RECEPT: SKÖRDEPASTA + VINN EN MIDDAG SIGNERAD QUORN

recept skördepasta

Att kunna kombinera sånt en odlat fram själv från ett litet, litet frö i en och samma maträtt är för mig en av de största glädjeämnena i livet. För bara tre år sedan kunde jag inte ens hålla en krukväxt vid liv och idag har jag alltså en liten trädgårdsplätt som ger mig grödor som räcker till flera måltider.

 

Så, för att kunna kombinera så många godsaker som möjligt från det lilla grönsakslandet har jag här slängt ihop dem i en skördepasta.  För seriöst, det som kommer på andra plats efter egenodlat måste ju ändå vara pasta. Eller?

 

056 copy

SKÖRDEPASTA
4 portioner

300 g pasta
1 stor / 2 små zucchini
2 stora / 4 små morötter
1 broccolihuvud
100 g sockerärtor
1 paket fejkon
3 vitlöksklyftor
4 dl matlagningsgrädde
1 tärning grönsaksbuljong
Sweet chilisås, japansk soja, salt, peppar och paprikapulver

 

Stek skivad vitlök och tärnat fejkon i en stekpanna. Koka under tiden upp pastan i en kastrull. Skala morötterna och skär dem samt zucchinin i halvmåneformade bitar och broccolin i små buketter. Lägg ner dessa i pastavattnet när ungefär halva tiden återstår och låt dem koka med i ungefär tre minuter. Häll under tiden på matlagningsgrädden (jag använde iMat) i stekpannan, släng ner buljongtärningen och krydda efter tycke och smak. Jag är väldigt förtjust i sweet chilisås och tillsatte detta samt japansk soja, salt, peppar och paprikapulver. Ner med pastan (som inte är riktigt färdig) och alla grönsakerna i stekpannan och låt allt bli färdigt ihop. Servera med en saftig Quorn filé och du är hemma!

 

recept quorn fileer

 

Nu till tävlingen!

Efter att i sommar ha presenterat fem recept framtagna i samarbete med Quorn och deras produkter tänkte jag att det nu vore dags att ge er chansen att själva testa de recept jag laborerat fram. Därför tävlar jag nu ut ett gäng värdecheckar som gör att två av er kan bjuda på en middag signerad Quorn.

För att tävla vill jag att ni delar med er av ert allra bästa recept som innehåller någon av Quorns alla produkter. Det går bra att skriva ut receptet i sin helhet i kommentarsfältet nedan eller att länka till ett befintligt blogginlägg (om ni redan skrivit ett sådant) med sagda recept.

På fredag väljs två vinnare och till dess tycker jag att ni ska gå in och gilla Quorn på Facebook för extra matinspiration.

16 kommentarer Lägg till din
  1. Åh vad gott det ser ut! Du är verkligen duktig på det där med mat Sandra, och bakverk! Man blir alltid så inspirerad av det du kommer på :)

  2. Jag gjorde en helt fantastisk taco-tårta på quornfärs. Galet god och inte en smula kvar! http://attlevasunt.se/nyttig-och-god-vegetarisk-tacotarta

    Tacotårta, 4 port

    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    1 röd paprika
    rapsolja till stekning
    600 g Quorn färs
    1 burk kidneybönor à 400 g
    1 burk krossade tomater à 400 g
    1 påse babyspenat à 70 g
    2 dl majskorn
    1 msk spiskummin
    1/2 msk paprikapulver
    1 tsk salt

    6-8 tortillabröd
    1 förpackning coktailtomater/1 skuren stor tomat

    Sätt ugnen på 200 gr. Hacka löken, vitlöken och paprikan fint. Fräs allt i olja i en gryta tills det mjuknar och får lite färg. Häll på färsen och låt steka med några minuter. Sila av spadet från kidneybönorna. Skölj i vatten och låt rinna av. Vänd ner bönorna i grytan tillsammans med krossade tomater, babyspenat, majs, spiskummin, paprikapulver och salt. Låt puttra i ca 5 minuter. Ta kastrullen från plattan.

    Lägg ett tortillabröd i en ugnssäker form. Bred ut ett lager med tacofyllning ovanpå. Lägg på nästa tortillabröd och bred ut ett nytt lager fyllning. Upprepa tills all fyllning är använd. Översta lagret ska också vara täckt med tacofyllning. Halvera eller skiva tomaterna och sprid ut på toppen. Sätt in tacotårtan i ugnen i ca 20 minuter. Servera tårtan som den är eller tillsammans med guacamole och salsa.

  3. Åh vad roligt med tävling, jag är gärna med! Äter bara vego men har varit dålig på att pröva mig fram med quorn- men det ska bli ändring på det. Prövar mig fram med att byta ut tofubitarna med quorn i denna japanska salladsbowl:

    Fräs färska haricot verts och shiitakesvamp i vitlök och soja, marinera quornbitar i soja, sesamolja och färsk ingefära- stek till gyllene färg. I en skål kombinera bladspenat, tunnskivade rädisor, tunt grönsakssvarvade morötter och färsk koriander tillsammans med haricot vertsen, svampen och quorn. Gör dressing på sesamolja, citron och färsk ingefära. Toppa härligheten med sesamfrön och servera ljummen! Perfekt enkel bjudmiddag som går hem hos alla, servera med nudlar för en matigare variant!

  4. Quorn bourguignon!

    600 g Quorn-bitar
    2 dl rödvin
    4 dl vatten
    1 msk grönsaksfond
    1/2 msk soja
    4 msk tomatpuré
    2 msk vetemjöl
    8-10 steklökar
    2 vitlökar
    1-2 morötter
    250 g champinjoner
    lagerblad
    timjan, svartpeppar, salt och en halv näve färsk persilja

    (Tillagas i gryta)

    Stek snabbt quorn bitarna med olja och tomatpuré direkt i grytan eller i en separat stekpanna. Tillsätt sedan mjöl, lagerblad, timjan, lite salt och peppar. Blanda, och häll därefter i vatten, soja, fond. Koka i minst 1 timme under lock. Om vattnet har kokat bort helt, tillsätt mera vatten.

    Skiva morötterna i runda skivor, halvera champinjonerna och skala löken. Tillsätt efter ca 1 timme morötterna. Koka ca 5-10 min igen. Fräs svamp, vitlök och lök, tillsätt i grytan. Koka ca 15 min igen. Smaka, krydda, ät och njut!!! Och glöm för all del inte att äta denna med god potatis!

  5. Åh vad svårt! Jag har varit vegetarian i sju år och avverkat en hel del Quorn recept, men min absoluta favvo måste nog ändå vara den här krämiga pastarätten:

    1 gul lök
    300 g Quornbitar
    1 burk Riddarheims soltorkade tomater
    1 burk crème fraiche tomat/basilika
    2 klyftor vitlök
    1 knorr fondue chef grönsaksbuljong
    2,5 dl matlagningsgrädde
    En skvätt vitt vin om en har
    Färsk pasta
    Parmesan
    (Gärna färsk baguette till att doppa i såsen)

    Hacka löken och stek tillsammans med Quornbitarna och pressad vitlök, slå på skvätten med vitt vin och låt puttra tills alkoholen är borta. Putta i buljongtärningen.
    Vänd i Crème fraichen och matlagningsgrädden. Häll av oljan (men spara kryddorna) från de soltorkade tomaterna och strimla dem och stoppa sedan i dem i såsen tillsammans med kryddorna längst ned i burken. Koka färskpastan och låt pastasåsen sjuda på svag värme så länge, gärna under lock. Under tiden kan du riva parmesan och duka bordet fint. När pastan är färdig så lägg upp en lagom portion och häll såsen över och lägg på parmesan.

  6. om jag inte minns helt fel har jag redan tipsat om mitt allra bästa, dvs fajitas med strimlade quornfiléer och mangosalsa. så det får bli en annan favvo, nämligen marinerade quornfiléer och sallad på picklade grönsaker med sweet chili-dressing. receptet är för 1 person men är enkelt att dubbla för fler personer!

    picklade grönsaker:
    socker
    vatten
    ättika
    morot
    gurka
    salladskål

    koka upp en 1-2-3lag och låt svalna
    skär gurka och morot i tunna skivor/stavar
    skär eller strimla salladskål i önskad storlek
    häll lagen över grönsakerna, krydda med salt och peppar
    måtten här beror ju på hur stor sats man vill göra, enklast är nog att skära upp och se efter hand hur mycket grönsaker som behövs!

    marinerade quornfiléer
    1-2 filé per person
    1-2 msk soja
    ½ pressad lime
    färsk chili efter smak o tycke
    1 tsk honung
    1 vitlöksklyfta
    salt o peppar

    pressa vitlök, hacka chili och lägg i en plastpåse med filéerna och resten av ingredienserna. låt ligga och götta ihop sig, ju längre desto bättre. gör inget om filéerna är frysta när man lägger ner dom i påsen! när man känner sig nöjd alternativt inte orkar vänta längre, stek några min på varje sida.

    sallad med sweetchili-dressing
    picklade grönsaker
    böngroddar (jag använde ca en fjärdedels konservburk, använder man färska så kör valfri mängd!)
    ½-1 salladslök
    1msk sesamfrön
    3-4 msk sweetchilisås
    ½ pressad lime
    1 tsk soja
    1 tsk sesamolja
    valfritt: hackade jordnötter och koriander att toppa med

    börja med att rosta sesamfröna i torr stekpanna. vispa sen ihop sesamfrön, sweetchilisås, soja, lime och sesamolja i en skål. blanda picklade grönsaker, skivad salladslök och böngroddar, häll över dressingen och om man vill, toppa med hackade jordnötter och koriander.

    servera filéerna med salladen, ris eller bulgur eller annat valfritt tillbehör!

  7. Oreganodoftande pastasås med quornbitar (barnens favorit-vardagsrätt!) 4 port

    400g quornbitar stekes i panna
    1 hackad vitlöksklyfta fräses med.

    Häll på:
    2,5 dl matlagningsgrädde
    1,5 msk grönsaksfond
    1,5 msk balsamvinäger
    1,5 tsk torkad oregano
    Svartpeppar efter smak

    Låt koka i 5 minuter. Servera med en god pasta tex tagliatelle och en härlig sallad med ruccola som bas. Ris är också gott till!

  8. Pasta med rödbetor

    1 liten påse quornfärs
    100 g Spaghetti
    3 Rödbetor
    1 rödlök
    2 vitlöksklyftor
    1/2 burk tomatkross
    1/2 paket färskost med smak ”fyra peppar”
    1 lime
    salt, peppar, oregano, paprika och salladskrydda

    Koka pastan så att den är nästan helt klar. Stek den hackade löken och vitlöken mjukt. Riv rödbetorna och tillsätt sedan dem + quornfärsen och stek i någon minut. Häll i tomatkross, färskost, pasta, lime och kryddorna. Låt allt bubbla upp ihop och bli rykande varmt.

  9. Kul med tövling! Mitt bästa recept hittade jag på en blogg och det lyder såhär;

    Limequorn
    8 Quornfiléer
    5 dl creme fraiche eller matlagningsgrädde
    2 lime (rivet skal och juice)
    2 msk honung
    2 msk soja
    1 buljongtärning eller motsvarande
    salt och peppar

    Riv av skalet från limen och blanda den med creme fraiche, honung, soja, buljong.
    Bryn filéerna, pressa och häll limejuicen över filéerna medan de steks.
    Häll över resten av ingredienserna och låt det puttra i ca 10 min.
    Smaka av med salt och peppar.
    Servera med ris eller quinoa och grönsaker.

  10. Här kommer Världens Godaste Recept, som jag tror mamma har hittat på och som till en början innehöll räkor.
    Men vegetarian som jag är så modifierade jag receptet och bytte ut räkorna mot quorn, och OJ så gott det blev!

    Jag brukar gå lite på känn så jag har inga exakta mått. Uppmuntrar därför alla att smaka sig fram till en passande mängd curry tex.

    Quorn i curry eller ”gula quornbitar” som vi säger här hemma.

    6 Quornfiléer
    2 röda paprikor
    1 purjolök
    ca 350 g keso
    ca 3 dl creme fraiche
    Gul curry
    Salt och peppar

    Tina quornfiléerna. Skär dem i passande bitar.
    Stek quornbitarna gyllende, krydda med curry och stek lite till.
    Lägg quornbitara åt sidan.
    Hacka purjolöken och paprikorna i bitar, och stek sedan dessa ihop med curry.
    Blanda sedan ner quornbitarna i purjon och paprikan.
    Häll på creme fraiche och låt puttra litegrann.
    Häll sedan på keso och blanda ihop, låt alltsammans stå kvar på plattan så att keson smälter något.
    Smaka av med salt och peppar, eventuellt mer curry.

    Servera med ris och grönsaker, njut!

  11. THAISOPPA MED GRÖN CURRY, 4 portioner.

    Det här är världens enklaste, snabbaste soppa, som är både lätt och matig samtidigt! Själva arbetet med soppan bygger på förberedelser. När dessa väl är färdiga tar den 5 minuter att koka ihop!

    1, 5 liter vatten
    2 grönsaksbuljongtärningar

    En påse (300 g) Quornbitar (ev. skurna i mindre bitar)
    grön curry efter smak (1 msk för härlig hetta!)
    skalet av ½-1 ekologisk citron
    2-3 vitlöksklyftor
    5 cm färsk riven ingefära
    salt och peppar efter smak
    rapsolja till stekning
    2 dl finstrimlad purjolök
    150 g glasnudlar
    2 nävar färska sockerärtor skurna i halvor
    4 dl finstrimlad isbergssallad

    2 msk hackad färsk koriander
    1 finhackad röd chili

    Börja med att steka quornbitarna. Hetta upp oljan och lägg i grön curry, ingefära och vitlök och sedan quorn och citronskalet. Stek tills quornen har fått lite färg. Koka under tiden upp buljongen. Lägg sedan i övriga ingredienser i följande ordning: purjolök (som ska kokas halvmjuk), nudlar, quorn och sockerärtor. Låt koka någon minut och häll i salladen precis innan servering. Servera med färsk koriander och hackad chili för den som vill, men om alla gillar dessa två ingredienser, kan de blandas direkt i soppan samtidigt som salladen.

  12. Hittade hit via Quorn på fb (är vego sen många år tillbaka, och quorn ingår typ i min basföda :P), har redan sparat alla dina quornrecept, ser fram emot att testa den med feta/soltorkade tomater! Blev svårt vilket jag skulle välja att skriva ner här… frågade brorsan om ett jättegott, men har fortfarande inte fått det :P Så det fick bli min enkla men goda:

    ”Texmex-quorn”

    Stek quornfiléer i tacokrydda, servera med klyftpotatis, salsasås, färsk lök, avokado, majs, sallad, fefferoni, tomat, kiwi, gurka, oliver och riven ost.

    Ps. Hoppas det inte är för sent att tävla, men utifall att, så hoppas jag att det kommer fler såna här roliga tävlingar ( då jag numer följer via bloglovin), men oavsett hoppas jag nån vill testa mitt tips! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *