Recept: Kokosglass med lavendelsirap

Tjooho, det är fredag!
Största anledningen till att jag längtat till den här dagen hela veckan är för att Viktors nattschema äntligen är slut. Man blir lite koko i hjärnan när han smiter iväg till jobbet när jag somnat, inte kommer hem förrän mitt på dagen och sedan ligger och sover till man själv ska lägga sig igen. En stor eloge till alla er som orkar leva med någon som har helt motsatta tiden för livet blir ju lite lätt skevt av det.

Hur som helst så har jag förberett en helt fantastisk glass för att kunna fira in helgen. Den är makalöst god men stegen är några stycken så man bör gärna göra glassen en dag i förväg. Den rostade kokosen medför en sån härligt fyllig nötsmak och trots att den är len och fin tack vare gräden så känns den ändå fräsch och inte allt för tung. För att inte slösa på äggen använde jag de överblivna äggvitorna till att göra egna maränger vilket kändes väldigt smart.

Kokosglass
2 dl kokosflingor
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl kokosgrädde
4 äggulor
5 msk strösocker

Lavdendelsirap
10 lavendelblommor
1 dl socker
0,5 dl vatten

Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Koka upp vispgrädde, kokosgrädde och kokosflingorna i en kastrull och ställ det sedan åt sidan så att det får svalna helt. Sila då bort alla kokosflingorna ur vätskan. Vispa äggulorna och sockret poröst och rör sedan ner gräddmjölken och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud försiktigt på svag värme och under omrörning i ungefär 10 minuter. Låt smeten svalna och ställ den sedan i kylen över natten. Frys smeten i glassmaskin eller i en vanlig form om du inte har någon maskin (men kom då ihåg att röra runt i glassen någon gång i timmen så att den inte blir isig).
För att göra sirapen kokar du helt enkelt upp socker, vatten och smular ner blommorna. Jag kokade min lite för länge och fick tillsätta lite honung i efterhand för att få en mjukare konsistens, annars kan man bara tillsätta lite mer vatten och låta det koka upp på nytt.

0 kommentarer Lägg till din
  1. Var hos mary och lyssnade på podden! Så bra! Sen hittade jag hit. Vilken fin blogg du har. Tycker marys idé var så bra, hade gärna hört er filosofera tillsammans på en brygga..och med Jonna också. Åh vilken trio!

  2. Men åh, hur gott?!
    Jo, sjukt jobbigt när ens sambo jobbar skift. Kai gjorde det under sitt sommarjobb under i princip hela univeristetstiden (5 år) och det var rätt så segt alltså.

  3. Näe, hörrdu. Sådana där bilder får man inte lägga ut när man vet att man har en läsare som 1. är ashungrig. 2. inte är kapabel till varken bakning eller matlagning.

    </3

  4. Låter spännande – jag älskar glass! Tar gärna recept på maränger – vi har en dunk pastöriserade äggvitor i kylen vi inte vet vad vi ska göra med :P

  5. Du tar fantastiska bilder. Det är bara att se och lära :) Dina recept är alltid spännande med nya smaker eller smakkombinationer och inte är de så krångliga heller. Jag har länge läst din blogg, men aldrig kommenterat. Du ska veta att detta är min favvoblogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *