RECEPT: JORDGUBBSSLUSH MED FLÄDER, LIME OCH MYNTA

recept jordgubsslush med fläder lime och mynta

Förra månaden startade ett gäng grymma bloggare ett koncept som de kallar för Månadens Gröna med syfte att lyfta fram råvaror i säsong för att ihop med läsare skapa en riktigt maffig och härlig receptbank. Jag ingår ju själv redan i ett liknande koncept (Monthly Makers) och gillar verkligen att utmana mig med givna teman och inspirationsord och eftersom jag även bjuder på ett recept ibland här på bloggen tänkte jag att jag skulle haka på.

Månadens gröna råvara är nu i juni jordgubbar och det är väl inte mycket som skriker sommar så mycket som den lilla söta, röda gubben gör. Jag kan dessutom tänka mig att morgondagen kommer bjuda på en och annan jordgubbe för de flesta av oss. Nu är kanske midsommar inte känd för att vara den varmaste dagen på året men har vi tur skiner solen och vad passar väl då bättre än en svalkande slush?

 

jordgubbsslush

Eftersom jag ammar är jag lite försiktig med intagandet av just jordgubbar eftersom de ibland ger upphov till både utslag och onda magar hos små bebisar. Därför har jag tagit fram två olika varinter på slush, en som är gjort på frysta jordgubbar och en som har basen i drycken Proviva med smak av jordgubbar.

 

midsommardrink

 

När jag blandar dryck höftar jag alltid så utgå från recepten nedan och smaka av efter hand för att lägga till eller ta bort efter eget tycke. Behövs mer sötning? Koka en sockerlag och slå på en skvätt vettja!

 

strawberry slush

 

JORDGUBBSSLUSH MED FLÄDER, LIME OCH MYNTA
2 personer

 

1 lime
1/2 dl koncentrerad flädersaft
250 g frysta jordgubbar / Proviva med smak av jordgubbar
1 – 2 kvistar mynta
krossad is

 

Mixa jordgubbarna till en krämig massa. Muddla lime och mynta i en shaker, häll på krossad is samt flädersaft och de mixade jordgubbarna/provivan. Skaka och häll upp i ett högt glas och servera till någon som behöver släcka törsten.

 

slush

 

Det här är mitt bidrag till Månadens Gröna. Kika in hos Lovisa, som är månadens värd, för att själv bidra eller bara plöja bland andra fina recept.

 

 

Translation:

STRAWBERRY SLUSH WITH ELDERFLOWER, MINT AND LIME
Serves 2

1 lime
0.2 C concentrated elderflower cordial
250 g frozen strawberries
1 – 2 sprigs of mint
crushed ice

Put all the strawberries in a blender and mix until smooth. Muddle lime and mint in a shaker and add ice, strawberries and elderflower cordial. Shake and serve in a high glass. Want it sweeter? Make a simple syrup and add a dash!

8 kommentarer Lägg till din
  1. Mums! Tänkte att du kanske ville veta att det är väldigt ovanligt att bebisar reagerar på vad mamman äter(utom vid tex komjölksproteinallergi). Det är en seglivad myt tyvärr…du kan läsa med om detta på Amningshjälpen tex. De rekommenderar inte att utesluta saker ut kosten i förebyggande syfte. När jag fick veta detta började jag äntligen käka bönor och sånt igen, ingen skillnad:) (obs såklart kan det finnas andra anledningar som jag inte känner till för dig osv, och ni kanske har märkt nåt och därför utesluter…)

    1. Enligt personalen på BB kan kaffe, bönor, vitkål, rå lök och jordgubbar ge upphov till ond mage men det behöver inte uteslutas ur kosten. Trist att det är såhär med allt just nu; att personalen på bb och bvc (som borde veta bäst) säger en sak och aslla andra säger en annan :(

      1. Ja det är verkligen tråkigt! Håller helt med där! Men vad jag förstår så brister det ofta i att hålla sig uppdaterad på ny forskning och nya råd… Jag tycker verkligen att Amningshjälpen är toppen, så faktafokuserade. Likaså bloggen Barnakuten, där en jätteduktig barnläkare skriver om faktabaserat också, tips! Å kram!

  2. Åh dessa smaker tillsammans vann pris som alkoholfri drink i Almedalen för några år sen när jag var med och lanserade den. Älskar de smakerna tillsammans och det är fortfarande min favoritdrink av de som togs upp. Hade tänkt göra den drinken denna månad på temat men har inte hunnit med. Smart att använda Proviva för att lätta upp den istället för jordgubbar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *