RECEPT: VÄRLDENS GODASTE SAFFRANSKAKA (V)

recept världens godaste saffranskaka

Det finns en del recept jag testar som är helt okej. Bra vardagsmat, och enkla kakor som är värda att göras igen liksom. Sen finns det de som är helt gudomliga och som jag vill göra gång på gång på gång.

Det här receptet är just ett sådant och därför har jag döpt det till världens godaste saffranskaka. I receptet nedan har jag angett ingredienser både för att göra den vegansk och ickevegansk. Jag har gjort den ickeveganska i flera år tidigare och det glädjer mig så mycket att den är prick lika god utan animalier.

 

saffranskaka med apelsin

Hemligheten  bakom gudomligheten är en sockerlag som droppas i kakan när den är färdig och som gör den riktigt saftig. Så saftig och god att den blir nästintill beroendeframkallande. 

 

vegansk saffranskaka

 

 

VÄRLDENS GODASTE SAFFRANSKAKA

 

5 dl socker*
skal från 1 apelsin
2 pkt saffran

6,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt

12 msk kikärtsspad = från 2 förpackningar kikärtor / 6 rumstempererade ägg
1,5 dl iKaffe / 1,5 dl vispgrädde
150 g smält och avsvalnat vegetabiliskt smör

 
0,75 dl vatten
0,5 dl socker
saften från 2 syrliga apelsiner
 
 

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och smält sedan smöret. Häll socker i en bunke och riv i apelsinskalet som du sedan kramar in i sockret innan du även heller ner två påsar saffran i sockerblandningen. Vispa kikärtsspadet poröst och hårt i en annan bunke och vänd sedan ner det i sockret och fortsätt vispa med elvisp. Därefter hälls vaniljsockret, saltet och grädden i. Använd en spatel när du sedan vänder ner mjöl och bakpulver i smeten. Häll i lite åt gången så att allt blandas i ordentligt. Gör samma sak med smöret.

Smörj och bröa/mjöla sedan två brödformar eller en springform, häll i smeten och grädda dem i mitten av ugnen i upp till en timme. Tiden kan variera lite beroende på ugn och om kakan får för mycket färg i slutet är det smart att lägga lite folie över formen. När kakan är färdiggräddad låter du den svalna i formen en stund innan du välter ut den på ett galler.

Koka upp vatten, socker och saft från två apelsiner tills sockret har lösts upp i vätskan. Gör små hål i kakan (jag använder en ätpinne för detta ändamål) och pensla på sockerlagen lite i taget så att den letar sig in i alla hålen. Anpassa mängden sockerlösning efter hur fuktig och saftig kaka du vill ha. Ät upp fort som sjutton annars kan jag garantera att någon annan norpar din kakbit framför ögonen på dig för så god är den faktiskt!

 
*Kakan blir väldigt söt så önskar du minska sockermängden något tror jag att det går lika bra.
 
 
saffranskaka
 
 
På torsdag har vi planerat att baka lite godsaker inför julafton och ni kan ju säkert gissa er till att det här kommer bli en av kakorna. Hinner ni inte ägna er åt ett såhär pass stort kakbak dagarna innan jul kan ni ju alltid titta in här på fredag igen för då delar jag med mig av världens enklaste lilla tryffel. Men tills dess; HO HO HO vad jag ska mumsa saffranskaka!
 
 
 
 
 
Translation: I made this incredible saffron cake with a hint of orange. Want to try it yourself? It the translation button at the end of the page go get the recipe.

Spara

12 kommentarer Lägg till din
    1. Nej, jag har gjort den glutenfri en gång men det receptet behöver förfinas lite. Vill en använda glutenfri mjölmix så tror jag att det funkar alldeles ypperligt!

  1. En fråga från ingenstans: vilket tema använder du på bloggen? Jättefin bloggdesign. God jul och gott nytt år <3

  2. Ahhh jag gjorde denna haromdagen: HE-RRE-GUD vad god. Alltsa helt otrolig. 1000 ganger lattare an att sta och knada lussebullar i all evighet ocksa, mvh lat. Det basta med den ar att den ar annu godare nagra dagar efter. Tack for ett fantastiskt recept, den har kommer bli ny jultradition!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *