RECEPT: MASKROSSIRAP

RECEPT MASKROSSIRAP
Ända sedan vi flyttade till Karlsborg och jag fick en naturlig kontakt med naturen där jag vet var jag kan plocka varje litet ätbart bär, frukt eller blomma har jag haft en fäbless för att sylta och safta. Det är något så rogivande med att preservera naturens grödor på det sättet och just sylt, marmelad, saft och sirap är hållbara livsmedel som kan stå länge i kylen (eller förvaras i frysen) och påminna en om våren och sommarens härliga dagar.

 

Vad jag faktiskt syltar och saftar varierar från år till år men några små stående guldkorn har jag allt och maskrossirapen är just en sån. Ni visste säkert redan att späda maskrosblad kan ätas i sallader men att blommorna kan användas på det här sättet kanske inte alla hade koll på. Receptet är enkelt att göra och det jag gillar allra mest med det (förutom att det smakar ljuvligt, såklart) är att även de minsta barnen kan ge sig ut på maskrosjakt – det är alltså ingen undangömd gröda som en måste ha proffshjälp för att lokalisera.

 

 

maskrossirap

 

MASKROSSIRAP

5 dl (ca 100 stycken) maskrosblommor
2 valfria citrusfrukter
5 dl vatten
5 dl socker

Skölj blommorna väl och ryck sedan loss alla de gula små bladen (släng allt som är grönt) och lägg dem i en kastrull. Hyvla av skalet på citrusfrukterna och skär innanmätet i mindre bitar. Tillsätt citrusen och vattnet till kastrullen och låt allt koka upp i 20 minuter. Sila sedan bort blombladen och citrusfrukterna och tillsätt istället sockret. Koka på svag värme tills en sirapsliknande konsistens uppstår. Ha gärna ett fat i frysen som du kan testa att klicka lite på för att se när den är färdig. Låt svalna en stund och häll sedan upp sirapen på rena, torra flaskor eller glasburkar. Förvara i kylen.

 

 

MASKROSSIRAP

 

Vanliga frågor jag brukar få när jag lägger upp den här typen av recept är ifall det verkligen är gott samt hur det smakar. Ja, jag måste säga att det är gott (annars hade jag inte gjort om det år efter år eller ens delat med mig av receptet) men hur det smakar är så svårt att beskriva. Som en söt och lite frisk sirap med en mild och blommig ton. Vad ska en använda sirapen till då? Tja, bara fantasin sätter gränser men mina personliga favoriter är till pannkakor, glass eller i fil med färska jordgubbar.

 

Hos mig räcker en batch nästan ett helt år (den håller sig fin en glasburk i kylen under hela den här tiden) och jag tycker definitivt att du också ska testa att göra en sats. Kanske blir det din nya vårtradition som gör att du också jublar inombords så fort de solgula små blommorna tittar upp i gräsmattan.

 

dandelion syrup

 

 

 

 

Translation:

DANDELION SYRUP

2 C (about 100) dandelion flowers
2 citrus fruits of your choice
2 C water
2 C sugar

 

Rinse all the flowers and remove petals from the thick green base and put in a pot. Cut the citrus fruits in smaller pieces and add them + water to the pot. Let it boil for 20 minutes before you remove the citrus fruit and the dandelion flowers. Add sugar and let it simmer until the syrup thickens. I like to have a plate in the freezer that I use to check if my syrup is ready or not. Let it cool for a while and store on clean bottles or jars in the fridge.

0 kommentarer Lägg till din
 1. Hej, ska definitivt testa, låter gott! Men du, vad ska jag göra med fatet i frysen? Förstod inte riktigt den biten…

  1. Du lägger ett fat i frysen så att det blir iskallt och när du tror att sirapen är färdig så klickar du lite på fatet. Om det stelnar fint så är den färdig trots att den ser väldigt rinnig ut i kastrullen. Ungefär som en gör kulprov med knäck för sirapen kommer liksom tjocka till sig och stelna mer när den svalnat så om du kokar den ända tills den får bra konsistens i kastrullen kommer den stelna ännu mer sen och bli en enda stor sirapskaka.

 2. Först och främst: dina matfoton är royal, blir så hungrig av att titta på dem. Vill verkligen prova göra maskrossirap i år!

 3. Jag gjorde detta förra året, men den blev hårdare än knäck när den svalnat. Har dock fortfarande inte förmått mig att slänga den pga var så taggad på den, den stod i en glassform i frysen ett bra tag… Jag kanske får prova igen så jag kan försonas med maskrossirapen!

  1. Åh, vad tråkigt! Men ja, det är därför det är smart att ha ett fat i frysen som en kan klicka lite sirap på under kokandets gång för att se när den är färdig :)

 4. Åh vad kul, blir verkligen sugen på att prova själv, men blir lite nervös att maskrosorna jag plockar ska vara besprutade med ogräsmedel. I och med att jag bor centralt i Göteborg med två stora bilvägar i närheten så blir det ju också en del avgaser. Hur hade du gjort? Hade du vågat plocka maskrosorna ändå, eller satsat på att försöka hitta några lite mer skyddade maskrosor? :)

 5. Lika sugen på att testa det här som förra året, men ännu har jag inte sett några maskrosor här faktiskt! Här kommer ett fun fact om maskrosor från biologen: blomman består egentligen av många många små blommor, varje gul liten grej på blomman är nämligen en egen blomma. Om jag inte minns helt fel så är maskrosen monodoik, vilket betyder enkönad, så varje liten blomma är antingen en han- eller honblomma och har alltså antingen ståndare eller pistiller. Jag har också för mig att ena könet sitter i mitten av den stora blomman och det andra i ytterkransen, men måste kika lite närmare på en maskros för att vara säker. Om de ser olika ut längst in i blomman och längst ut är det förmodligen så!

 6. Åh nu har jag hittat mina nya favoritblogg! För ett tag sedan googlade jag ”Karlsborg blogg” i hopp om att hitta någon som bodde i min älsklingstad och tro att jag blev förvånad när jag hittade en, och en fin sådan! Tyvärr är jag inte i Karlsborg lika många gånger per år som för några år sedan men nu kan jag få uppleva karlsborgs fina natur genom dig!

 7. Har inget direkt med inlägget att göra men jag tänkte tipsa om något som jag tror du kanske gillar, nämligen webbsidan dagsattplocka.se – det handlar om allt möjligt ätbart man kan hitta i naturen plus recept på vad man kan laga med det. Finns även ett bra nyhetsbrev att prenumerera som skickas ut varje vecka!

  1. Ett fantastiskt tips! Har faktiskt jobbat med dem för två år sedan och försöker länka så ofta jag kommer ihåg i den här typen av inlägg så att andra också får upp ögonen!

 8. åh! har precis flyttat ut lite mer till skogs och kan äntligen testa maskrossirap. bodde nära trafiken innan så kände inte för att äta dem! nu bor vi i ett bilfritt område. <3

 9. Åh, vad gott! Och supervackra bilder! Jag höll först på att skriva att jag aldrig provat maskrossirap, men jag försökte mig på att göra maskrosmarmelad en gång och eftersom den aldrig stelnade, så det blev sirap istället. =) Inget matlagningsprojekt är misslyckat bara man döper om det! ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *