RECEPT: GRANSKOTTSSIRAP

20150522_5710
För två veckor sedan traskade vi ut på promend en regnig kväll med ett grantätt ställe i åtanke. Jag hade nämligen skymtat de gröna skotten några dagar tidigare och insett att det blivit dags igen. Den tiden på året var äntligen här, den då jag skulle få göra granskottssirap igen. Jag testade nämligen detta förra året men fick min lilla burk utvällt av en klumpig katt innan allt socker smält och det blivit sirap. Därför har jag nu gått ett år och väntat på revansch!
20150512_4008
Granskott är nyttiga små rackare och plockas med fördel just nu (lite beroende på var i landet man bor) men ingår tyvärr inte i allemansrätten. Man får helt enkelt inte plocka granskott hur som helst utan behöver tillstånd från markägaren. Vill inte vara en gangster men om man inte tänker fråga tycker jag det är snällare att göra det på kommunal mark än hos någon skogsägare som försörjer sig på sina fina granar. Hur som helst, plocka så mycket du orkar för det finns liksom ingen bestämd mängd i det här receptet.
Untitled-1
När du kommer hem varvar du lika mycket socker (står rörsocker i receptet men jag hade bara vanligt vitt hemma) som skott i en burk och ställer det i ett relativt ljust fönster. Rör om en gång om dagen i två veckor och koka sedan upp allt sammans med 2 dl vatten, skal och lite saft från en lime och frön från en vaniljstång. När allt kokat i ungefär 15-20 minuter är det dags att sila av skotten och hälla upp på burk.
20150513_4281
Sirap i sig är ju väldigt sött men den här får en dimension extra av sötma pga granskotten. Jag tycker den passar fenomenalt till glass, pannkakor, gröt eller varför inte som sötning i bröd och liknande? Vill man göra andra typer av sirarp rekommenderar jag verkligen maskrossirap och smultronsirap.
0 kommentarer Lägg till din
  1. Ska också plocka och göra (fast med lite annorlunda recept tror jag), men granskotten är inte riktigt här än. Gjorde dock maskrossirap häromdagen, så gott!

  2. Testade att göra granskottssirap för något år sen men sockret klumpade bara ihop sig till en enda stor hård klump. Jag ska testa igen efter detta recept! Granskott är så sjukt goda, brukar norpa några när jag är ute och går och det känns som om man får en injektion av C-vitamin! :) Ha en fin lördag och tack så mycket för det fina maj-odlingsinlägget! Blev jättepeppad!

  3. Åh, wow!!! Jag måste testa att göra detta!
    Lärde mig faktiskt den här morgonen hur gott det faktiskt är med sirap på gröten :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *