RECEPT: SAFT PÅ RALLARROSOR

recept saftr på rallarrosor

Som ni säkert vet vid det här laget så är jag dödligt förtjust i att ta tillvara på det naturen har att erbjuda. Det innebär att jag lika ofta ligger på knä i skogen för att plocka blåbär som det går att hitta mig i ett dike där jag friskt skördar ogräs. Det finns nämligen igen hejd på vad en kan hitta på med allt som växer där ute och den här saften på mjölkört, eller rallarrosor som de även kallas, är minsann ett praktexempel på det.

 

saft recept ogräs

Ni har säkert sett de höga, rosalila blommorna vaja i vinden någonstans i närheten av er. De tillhör nämligen ett av Sveriges vanligaste ogräs så att få ta på dem är inte speciellt svårt. Just nu blommar de för fullt hos oss och därför passade jag på att experimentera med ett recept på en, faktiskt otippat god, saft gjord på örten. Mitt favoritnyhetsbrev Dags Att Plocka har dessutom listat ett gäng andra saker en kan använda just Mjölkört till och deras text hittar du HÄR.

 

 

mjölkörtsaft

 

SAFT PÅ RALLARROSOR

 

15 blomklasar
2 liter vatten
2 kg socker
2 citroner
50 g citronsyra

Dra loss alla blommorna från stjälken och lägg dem i en stor kastrull eller hink. Skiva citronerna och lägg dem som ett täcke över blommorna. Koka upp vatten, socker och citronsyra och rör om tills sockerlagen är helt genomskinlig. Häll lagen över blommorna och låt allt sedan stå och dra på ett mörkt och svalt ställe i 3 dygn. Sila därefter saften, häll på flaskor som förvaras i kylen och späd vid serveringen ut 1 del saft med 4 delar vatten.

 

saft på mjölkört

Hur smakar då saften? Lite blommigare och fylligare än flädersaft men annars tycker jag att citronen får de två dryckerna att likna varandra lite. Här kommer den serveras friskt under varma sommardagar, var så säker! Och det bästa av allt är såklart att det finns mängder med rallarrosor som fortfarande vajar i vinden där ute = en kan göra hur mycket saft som det bara går!

 

 

 

 

Translation: I made a simple cordial made from Fireweed. Use the translation button below if interested in the recipe.

 

14 kommentarer Lägg till din
 1. Vilka otroligt vackra bilder. Jag vill bara slå mig ner i bersån och dricka ett glas. Älskar också vad naturen har att erbjuda, men hade ingen aning om att rallarrosen gick att ta vara på på detta sätt. :)

  Jag önskar dig en fin dag!

 2. Det ser sååå härligt ut! Sandra, vet du om att dina bilder har slutat dyka upp ”previewn” på Bloglovin? Så det ser ut som att inlägget inte innehåller några bilder!

  1. Jag vet :( ser så tråkigt ut men det är samma med alla andra bloggar jag följer från metromode och varken teknikerna där eller bloglovins crew vet vad det beror på :(

 3. Åhh, vad läskande det ser ut! Jag hade faktiskt ingen aning om att man kunde göra saft på blommorna. Har däremot hört om de som använder bladen i sallader…
  Det finns så himla mycket där ute i naturen som man kan ta till vara på, jag skriver på min blogg idag om en annan blomma man kan ha användning av.

 4. Asså såå gott! Hoppas de sätter på vattnet snart för jag vill gå och göra saft haha. Minns fortfarande när min mamma förklarade för mig varför det heter Rallarros. Kul att jättemånga grejer jag vet kommer jag ihåg att jag frågat min mamma om och att hon alltid visste. Tex varför det heter bautastor etc. Mamma-mål på det :P

 5. Heja dig! Ta vara på naturen är ju det absolut bästa som finns, för alla inblandade. Själv är jag dock sämst på just det, men skyller i alla fall nu på bristen på natur att ta vara på runt knuten. Men en dag :)

 6. Hej, tack för den recepten! Men en sak måste jag fråga. Berättade för en kompis om det, att jag också ville laga något med rallarrosa. Han varnade mig och sa, att det är medicin och inte godis, att män med prostataproblem skulle dricka det men att jag vargod inte borde experimentera så där. I alla fall kan jag kanske dricka saften en gång, men inte oftare och inte ska jag laga så mycket. Denna kompis vet mycket om kryddor och alla möjliga växter. Har du också hört om detta? Eller är det trams?

  1. Kan inte säga att det är trams för sån kunskap har jag inte men jag har däremot fått tipset om att göra saft av andra som också är kunniga inom samma område (plus att dags att plocka, som jag nämner i inlägget, även rekommenderar mjölkörten för liknande recept) så jag vet tyvärr inte vem som har rätt i det här fallte :(

 7. Åh! Vi har ju hur mycket mjölkört som helst här, och jag är ju redan i farten med att göra saft på älggräs så jag borde passa på att göra lite av rallarros också! Läste någonstans att den ligger på top 14 viktigaste blommorna när det kommer till att överleva i det vilda.

 8. Åh jag älskar dessa recept som tar vara på naturen! Och saft är ju så gott. Jag har sett miljoners miljoner rallarrosor i år och om jag lyckas hitta fler innan sommaren är över ska jag definitivt testa detta. Tack!

 9. Vad härligt att kunna göra saft på rallarrosor. Blir nyfiken på var du har lärt dig om att ta till vara på det naturen erbjuder. Är det något du har med dig från barndomen eller är det sånt du snappat upp via internet/böcker? Hade ingen aning om att dessa blommor kan användas för saft.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *