RECEPT: MANGOGELÉ MED APELSIN, SAFFRAN OCH KOKOS

recept mangogele med apelsin, saffran och kokos

 

Hej och glad fredag hörrni! Idag går Viktor på julledighet och det ska bli så in i bomben mysigt att få nästan en hel månads ledighet ihop. Vi har inga speciella planer för helgen mer än att börja förbereda oss för det stundande julfirandet. Det blir  nog mest mys men också lite bak och matlagning. Till exempel tänkte jag svänga ihop några fler av godingarna ovan som alltså är mangogelé med apelsin, saffran och kokos.

 

veganskt gelegodis

 

En  trist sak med julgodis är att mycket ju faktiskt innehåller choklad. Jag vet att det finns vegansk choklad men på nästan alla paket står det ”kan innehålla spår av mjölk/soja” och eftersom jag när en allergiker vid min barm känns det dumt att chansa. Däremot är jag inte alls beredd på att tumma på sötsakerna pga älskar att få ta mig något litet på gottebordet mellan måltider, paketöppning och Kalle Anka-tittande. Så jag testade helt enkelt att göra en söt, fruktig, syrlig och julig gelé som passar perfekt att ha till kaffet.

 

 

veganskt julgodis
Obs, inte ett dugg likt marmeladkulor ifall det är något ni (precis som jag) får lite ont i tänderna av att tänka på.

 

 

mangogele

 

MANGOGELÉ MED APELSIN, SAFFRAN OCH KOKOS
ca 25 stycken

 

INGREDIENSER

250 g fryst, tinad mango
0,5 dl vatten
saft från 1 apelsin
1 kuvert saffran
0,5 – 1 dl socker
1 msk agar-agar*

 

INSTRUKTIONER

Tina mangon och mixa den till en puré som du sedan häller i en kastrull. Låt den koka upp tillsammans med vattnet, sockret och apelsinen. Koka tills du har en mjuk och härlig massa. Sila bort eventuella bitar genom en finmaskig sil och häll tillbaka saften i kastrullen. Tillsätt saffran och agar-agar. Koka ca 15 minuter men pass på så att det inte bildas klumpar. Häll i en form för isbitar eller sätt plastfolie i botten på en matlåda. Låt gelén stelna i kylen över natten, skär sedan i bitar som du doppar i kokos.

 

* Äter du gelatin kan du byta ut agar-agar mot 5 gelatinblad.

 

 

saffransgele

Kan faktiskt säga att de är försvinnande goda eftersom jag slukade alla så fort fotograferingen var över. Tur ibland att en måste testa recept flera gånger pga en får chans att äta samma goda grejer om och om igen!

 
Hoppas att ni får en riktigt fin helg förresten! Är det någon mer som går på julledighet eller vad har ni för sysselsättning nu och framöver?

 

 

 

Translation: I made these awesome vegan mango, orange and saffron agar-agar cubes dipped in shredded coconut. The perfect Christmas treat!

12 kommentarer Lägg till din
  1. Åh vad aptitliga dom ser ut. Blev väldigt sugen på att prova göra några egna. Mysigt att ni får en hel månad ihop hela familjen. Det är en av anledningarna till att julen är favorithögtiden. Att alla samlas. Det och paket förstås ;) För min del händer det mycket framöver. På måndag kommer mitt liv kastas omkring helt. Det är nämligen så att jag ska bli mamma på måndag! Helgen kommer gå åt till att fixa det sista praktiska, och nervöst räkna ner timmarna, förstås :)
    http://Www.nouw.com/hellofebruary

  2. Hej! Jag är chokladälskare och sojaallergiker, och måste därför tipsa om att Malmö Chokladfabrik gör choklad helt utan soja. Jag är inte mjölkallergiker men jag hoppas att de är kloka nog att göra utan mjölk eller spår av mjölk också? Annars kanske det iaf kan vara ett bra tips till fellow sojaallergiker där ute i cyberspace.

    1. De hade bara en sort (apelsin och ingefära) utan mjölk men jag hittar inte ens var en kan beställa från dem :( tack för tips!

      1. Åh vad tråkigt :( Mjölk är ju en vanligare allergi än soja så jag tycker nästan att det är lite konstigt faktiskt.

  3. Åh va gott de ser ut! Jag är laktosintolerant så de är lite besvärligt med godis på jul. Inte ens knäck kan jag äta. Men brukar göra själv. De här såg så gott ut och verkar vara väldigt enkelt att göra. Se om jag hinner prova innan jul. Kram

  4. Detta ser ljuvligt ut! Bud på att testa, till och med för en som egentligen är chokladfantast ut i fingerspetsarna!. Färgen gör det inte mindre aptitligt direkt!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *