanske, men det är väl någon form av kontrollnerv i mig som kickar in :)

    • Reply Sandra Hjort 31 januari, 2017 at 14:50

      Haha så kasst exempel med fiskfria pannkakor! Haha jag dör :D Förstår vad du menar och det är ju tråkigt att exkludera er som hade kunnat njuta av kakan om det bara stod ”kolakladdkaka” men jag tänker lite på samma sätt som du beskriver med originalrecept. Alltså, jag som vegan är van vid att behöva översätta ett originalrecept som innehåller animalier för att det ska passa mig. Så då tänker jag att jag liksom kan bjussa andra veganer (eller personer som vill äta så ändå) på ett recept som inte behöver ändras på.

      Tycker inställningen till socker är högst rimlig! Har inte heller några problem att själv tillsätta det men vill liksom inte proppa i mig dolda källor utan vetskap.

  • Reply Carin 31 januari, 2017 at 12:08

    Jag tycker det är bra att det står i rubriken, dels för din SEO och dels för de som faktiskt vill ha veganska recept. Jag som inte äter veganskt uppskattar att du även skriver vad jag kan ersätta med så jag slipper krångla :)

    • Reply Sandra Hjort 31 januari, 2017 at 14:45

      Vad roligt, tack för input och pepp!

  • Reply Eva Svärd - Blogg om utmattningssyndrom 31 januari, 2017 at 13:57

    Jag älskar när man gör lyxdagar av vardagar. Framför mer kolakladdkakor på tisdagar! Kram

  • Reply Lotta 31 januari, 2017 at 14:57

    Wow, ser ju helt sjukt gott ut!!! Detta måste prövas! Är gravid och konstant fikasugen hehe. Jag kan bli lite avskräckt när det står att recept är glutenfria/veganska osv men tänker att det är ju lite av din matlagningsprofil och som någon skrev bra för sökordsoptimeringen. Men uppskattar att du skriver ut hur man kan ersätta det med ”vanliga” ingredienser. :)

    • Reply Sandra Hjort 31 januari, 2017 at 15:00

      Men åh, grattis till livet i magen! Jag är inte gravid men precis lika fikasugen hela tiden ändå ;) Tack för input angående rubriken, tar till mig allt ni skriver!

  • Reply Simone 31 januari, 2017 at 15:06

    Jag har, liksom du, fått en del besvär pga vissa livsmedel. Undviker därför mjölkprodukter, vetemjöl (gluten) och vitt socker, så dina recept blir jag extra glad över :) Tycker också att det är bra att du poängterar att exempelvis aquafaba enkelt kan bytas ut mot ägg. En del kanske känner att det blir mindre krångligt då.
    Kanske vore begreppet naturligt glutenfri något för de recept där de passar in?

  • Reply Ellen 31 januari, 2017 at 16:04

    Herregud, så gott det här ser ut!

    För mig fungerar ”veganskt”/”vegetariskt” superbra medan ”glutenfritt”/”laktosfritt” går bort. Och egentligen är det nog rätt dumt, eftersom jag behöver äta laktosfritt och borde äta mer glutenfritt. Men jag vet inte, det enda jag tänker på med ”glutenfritt” är det konstiga brödet som fanns när jag var mindre, exempelvis det glutenfria brödet till Mc. Donalds hamburgare, uuuäääh. Tänker på det lite som du nämner tisdagar med minnen från skolan. Det är något gammalt som bara hänger kvar! Däremot ser jag det som ett stort plus om ett recept ser oerhört gott ut och också är veganskt eller glutenfritt – men för mig är mer bilderna avgörande än kategorin :)

  • Reply Linda 31 januari, 2017 at 16:12

    Åh vad gott. Detta måste jag testa! Jag tillalas av att det är veganskt. Lite meckigt med gluten men eftersom jag vet att brukar skriva ut hur mycket vanligt mjöl och ägg det motsvarar så känner jag det aldrig som ett hinder för att pröva receptet. 😀 du har ju redan gjort allt det meckiga åt mig 😉😀

  • Reply Fredrikapåvinden 31 januari, 2017 at 16:53

    Håller så med om tisdagskänslan! Tisdagar är jag alltid så jäkla trött… Jag fungerar nog lite som dig att om det är många ingredienser som jag inte har hemma, vet vad de är eller ”vad de gör” tycker nog jag att det kan kännas lite krångligt. Därför är det superbra när du skriver ut vad de ingredienserna kan ersättas av för ”vanliga” ingredienser. Då fattar jag också vad den ingrediensen är till för och kan välja om jag vill testa nått nytt eller köra på det jag har hemma.

  • Reply Hey Emelie 31 januari, 2017 at 17:46

    Oj oj, det här ser så jäääkla gott ut! Jag blir bara glad för veganska tips. Äter vegetariskt och försöker klämma in lite veganskt emellanåt också, så sådant gillar jag. Glutenfritt däremot blir jag mer skeptisk till, men det är väl bara för att jag inte har något behov eller intresse av att äta glutenfritt heller, antar jag :)

  • Reply Dorotea Pettersson, tidscoach 31 januari, 2017 at 17:57

    Den ser helt fantastiskt god ut. Typiskt att jag inte äter socker men kanske att jag bakar den till min familj som inte alls har något emot något sött och gott.

  • Reply Josefine 31 januari, 2017 at 18:18

    Det här ser så himla gott ut! Hade också behövt den kakan denna tisdag, men orkar inte gå till affären så den får kanske testas till helgen istället!

  • Reply Emmie 31 januari, 2017 at 18:18

    Tänkte också tipsa om muscovadosocker för det är fantastiskt! Jag brukade bli bortskrämd av ”glutenfritt, sockerfritt, osv” MEN sen började jag läsa recepten, inte bara från din blogg, utan i allmänhet, och insåg hur lätt det är att själv ändra så att recepten funkar efter ens egna smak och ”diet”.

  • Reply Pia 31 januari, 2017 at 23:28

    Jag blir jätteglad av glutenfria och veganska recept! Förut kändes det som en omöjlig kombo men nu märker jag att det förekommer mer och mer. Väldigt trevligt.
    Jag har inte glutenallergi men slutade med gluten för sju år sedan av hälsoskäl. Kanske är det just kombinationen glutenfritt och veganskt som gör att jag inte har ms längre (denna autoimmuna sjukdom som gör att alla med diagnosen plågas resten av livet av diverse skov och enbart kan bli lite bättre om de tar doktorns giftiga mediciner… bullshit).
    Jag älskar att upptäcka nya mystiska superfood ingredienser som jag tidigare inte vetat om och provar dem gärna.. Efter att jag började med raw food desserter så gillar jag helt enkelt inte desserter med raffesocker. Men jag byter bara ut de ingredienser jag inte gillar när jag hittar intressanta recept 😊

  • Reply Malin 31 januari, 2017 at 23:34

    Om du vill komma ifrån glutenfritt som i diethets (tyvärr) kanske du kan skriva glutenallergiker(celiaki?)vänlig xx + vegansk! Obs helt rimligt att du ger glutenfria och veganska recept, bra för glutenallergiker dessutom att snabbt kunna sålla eller för mig som vegan :)

  • Reply Malin 31 januari, 2017 at 23:44

    … Och nu kanske jag är lite partisk, men att tillägga djuralternativ kan jag tycka känns lite tråkigt. Finns ju redan så många vegetariska bakrecept. Veganskt tar ju inte djuren skada av :)

  • Reply Finurliga fröken 1 februari, 2017 at 00:04

    De låter ju himmelskt! Måste sparas och testas.

    Dom orden gör mig inte ett dugg rädd. Jag blir nyfiken. Och dessutom brukar jag tänka att de antagligen går att byta ut saker som jag inte har hemma till annat. Och just i dina recept vet att jag du brukar skriva ut att de går att byta ut mot andra saker. Perfekt!

    Kram

  • Reply Mia Bergvall 1 februari, 2017 at 07:56

    Ser supergott ut! Glutenfritt, vegansk osv uppskattar jag och är nyfiken på. Fördelen med just vegansk är ju att det alltid går att byta till ett animaliskt alternativ om man saknar rätt ingrediens.

    Däremot sockerfritt, low-carb osv går ofta bort av den enkla anledningen att jag är trött på den extrema hälsotrenden. Jag fikar så pass sällan att lite socker inte gör något. ”Raw food-bollar” låter definitivt mer spännande än ”sockerfri, kalorisnåla chokladbollar” även om ingredienserna skulle kunna vara desamma.

  • Reply Janina 1 februari, 2017 at 15:15

    Åh! Det här måste jag testa! Ser hur gott som helst ut!

  • Reply Malin 1 februari, 2017 at 19:12

    Jag brukar inte tänka att veganskt eller glutenfritt är särskilt meckigt (äter mycket veganskt) men eftersom 99% av alla recept innehåller nötter/mandel och jag är allergisk scrollar jag förbi det mesta pga ”dumt att bli sugen ju”. Missar antagligen massa bra kakor att göra, haha.

  • Reply Marie 1 februari, 2017 at 22:35

    Hej Sandra! Du som kör mycket vegan-recept nu, jag har två frågor kring det som jag funderar på. 1: finns det vegansk grädde? 2: Jag lagar mycket vegetariskt men försöker övergå till mjölkfri vegomat (pga laktosintolerans bl.a). Men ett problem jag har är att nästan alla mina vegetariska recept innehåller någon form av ost! Så min fråga är: har ni också det här problemet och hur gör ni isf? Kan man ersätta osten på nått smart sätt (typ som med ägg) eller struntar man liksom i alla recept med ost i? Tack för din mysig blogg 😘

    • Reply Sandra Hjort 2 februari, 2017 at 07:11

      Menar du matlagningsgrädde eller vispgrädde? Båda finns och smakar superbra enligt mig. Oatlys iMat är krämig och god och för bakverk tycker jag sojagrädde är godast (kan dock inte äta det själv just nu). När det gäller ost så ersätter jag den i princip aldrig. Det finns huuur många veganostar som helst men en del innehåller soja (som min son är allergisk mot) och en del smakar riktigt tråkigt. Istället för parmesan kan en använda b-jäst, på pizza använder vi violifes pizzaost och i övrigt har jag hört att violife cheddar och violife smoke ska vara de som påminner mest om vanlig ost. Men ja, recept med fetaost och halloumi är tyvärr svåra att göra om ifall en tänker att det ska smaka på samma sätt som innan. Däremot går det ju alltid att uppnå krämiga konsistenser och göttiga smaker ändå, en får bara tänka om lite :) lycka till och hör av dig om du har fler frågor!

  • Reply Jenny 5 februari, 2017 at 16:31

    Men HJÄLP vad gott det låter?! Och himla kul att lilla vispen kom till användning!
    Personligen blir jag inte avskräckt alls av ”enkla” ord som vegansk eller glutenfri utan det är snarare om det är massa skumma saker i receptet, precis som i ditt exempel med björksocker. Samtidigt kan det ju vara kul att testa nya saker med, så egentligen är det kanske en humörsak.

  • Reply Jess 5 februari, 2017 at 19:53

    Både låter och ser så himla gott ut! Är fortfarande lite avskräckt när det kommer till aquafaba, men får nog minsann våga mig på och prova det. Dumt att gå miste om något som funkar fint som alternativ till ägg ibland :)

    • Reply Sandra Hjort 6 februari, 2017 at 07:22

      Alltså jag vet att det låter superskumt (alla vet ju hur det spadet luktar liksom) men ja, testa! Det är verkligen överraskande nice att använda!

  • Reply Linnea 10 februari, 2017 at 15:22

    Jag blir mer nyfiken än avskräckt av veganskt/glutenfritt i rubriken, men har än så länge aldrig provat att baka något som är det. Kakan ser fantastisk ut, men precis som Jennie skulle jag försöka byta bort kokosen. Det luktar gott men smakar alldeles för jolmigt för mig.

    När det gäller tisdagarna införde sambon och jag tisdagsbubbel i början av förra året. Vi hade ett stort lager bubbel (stackars oss!) från år av födelsedagspresenter och dylikt, och inget sätt att förvara dem ”rätt”. Efter sommaren kom vi av oss lite, men har diskuterat att ta upp vanan igen. Ett bra sätt att få in lite glamour på veckans tråkigaste dag.

  • Reply Amanda 13 mars, 2017 at 20:19

    Vilket toppenrecept! Jag experimenterade lite och rostade kokosen och mandelmassan i en torr stekpanna innan jag rörde i det i smeten och bytte ut en deciliter av sockret mot farinsocker för att förstärka de smakerna. Upptäckte sen att jag inte hade margarin hemma så jag körde på 1,5 dl rapsolja istället och rörde ihop allt extra noggrant för att det inte skulle skära sig. Det blev verkligen som fudge, men kanske lite mer knäckigt än originalreceptet.

  • Reply Erika 2 juni, 2017 at 12:15

    Jag är vegan som inte tål gluten eller socker, så det är det som drar mig till recept när jag googlar.
    Vanliga recept med vitt socker är ju lätt att byta ut för mig med björksocker, men viktigt att det står att det är glutenfritt och veganskt annars så hittar jag ju inte det jag söker efter!

    Kakan ser grymt god ut hur som helst och ser fram emot att testa den efter mina egna små modifikationer :)

  • Leave a Reply