RECEPT: PERSIKOGLASS

20150714_2567

 

 

Få saker kan få mig så fastnaglad vid affärens frysdisk som tanken på en riktigt god glass. Anledningen till att jag ofta står och drömmande dröjer kvar istället för att köpa hem en liter är för att jag vet att glassen jag gör hemma är tusen gånger godare än den lättsmälta variant som de stora glassproducenterna packar i stora plastlådor. Det här receptet på persikoglass kommer från Linda Lomelinos glassbok och redan där vet man att det kommer bli hur gott som helst.

 

 

1

 

 

Egentligen kan man ju göra glass på nästan prick allting och att ta tillvara på säsongens bär och frukter är ett fiffigt sätt att få njuta av dem. I det här receptet har jag använt mig av de där små platta persikorna som har börjat dyka upp i diverse mataffärer de senaste åren. Det går minst lika bra att byta ut dem mot vanliga hederliga varianter.

För 1/2 liter persikoglass behöver du:

250 g urkärnad färsk persika
3 msk honung
1/2 tsk vaniljpulver
2 mellanstora ägg
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
2 dl vispgrädde

 

 

  20150714_2563

 
Skär persikorna i mindre bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med honung och vanilj. Mosa persikorna lite och låt dem koka tills de är mjuka vilket tar ungefär 5-10  minuter. Låt dem svalna lite och mixa sedan till en slät puré. VIspa ägg och socker ljust och pösigt. Värm mjölken i en kastrull tills den når kokpunkten. Rör försiktigt ner den heta mjölken i äggblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under uppvispning tills blandningen tjocknat. Häll grädden i en skål och sätt en sil över skålen. Sila mjölkblanningen och blanda ihop den med grädden. Rör sedan ner persikopurén och ställ allt i kylen tills det kallnat. Kör i en glassmaskin tills glassen är färdig och förvara den sedan i frysen om ni inte äter upp den i ett nafs!

 
2

 

 

0 kommentarer Lägg till din
  1. Är det något särskilt med just en glassmaskin eller kan man köra med stavmixer också? :)) Lät ju helt ljuvligt gott! Och du tar ju alltid så fina bilder till dina recept också!

  2. Omnom! Har du Sandra eller dina läsare något bra recept på/förslag till vad man kan göra med nektariner? Det KAN ha hänt att jag gick bananas i fruktdisken och köpte en hel del nektariner.. Tänker i linje med sylt, marmelad eller någon slags kaka :)

  3. Åhh hemgjord glass ÄR godast! Jag brukar göra en citronvariant och servera i urgröpta citroner vid festliga tillfällen som är sååå god! Borde lägga upp det bloggen nu insåg jag nästa gång jag gör den!

  4. hallå, heja dig för att din blogg är så bra! trillade in på dina några månader gamla inlägg som handlade om att byta sticklingar och skott, jag missade det nu och har både själv massa skott samt är jätteintresserad av fler, är det möjligt att dra igång ett sticklingsbyte igen?

    så många kramar!

    1. Men åh, vad roligt. Tack för din fina kommentar :) Visst kan vi ha ett nytt sticklingsbyte! Kör igång det i slutet på veckan :)

  5. Hej och tack för en sjukt inspirerande blogg! Dina glassrecept ser helt magiska ut och jag undrar således vad du har för märke på din glassmaskin? Det finns ju en hel uppsjö av olika typer i olika prisklasser men det känns onödigt att lägga pengar på en som inte fungerar. Du verkar ju vara väldigt nöjd med din så den vore kanske en bra införskaffning! Kram

    1. Tack själv! Har visst missat att svara på din fråga så jag tog uppp den i mitt senaste inlägg ”frågor och svar” :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *