RECEPT: GÖR EGEN ÄPPELMUST

recept gör egen äppelmust

 

Okej, vem hade trott att det var såhär enkelt att göra egen must? Fem ingredienser, ett kärl och tre dagar senare så är det klart!

Fast egentligen är det nog mer en äppeljuice eftersom riktig must inte innehåller tillsatt vatten (och ofta inte ens socker) vilket den här ju gör. Men drycken blir klart mycket mustigare och finare i smaken än valfri annan äppeldryck, vilket förstärks när en gjort den själv.

 

göra egen äppeljuice

Förresten, vad trist det måste vara för er med allergi eller som helt enkelt inte gillar smaken av äpplen eftersom jag fullkomligt bombarderar er med recept innehållandes den frukten just nu. Tyvärr kan jag inte lugna er med att det snart är över för jag har faktiskt så sjukt mycket äpplen kvar att jag helt enkelt måste fortsätta experimentera. Sorry!

 

äppelmust recept

 

ÄPPELMUST
1,5 kg äpplen
3 liter vatten
0,5 msk citronsyra
0,5 tsk natriumbensoat
2 – 2,5 dl socker

 

Koka upp vattnet och skär under tiden äpplena i bitar och lägg dem sedan i en stor kastrull eller skål. Behåll skalet på och använd gärna en äppelklyftare så går det fort. Blanda ut citronsyra och natriumbensoat (hittas bland kryddorna i affären) i lite av det heta vattnet och slå sedan över detta samt resten av vattnet över äpplena. Låt svalna något och ställ sedan blandningen i kylen där den får stå i tre dygn. Rör om ibland och sila på den tredje dagen drycken innan du tillsätter sockret. Enklast är bara blanda ner det i den kalla drycken och röra om tills det löst sig någorlunda men godast blir det genom att värma upp lite av juicen på spisen och lösa upp sockret där innan du tillsätter detta till resten av drycken.

Häll upp på flaskor och ställ i kylen om du tänker dricka upp musten inom någon vecka. Annars är ett fiffigt tips att frysa in den och ta upp efter behov.

 

äppeljuice recept

Eftersom en behåller skalen på kan musten få allt från gul till riktigt mörkt röd färg när den är färdig. Undvik att använda mjöliga äpplen och välj gärna en sort som är rätt syrlig när du sätter igång. Att lägga ner en eller två hela kanelstänger under det sista dygnet i kylen gör drycken ännu lite mer spännande. Hur som helst så borde du verkligen testa att göra den här äppeldrickan.

 


 

 

Translation: I made home made apple juice. Hit the translation button below to get the recipe.

8 kommentarer Lägg till din
  1. Verkligen imponerad av din förmåga att hitta på nya recept och DIY-tips! Ska definitivt göra detta om jag blir erbjuden äpplen igen, men nu börjar det nog bli lite kallt här uppåt så äppelboomen minskar.

  2. Åh! Färgen är ju helt fantastisk när skalet får vara kvar. Vi brukar köpa äppelmust på ölands skördemarknad, gillar så mycket när det är ”egengjort” (är ju dock inte jag som gjort den när en köper så, men då är det oftast någon liten farbror eller så, ingen stor industri iallafall!).

  3. har varit så sugen på att göra egen must och tittar avundsjukt på alla äppelträd i folks trädgårdar. Blev inte mindre sugen nu! Så fina bilder också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *