RECEPT: FLÄDERBÄRSSAFT

fläderbärssaft

Nu har fläderns bär börjat mogna här hos oss vilket innebär att jag äntligen kan göra fläderbärssaft igen!

 

Tänk ändå så himla mycket gott en kan göra med en buske fläder. Jag menar, för det första så får en plocka blommor från den om den står på allmän plats (försäkra er bara om att det inte är druvfläder eller sommarfläder eftersom de är giftiga) och det får en ju ge allemansrätten en stor tumme upp för. Sen bjuder försommaren på blommor som blir den godaste saften, resten av sommaren bjuder på omogna bär som kan bli kapris och så nu under sensommar/höst är det alltså dags att ta tillvara på de mogna bären – vilken grej!

 

elderberry cordial

Just fläderbärssaft ska göras på bär som blivit frostbitna men jag föredrar att lägga dem i frysen över natten (eller ännu längre) även om det varit frost eller ej. I mitt recept tillsätter jag även en del svarta vinbär för att förhöja smaken men det går lika bra att skippa eller att ersätta med äpplen istället.

Nu får ni bara bilder på saften i flaska eftersom det aldrig blev någon sån där mysig picknick som vi drömt om den dagen då bilderna togs. Men ni överlever nog!

 

fladerbarsaft

 

Fläderbärssaft

1250 g fläderbär
500 g svarta vinbär
6 dl vatten
6 dl socker
1 tsk citronsyra

 

Plocka hela klasar med fläderbär och lägg dem i frysen under natten. När de sedan tas upp igen är det enkelt att repa av bären från kvistarna om du inte gjorde det tidigare. Lägg fläderbär, svarta vinbär och vatten i en kastrull och låt allt koka i ungefär 15 minuter. Sila sedan saften genom en silduk eller durkslag med kökshandduk i (den kommer dock bli förstörd av saftens färg) och använd en sked eller liknande för att pressa ur all vätska ur bären. Låt det svalna och häll sedan tillbaka saften i kastrullen och tillsätt socker och citronsyra under tiden som den kokar upp igen. Se till att plocka bort allt eventuellt skum och häll sedan på rengjorda flaskor.

 

fladersaft

Vet du något annat gott det går att göra på bären? Som du kanske vet så älskar jag att kunna ta tillvara på det naturen erbjuder så tipsa gärna i så fall!

 

 

 

 

FLER GODA DRYCKER HITTAR DU HÄR.

 

 

Translation: I made elderberry cordial. Want the recipe? Hit the translation button below.

5 kommentarer Lägg till din
  1. Åh sådan fantastisk färg, detta måste jag testa och göra! Läste att man kunde göra gelé också – och torka de och använda till té.

    Annars är det ju strax dags att plocka på sig aronia! Förra året kokade jag sylt (en med rom & kanel, en med lakrits och choklad), men sylt går som inte åt i detta hushåll, så i år blir det nog att försöka torka eller bara ha i smoothies.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *