DE BÄSTA OCH MEST ANVÄNDBARA BEBISPRYLARNA

de bästa och mest användbara bebisprylarna

Innan den här ↑ glada grabben föddes hade jag en lista med saker som jag ville köpa, göra och skaffa för att känna mig helt redo inför livet med en liten bebis. Jag skrev ett inlägg (HÄR) där jag listade allt vi fixat och nu, två månader in, tänkte jag att det vore på tiden att utvärdera den lite. Vad har blivit helt oanvänt och vad hade vi inte klarat oss utan samt vad har vi fått komplettera med i efterhand? Scrolla ner så får du se!

 

Vill dock bara påpeka att det här är mina åsikter och inte någon universell sanning. Något jag dissar kanske är det som är mest poppis hemma hos någon annan och tvärtom.

 

MINA BÄSTA GREJER

 

babynest

Babynestet
För säker samsovning är babynestet helt underbart och eftersom Elton ligger och sussar i det från 21 – 06 varje natt måste jag säga att det varit en ovärderlig pryl att ha. Funkar dessutom som tryggande kokong på andra ställen under dagen ↑. Vill för övrigt också påpeka att tältet jag gjorde i våras har varit väldigt användbart under sommarens soliga dagar vilket känns kul.

 

Frottélakan
Att ha plastad frotté under sitt vanliga lakan kan vara ett av de mest genialiska tips vi fått. Vi insåg det först några veckor in i bebisbubblan men förhoppningsvis hann vi rädda madrassen från att bli allt för sunkig för jo, det händer en del olyckor ibland (främst kräks och bröstmjölk dock).

 

Överkast
Har ju inget med barnet i sig att göra egentligen men vi insåg även här efter några veckor att den skönaste platsen för oss att amma på är i sängen. Men att sitta direkt i sängkläderna känns mindre härligt så ett överkast var ett mycket uppskattat köp!

 

135 copy

Sjalarna
Åh, vad jag älskar våra sjalar! Har skrivit ett inlägg om det HÄR och utan dem hade jag inte alls fått lika mycket gjort under dagarna +  att det är lätt att ta sig runt i terräng och liknande ↑ med sjal istället för vagn.

 
Vagnen
Och även om sjal många gånger funkar bättre för oss än vagnen så är denna värd allt guld så fort lilla E tycker att den duger för en tupplur. Förhoppningsvis blir den än mer uppskattad och använd när vi om några månader byter till sittdelen.

 

glammom skötväska

Skötväskan
När vi ändå  pratar vagn måste jag få hylla skötväskan jag fått från GlamMom. Snygg som få är den ju men framför allt så rymmer den allt och lite till. Vi har bytt så många bajsblöjor i det gröna och den uppfyller verkligen alla behov.

 

solskydd vagn
Solskydd
Eftersom vi fick barn på sommaren insåg vi rätt så snabbt att vi behövde någon form av skydd mot solen och eftersom det inte rekommenderas att hänga filtar och dylikt över sufletten införskaffade vi varianten ovan. Den har ett uv-skydd och släpper in luft samtidigt som den blockerar strålarna från bebisens ansikte. Fiffigt va?

 

Filtar och kräklappar
Två andra toppengrejer har verkligen varit alla filtar och små frottéhanddukar som vi har strategiskt utplacerade (läs: kaosartat slängda och glömda) i varje rum. Täcke och liknande sängkläder rekommenderas inte för såhär små barn och filtar i varierande storlek och tjocklek  är både mysigt, värmande och praktiskt när en vill lägga ner barnet på mage men skydda underlaget från en dreglande mun (pga bebisen visade sig vara lite ”lat” och tänker att det kan kvitta om han lyfter upp huvudet eller inte :P) . De så kallade kräkisarna har räddat många situationer från allt möjligt kladd. Funkar lika bra när mamman har en bebis på armen och spiller te på bordet med den andra klumpiga handen som mot läckande bröst och bebiskräk.

 

babygym

Babygym
Mitt hemmasnickarde babygym har börjat bli riktigt uppskattat nu när Elton börjat utforska sin omgivning. Han gillar att ligga och snacka med sina små vänner och som ni ser så har valarna jag gjorde blivit utbytta för lite mer varierade former, men det hade jag ju med i beräkningen redan från början.

 

babysitter

Babysitter
En annan riktigt panggrej har varit babysittern som både vibrerar och gungar lite lätt. Tyckte först att det verkade som en onödig ”barnvakt” men med en bebis som inte gärna sover själv funkar den toppen eftersom rörelserna gör att han faktiskt kan slumra till i den vissa dagar = den här mamman kan till och med hinna laga mat ibland! Även i vaket tillstånd uppskattar barnet denna mackapär och boxar friskt på den lilla fågeln och blomman.

 

egna våtservetter

Ask för våtservetter
Vi kände inte att vi fick plats med ett skötbord i våra badrum och valde därför att ha den lilla stationen i ett annat rum. Eftersom vi valt att inte använda köpta våtservetter gick vi och blötte upp torklappar inför varje blöjbyte och till slut blev det rätt drygt att gå fram och tillbaka mellan rummen på det viset. Så vi köpte helt enkelt asken ovan vilket gjorde det möjligt för oss att tillverka egna våtservetter. Sån bra investering alltså!

 

 

DE MEST ONÖDIGA PRYLARNA

070

Badbalja
Vi har ju dels ett badkar och sen är vi också två föräldrar som båda älskar att bada så för oss har det varit självklart att göra det ihop med Elton. Att baxa upp och fylla en balja har därför känts helt och hållet onödigt för oss.

 

Napp och nappflaska
Vi har köpt flera olika sorters nappar i jakten på att hitta någon som kunde accepteras men eftersom alla ratades var det i efterhand rätt onödiga köp. Detsamma gäller nappflaska eftersom amningen har funkat bra hittills. Men sånt är ju svårt att veta innan, tyvärr.

 

DSC_5373

Mosekorgen och spjälsängen
Vi visste att spjälsängen på bilden ovan skulle stå oanvänd till en början eftersom vi ville samsova med Elton i vår säng. Därför känns det lite orättvist att rata den redan nu men den där toksnygga mosekorgen som gått i arv i släkten i flera generationer var faktiskt helt överflödig hemma hos oss. Två eller tre gånger (de första dygnen i Eltons liv faktiskt) tror jag att han lyckats sova i den och därför har vi stuvat in den i förrådet redan.

 
Kläder
Eftersom vi ärvde nästan alla kläderna ska jag inte klaga men fy sjutton vad mycket onödiga plagg vi har haft! Dels så var det såklart svårt att veta att det inte behövdes 15 par byxor under sommaren när vår kille visade sig vara världens varmaste person men  framför allt så har han ju växt i rekordfart vilket gjort att sååå mycket fortfarande är oanvänt. Nu vet jag att alla barn kanske inte byter storlek lika snabbt och ofta som vår son (han har 68 nu och börjar redan kunna nosa på 74 i vissa plagg…) men om jag hade köpt en hel garderob i storlek 50 vet jag att jag hade varit himla besviken när det visade sig att han drog 56 redan från start.

 

Japp, det var en liten utvärdering kring vad vi behövt och ratat under de här två månaderna. Har ni några exempel på sånt ni inte klarat er utan eller sånt ni köpt och som ni aldrig använde?

 

 

Translation: The stuff we found most valuable during these first month of parenthood.

21 kommentarer Lägg till din
 1. Blir alltid lika fascinerad över hur olika det är! Först vill jag också slå ett slag för babynestet som är helt fantastiskt för oss med. Och sen kommentera om kläder. Vi hade införskaffat två-tre bodys och ett par byxor i storlek 50, men resten i större storlekar. Så kommer vår lilla ut och väger 2840g. Vilket i sin tur ledde till att jag insåg hur fantastiska släktingar vi har då de under vår tid på BB införskaffade massa kläder som passar! Och jag hade tänkt precis som du att det är onödigt med för mycket smått, så lite man vet innan ens lilla kommit ut!

  1. Ja, det är verkligen svårt att planera för det där med hur stora de ska vara, när de väljer att komma och hur länge de har varje storlek. Hade ju tänkt att Elton skulle ha 68 längre fram i höst och inte mitt under sommaren ;) Förstår att det måste vara snopet och lite jobbigt att stå utan kläder men ur konsumtionssynpunkt känns det som att det ´går bra att vänta med det mesta och köpa det som behövs lite efter hand. Om en inte har tur att ärva allt som vi gjorde :)

 2. Vi älskade verkligen också babynestet och babysittern! Det onödigaste för oss måste ha varit en newborninsats till tripptrappstolen, tyckte den var ett måste men ärligt talat så användes den typ 5 gånger totalt haha.. Och bärselen, den har vi aldrig använt för Meja älskar vagnen. Tur att vi bara lånat den! =)!

 3. Vi har lite liknande erfarenheter faktiskt, sjal + babynest = succé, nappar = inte så intressanta, osv

  Vår lilla kille hade storlek 40/44 i flera veckor (vi fick låna lite kläder av en liten kusin för det hade jag ju verkligen inte räknat med) och sen när han äntligen kunde ha storlek 56 som var det jag köpt inför hans ankomst växte han ur den storleken på en vecka! 😂 Nu drar även han mot storlek 68 och har haft några 74or på sig med uppkavlade armar, galet va fort det går!!!

  Jag fastnade för era hemmagjorda våtservetter, är det bara en låda med tvättlappar och vatten eller hur har ni gjort? Smart grej ju!

  1. Ja, heeelt galet hur fort det går alltså! Kände mig oväntat sentimental när vi fick plocka undan allt i storlek 56 eftersom det ju var allt det han hade haft på sig första dagarna i livet. Angående våtservetterna så köper vi papperslappar (eller ja, såna servetter som är avsedda för att torka bebisar) som vi viker på mitten och sen lägger omlott i varandra. Sen kokar vi upp vanligt vatten, häller det i en bunke, klickar i en matsked kokosolja (går lika bra med rapsolja om en vill komma undan ännu billigare) och låter papperslapparna bli genomblöta. När vattnet svalnat kramar vi ur nästan all vätska, lägger dem i lådan och lägger på det lilla locket som gör att det bara kommer upp en servett åt gången (eftersom vi la dem omlott). Så bra grej enligt oss! Vi viker nya lappar ungefär var tredje vecka och det görs enkelt framför ett avsnitt av en bra serie!

 4. Alltså tack Sandra! Den här listan är verkligen högaktuell för mig, i och med gravid och allt. Är ju en förstagångs mamma så det är inte helt lätt att veta vad som är nödvändigt eller inte. Tipset om plastad frotté ska jag verkligen lägga på minnet. Superbra genomgång som ska bokmärkas. Blev lite orolig nu för att jag kanske har köpt för små storlekar på barnkläderna! Men allt är iaf begagnat så det är inte mycket pengar det handlar om + att jag kan sälja det vidare sen om det skulle vara så. Gillar också idéen med hemmagjorda våtservetter. Kanske något jag själv ska pröva på :) Kul att höra att babynestet var så användbart. Jag har ju sytt mitt egna (och gjort en guide på det för den som är intresserad: http://nouw.com/hellofebruary/diy-sy-ett-babynest-steg-for-steg-26182098) så det är ju jättekul om det verkligen kommer till användning! Hur som helst, tack! Sånt här är guld värt för mig!

 5. Vilket spännande inlägg att göra! Kanske får låna konceptet och göra ett liknande på min blogg? :) Den mest användbara prylen i vårt hem är dels babynestet som vi använde mycket från början och vi använder även vårt babylarm eftersom vårt hus är på två våningar + källare. När Vidar sover uppe i sin spjälis är det svårt att höra om han ”ropar” på oss om vi är nere i källaren och hänger tvätt, t.ex. Och alla små handdukar! Guldvärda! Vi fick ärva en del handdukar från både min och Christoffers familj som vi klippte sönder och sydde egna små minihanddukar av :) Ha en fin lördag! Här är det grått och trist men jag är ändå sugen på att ge mig ut på prommis med vagnen och testa sittdelen och se vad Vidar tycker om den :) Kram!

  1. Ja, just någon form av babymonitor känner vi (som också bor på två våningar) att vi bör införskaffa när Elton börjar sova mer själv :)

 6. För oss var det helt omöjligt att sova tillsammans i babynestet så vi skippade det helt. Bärsjal och bärsele var fantastiskt de första 7 månaderna och sen kunde vi börja åka vagn :) babysittern var heller ingen rolig grej och vaggan står på vinden i princip oanvänd :) bästa grejerna är bärselen (ergobaby 360) och vår bilbarnstol britax highway. Och våra tjockstumpor som funkar superbra att ha när man bär på vintern, istället för täckbyxor liksom, så blir det inte så bylsigt :)

 7. Plastad frotté har vi inte använt i sängen sen barnet kom men är ändå ett av de bästa köpen då det räddade vår säng när mitt vatten gick mitt i natten 😬

  Vi köpte typ ALLT som gick att köpa, vissa grejer har använts andra inte. Det är ju så upp till barnet vad hen föredrar. Jag hade gärna haft mitt barn i sjal men pga den tryckande värme som varit i sommar har det inte gått att ha honom där i. Så för
  Mig var sjalen ett mindre bra köp.
  Bästa någon har varit selen. Vi fick en babybjörn original av svärföräldrarna och jösses vad vi använt den! Så himla liten och smidig att ta med sig, tar man bilen och handlar är det perfekt att stuva ner honom i den, har även funkar toppen att söva honom i där i. Nu när han börjar bli tyngre är den inte helt optimal mot min rygg och axlar men ska lätt uppgradera till en ny sele med avlastning på höften.

  Annars köpte vi sjukt mycket nappflaskor osv som inte använts men sen när man börjar med välling kommer de till användning tänker jag :)

  Men ett riktigt bra köp var bröstpumpen. Köpte en billig manuell variant som ju är toppen när man behövt mjölka ur. Åkte nästan på mjölkstockning en gång, helt övertygad om att pumpen räddade mig då.

  Ett annat sämre köp var nog täcke kudde och bäddset (2st) till vagnen. Fick barn i maj så när tänkte jag att jag skulle bädda ner honom under täcke? Till vintern har han ju börjat med sittdel hehe..

  En för oss oumbärlig pryl är spelmobilen som hänger ovan skötbordet! Och alla omlottbodys som var guld värda i början när nacken var ömtålig och man sjölv ovan.

  På skötbordet kör vi tvättlappar i papper som en köper i matbutiken, och har en sprayflaska med barnpjäs och vatten som vi duschar lapparna med innan de används. Mitt absolut bästa tips! Har en liten flaska i skötväskan med :) inga röda rumpor här inte!
  Har dock ingen bra lösning på själva skötbordet. Först hade vi plastad frotté på bädden men den kissades/bajsades snabbt ner flera gånger per dag. Nu lägger vi flera tvättlappar under men ibland går det ju åt säkert 10-15 st när det är riktigt illa, varken särskilt miljövänligt eller ekonomiskt. Hur gör ni andra?

   1. Haha jag förstod det ;) Angående skötbordet så har vi faktiskt inget alls under rumpan. Brukar torka av så mycket det går med blöjan, ha servetterna i nära beredskap och liksom ta det värsta i ett svep när jag ändå lyfter upp benen. Vi har faktiskt aldrig varit med om att Elton kissar eller bajsar när vi byter på honom men skulle det komma något på skötbädden tycker jag att den är så enkel att torka ren. Har faktiskt inte ens tänkt på att det kanske skulle behövas någon form av skydd eller underlägg :P

    1. Ahaa har dumt nog inte reflekterat över att barn är olika även här. Mer regel än undantag att det kommer lite kiss, bajs eller kräk när vi byter. Spelar ingen roll om man väntar in det med blöjan, tittar jag bort en sekund för att tex sätta på vattnet han igång.
     Och visst är bädden enkel att hålla ren, men det går åt ett gäng servetter om dagen ändå ;)

  1. Vi kör på vanliga frottéhanddukar som byts ut så fort dom blir smutsiga. Sköljer bort det värsta bajset, på med fläckborttagningsmedel (galltvål) och hänger upp på tork i väntan på att en full tvättmaskin kan köras.

 8. Jag har inte varit inne på din blogg lika mycket under sommaren. Jag brukar inte kommentera så mycket i vanliga fall men jag kände bara att jag ville säga att jag är glad att just DU bloggar. Du berikar mitt liv.

 9. Helt med på att det är olika för alla, men för mig som inte har en aning än så länge tackar jag ödmjukast för genomgången. Nu har vi i alla fall en vagn, ett babyskydd och ett skötbord – så mitt nästa mål är filtar. Alla verkar ändå vara eniga om att filtar är bra :)

 10. Plastad frotté är verkligen guld! Använder det jämt. Speciellt nu när vi kör blöjfritt.

  Tänk bara på att inte ha det under ditt och framför allt inte bebisens huvud när ni ska sova eftersom materialet inte andas. Vi har alltid haft plastad frotté till 2,5åringen men det var först för ett halvår sedan som jag insåg att materialet inte andas (Fattar inte hur jag kunde tro något annat) och det alltså finns en (minimal) kvävningsrisk om barnet rullar över på mage.

  Gillar din lista. Håller med i det mesta utom kläder eftersom mina barn växt i ”lagom” takt. Hehe.

  Annars ser min lista nog ut typ så här:
  Oumbärliga (typ) saker: ErgoBaby, amningsnapp, purelan, vetekudde, babymonitor, boken somna utan gråt, babygym, små handdukar från Ikea, filtar, amningslinne, dubbelvagnen nu med två barn, babynest (fast vi använder det inte som det är tänk men funkar åndå perfekt som sovplats), bedsidecrib

  Onödiga saker: vagga, bh (nu när jag ammar)

 11. Hej! Vilket nyttigt inlägg, tack för att du delar ned dig.
  Jag undrar vilken babysitter du använder? Mörke o modell?

  Tusen tack, Med vänlig hälsning, Hanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *