RECEPT: BROWNIE MED BANAN OCH MANDEL + AVOKADOGLASYR (V+GF)

recept brownie med banan och mandel + avokadoglasyr

 

Idag är det Alla Hjärtans Dag och det bästa sättet att visa att en gillar någon måste väl ändå vara med fika? Jag kan komma på massvis med saker jag önskar mig men det är nog bara blommor eller hembakt fika som verkligen skulle få mig att smälta. Så, fritt fram alltså för den som vill få mig på fall att buda hit något av ovanstående! Nä, jag skojade bara. Men det är en fin gest ändå tycker jag, det här med att bjuda på mat.

Jag hade som mål att göra en lite mer upphottad version av kärleksmums dagen till ära. Det blev dock lite väl mycket brownie-feeling på den här kakan så jag väljer att inte kalla den det. Men brownie med banan och mandel + avokadoglasyr på det är väl inte fy skam det heller?

 

vegansk brownie

Innan vi går på själva receptet vill jag passa på att nämna några saker. Att baka med kikärtsspad är inte bara enkelt och fritt från kikärtslukt (jag lovar!), det är ju även ett fenomenalt sätt att ta tillvara på sånt som annars bara rinner ut i vasken.

När jag bakar glutenfritt använder jag mig nästan alltid av en mix mellan majsmjöl och potatismjöl. Varför? Jo, för att de inte har någon som helst bismak vilket gör att de (vid perfekt mängd) inte smakar annorlunda från vanligt vitt vetemjöl. Dessutom är de flesta glutenfria mjölsorterna riktigt dyra och i jämförelse är dessa nästan helt gratis.

 

Så, kan en byta ut bananen mot något? Antagligen men jag har inte testat själv. Mandeln då? Valnötter funkar finfint men tål du inte nötter alls kan du antagligen bara hoppa den ingrediensen.

 

glutenfri brownie

 

BROWNIE MED BANAN OCH MANDEL

 

9 msk aquafaba (spad från 1 burk kikärtor = 2 ägg)
1,5 dl socker (eller annan sötning)
1 dl kakao
1 dl majsmjöl
0,5 dl potatismjöl
1 dl mandel / valnötter
100 g vegetabiliskt smör
2 tsk vaniljsocker
2 mogna bananer
En nypa salt

 

Smält smöret på spisen och blanda även ner din valda sötning i kastrullen. Vispa aquafaban hårt (använd en liten skvätt citron om det går trögt). Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt det smälta smöret, mosa i bananen och vänd sedan ner kikärtsspadet tills du har en slät smet. Lägg bakplåtspapper i en liten form (ca 25 x 25 cm) eller fyll små muffinsformar med smeten. Den reser sig nästan inte alls och ju tjockare du gör dem desto kladdigare blir de. Grädda på 200 grader i 10-20 minuter beroende på ugn och hur stora/höga formar du använder. De ska fortfarande vara kladdiga när de tas ut och serveras bäst efter att ha stått i kylskåp några timmar.

 

 

AVOKADOGLASYR

1 mogen avokado
3 msk agavesirap
3 msk kakao
1 msk kokosolja

Mixa glasyren i en blender eller med en mixer och bred på den avsvalnade kakan. Strö över kokos och servera.

 

veganska kärleksmums
Den här kakan är verkligen försvinnande god. Krämig, saftig och chokladrik. Tog ungefär en kvart att göra och tog inte många fler minuter att äta upp. Definitivt det jag skulle baka inför en ensam kväll framför senaste avsnittet av Girls.

Förra året gjorde jag förresten de här kikärtsmarängerna + veganska bakelserna lagom till Alla Hjärtans Dag. Tyckte då att det var mina typ finaste bilder någonsin men känner nu att jag mer och mer hittar min personliga stil  när det kommer till mina bilder. Älskar att kunna se utvecklingen på det här sättet även om jag säkert kommer sitta med skämskudde framför ansiktet inför det här inlägget om något år.  Oh well!

 

 

9 kommentarer Lägg till din
  1. Din känsla angående bilderna stämmer nog, för jag gick in på bloglovin’ och såg bara bilden och tänkte genast att ”nu har Sandra bakat något gott”!

  2. Jag testade det här i går! Blev supersugen och drog ihop en version på det jag hade hemma, så kan meddela att det funkar utmärkt med ägg och vetemjöl för de som vill/tål att äta det! Banan i brownie är ju genialiskt, ny favorit!

  3. Jag provade ditt recept nu i helgen. Superkrämig och god. min sambo blev helt exalterad och satt och smaskade och mmmm-ade och njöt hur mycket som helst! Så det var helt klart en hit! Jag tyckte det var kul med en avokadoglasyr också. Det hade jag inte provat förut men det var supergott! Tack för att du delar med dig av dina recept!

  4. Va smart med majs- & potatismjölet. Brukar du byta ut den vanliga mjölmängden mot lika mycket av den blandningen? Kram!

    1. Nja, inte riktigt men typ. Upplever ofta att en kan ha lite mer vetemjöl än glutenfria mjölsorter eftersom dessa tenderar att bli så torra. Kram själv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *