RECEPT: RISGRYNSPLÄTTAR

recept risgrynsplättar

En sak jag försöker bli duktig på är att använda upp all mat vi samlar på oss i olika köksskåp och skafferi. För visst kan jag väl inte vara den enda som står här med ett gäng lasagneplattor, arborioris och andra livsmedel som kommer till användning mer sällan och som sen glöms bort. Just riskorn är en sån sak som jag mer än gärna köper hem lagom till första advent men som jag inte är lika sugen på under resten av året. Nu är det slut på de där löjliga tankarna för 1. risgrynsgröt är gott året om och 2. risgrynsplättar är om möjligt ännu godare!

Så, kan du tänka dig lite arsenik i din kost emellanåt (skoja fast skoja ändå inte) måste du göra de här!

 

risgrynsgrötsplättar

 

Jag har alltid upplevt att risgrynsgröt är så hiiimla jobbigt att göra. Det tar lång tid, det kokar över, det bränner fast och måste passas på hela tiden. Den här gången följde jag ett recept jag hittat här och hallå, det var ju busenkelt! Körde på riktigt låg värme hela tiden, rörde runt några gånger ibland men var faktiskt iväg från köket och gjorde annat under tiden som gröten tillagade sig själv. Mindre än en timme senare var den färdig! Så, har du precis som jag dåliga erfarenhet av just risgrynsgröt tycker jag att du ska ge det en chans till.

Plättarna i det här inlägget har jag gjort efter samma princip som mina andra grötpannkakor. Däremot har jag  ökat mängden mjöl lite för att de ska hålla ihop bättre. Receptet i helhet hittar du under nästa bild.

 

plättar risgryn

 

GRÖTPANNKAKOR
ca 15 stycken

 

1,5 dl risgrynsgröt
1,5 dl potatismjöl och 1 dl majsmjöl (eller ca 3 dl vetemjöl)
1,5 dl mandelmjölk
25 g smör
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

 

Smält smöret och mixa ihop det med övriga ingredienser en bakskål. Du behöver ingen visp utan det räcker med att du rör ihop allt med en sked. Klicka sen ut lagom stora rundlar i en het stekpanna. Vänd när de börjat bubbla på ovansidan. Servera med dina favorittoppings.

 

Vi kör lite kalasvecka här hemma så jag festade loss på oatlys vaniljvisp och hallon från trädgården (via frysen) och kokos. SÅ gott!

 

plättar på risgrynsgröt

 
När jag tipsade om att göra pannkakor och plättar på överbliven gröt var det många som skrev saker i stil med ”men jag gör bara en portion åt gången och får därför aldrig någon gröt över”. Jag är själv mycket mer förtjust i kall gröt än varm och därför gör jag helt enkelt flera portioner åt gången så att jag har för hela veckan. Så behöver ju inte du göra såklart (förstår att kall gröt är lite av en vattendelare) men att göra någon portion extra så att du kan svänga ihop ett par snabba plättar efter jobbet är verkligen fenomenalt!

 

Idag vill jag utmana dig att gå igenom ditt skafferi för att se vad du har samlat på dig som du glömt bort att använda. Försök laga något på just det den kommande veckan och om du hittar en påse med riskorn, gör lite risgrynsplättar vetja!

 

 

12 kommentarer Lägg till din
  1. Tänker också ofta på att använda upp grejer i skafferiet. Senast igår skrev jag en lista på vad som fanns för att klura ut vad som går att laga av risotto-ris, glasnudlar och polenta. Rolig utmaning tycker jag! Och även grötris som är kvar sen jul, så det här vad ett perfekt tips! Ska testas. När jag för risgrynsgröt gör jag det ännu enklare för mig; kokar upp ris, mjölk, vatten, salt och smör på spisen, sen in i ugnen på rätt låg värme, typ 100-150 grader i en timme. Klart! Behöver inte röras en enda gång och bränner aldrig. Så himla bra! Borde väl funka med en vegansk variant också? :)

    1. Jag gjorde risgrynsgröt i ugn igår – så himla smidigt! Det blev en del gröt över så jag ska nog prova detta med grötplättar.

  2. det här lät ju himla gott! Jag har också tyckt att risgrynsgröt är såååå tråkigt att laga, eftersom en måste passa den hela tiden, men sen skaffade vi en Wonderbag och nu blir det risgrynsgröt mycket oftare! Det är bara att koka upp, lägga i påsen och sen vänta några timmar medan gröten lagar sig själv utan minsta risk att bränna = bra för mig som är rätt … lat :D

  3. Jag gav risgrynsgröt en andra chans i julas efter att ha misslyckats året innan. Den här gången följde jag ett viktigt råd och använde min fina gjutjärnsgryta som jag fått av mamma. Följde ICAs recept (liknar det du länkade till fast med mjölk och smör, ska prova det vegansk nästa gång) och det fungerade superbra bara man låter det ta lite tid och kör på låg värme. Kommer numera äta risgrynsgröt året om, gärna med massor av kanel och kokossocker. Gör ofta 10 portioner i taget men det uppstår sällan en situation där den måste göras åt, snarare tvärt om. Får spara lite och göra pannkakor av också för det ser väldigt gott ut.

    1. Vad roligt att det blev lyckat! Härnäst ska jag ge risotto en ny chans. Tycker det är en såå svår rätt :p

  4. Jag brukar göra plättar av vanligt ris som blivit över, på exakt samma sätt men med lite mer vätska då. Brukar för det mesta använda animaliska produkter, men igår när jag lagade hade vi slut på mjölk så jag körde med kokosmjölk istället – blev KALASGOTT!

  5. Jag prövade detta igår, men använde vanlig mjölk och vetemjöl istället. Det smakade som stekt ris ala malta! Dock blev mina ganska tjocka till en början och jag fick ha i ganska mycket mjölk för att tunna ut. Jag körde även smeten i mixern vilket gjorde dem ännu godare eftersom de inte blev så tjocka och klumpiga. Vet inte om det beror på att min risgrynsgröt var tjock, eller att vetemjöl binder vätska bättre än potatis- och majsmjöl. Jag kommer att göra dessa mättande plättar igen, men jag kommer då att börja med mindre mjöl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *