9 LÄRDOMAR FRÅN LIVET MED EN BEBIS

9 lärdomar från livet med en bebis

 

Varje dag upptäcker jag nya moment, händelser och nyanser som jag inte stött på eller reflekterar över innan jag fick barn. Här är nio saker jag lärt mig från livet med en bebis.

 

☼ Jag har blivit expert på att plocka upp saker med fötterna

Antingen så är armarna upptagna med att baxa på bebis eller så är jag oförmögen att böja mig ner eftersom han sitter i en sjal. Ja, det här med att nå saker som hamnat på golvet har blivit något jag fått öva mycket på. Jag kunde på riktigt sätta i en kontakt i väggen med hjälp av mina tår häromdagen – det kallar jag skillat!

 

☼ Vår säng kommer aldrig mer bli fräsch

Det är inte klokt hur mycket tid vi spenderat i sängen sen Elton föddes. Det är vårt bästa ställe att amma på eftersom laid back positionen verkar vara den bästa för mitt kraftiga tryck. Och visst har det hänt en och annan kiss, bajs och kräkolycka från bebisens sida men de flesta fläckarna kommer nog ändå från mina bröst. Det spelar nämligen inte så stor roll att jag använder bh, kupor, uppsamlare, kräkhanddukar ja, you name it – det verkar ändå hamna prick överallt. I sängen återfinns dessutom en och annan matfläck från de där första veckorna när vi inte vågade lämna hans sida för en sekund och därför satt och slevade i oss med hypnotiserad blick på vår sovande son…

 

☼ Tvättmaskinen snurrar i princip i ett

Tro nu inte att vi kör tomma maskiner med enbart de plagg som under dagen varit med om härligt ryggbajs. Nej, här väntar vi tills det finns en hel maskin att tvätta men helt plötsligt verkar det som att hela familjen byter om tre gånger om dagen och därför är tvättkorgen på något konstigt vänster alltid proppfull. Tack och lov har vi tvättmaskin på behändigt avstånd i badrummet. Sen var det ju bara det där med att få händerna fria att kunna hänga upp de rena plaggen också…

 

 

rolig lista om föräldraskapet

 

☼ Hur mycket klibbigt ludd som kan fastna i en bebishand

Det verkade som att de små nävarna var knutna i ett ständigt järngrepp den första månaden och ändå gick det att hitta tjocka klumpar med ludd mellan varje litet finger. Och den där instängda handsvettslukten är inte att leka med. Fast okejrå, jag får väl erkänna att jag tycker att den är sådär mysäcklig och kan inte riktigt låta bli att lukta. Som smutsen som samlas bakom örats övre del om en varit lite slarvig på att tvätta. Mmm, motbjudande och ljuvligt på samma gång.

 

☼ Rutiner och ordet brukar finns inte

Jag insåg snabbt att för oss var varje dag en helt ny och blank sida. Det gick inte att säga att ”detta brukar funka” för även om det gjort det tre gånger i rad så kunde bebisen vips och hux flux rata det med ett hopknycklat ansikte och enorm ljudvolym. Brukar är ett ord som uppfunnits för att göra den nyblivne föräldern övertygad om att hen tappat stinget, det är jag säker på.

 

☼ Öppna ögon behöver inte betyda vaken bebis

Uj, uj, uj så många vagnsvilor som hade kunnat förlängas om vi inte trott att de där små sökande ögonen betydde en vaken bebis. Nu väntar vi till och med ut en hel del knorrande och jo, se där – bebisen sover fortfarande. Som ett mirakel!

 

föräldrablogg

 

☼ Den ständiga tanken på mat

Jag har aldrig varit så hungrig i hela mitt liv som när jag började amma. Trots att jag äter när det behövs så kan jag inte riktigt sluta tänka på mat och varje kväll går jag och längtar efter frukosten jag ska svänga ihop på morgonen efter. Trots denna enorma matlust har jag aldrig njutit så lite av maten som efter jag blev mamma. Det spelar ingen roll om bebis sover djupt eller är nöjd hos någon annan – det är en enorm stress som bryter fram i mig vid varje matsituation. Jag menar, han SKULLE ju kunna bli ledsen men framför allt: det finns ju tusen andra grejer jag vill göra när han sover/är nöjd med någon annan. Mat, vem behöver det? Äsch!

 

☼ Den flottiga hinnan

Det verkar ofta som att mitt liv just nu täcks av en svag dimma. Visst, hjärnan är ju mosig och förvirrad men jag får sova gott om nätterna så det är inte där detta utsmetade dis kommer ifrån. Det är nämligen mina glasögon som numera konstant innehar en flottig hinna som rest från ivriga barnhänder som griper efter allt som kommer i dess väg. Jag putsar och putsar men den där flottiga hinnan består. Fast det är klart, ibland uppstår den ju när han lutar sin panna mot min och borrar in händerna i mitt hår och ja – de gångerna kan glasögonen få bli hur smutsiga de vill.

 

☼ Superhjältekraften

Okej, såhär: typ allt går på något vänster. En måste bara få in snitsen och med ett barn på två (snart tre!) månader har jag hunnit öva en hel del. I veckan målade jag om hemma med honom uppslängd på ena armen (färgen är doft och giftfri) och lyckades bre perfekta mackor med honom i flygplansgreppet. En kaskadspya över oss båda på tåget tio minuter innan vi anlände till stationen löstes i ett nafs för jag fick visst en superhjälteförmåga på köpet när Elton äntrade våra liv.

 

Ovanstående punkter är såklart skrivna med glimten i ögat. Har  ni några liknande lärdomar ni vill dela med er av?

 

Translation: 9 things I’ve learned since becoming a mom.

10 kommentarer Lägg till din
  1. Jag har en liten bebis på fem veckor och jag känner igen prick allt :-) Men njut av att ni har egen tvättmaskin!

    Så himla härligt inlägg, tack för att du delar med dig.

  2. Asså word på det mesta (tex fotgreppet haha). Jag ser fram emot att livet ska stabiliseras lite iaf. Är typ aldrig sugen på att äta pga känns stressigt. Förutom frukost som jag ätit 4 dagar i rad när pappan och barnet gått på promenad en timme. VICTORY!! ;)

  3. Flygplansgreppet? Är det när han ligger på mage på underarmen? Det greppet kallar vi ”pantergreppet” efter att sambons bror använt det uttrycket, han menade att barnet låg på armen likt en panter ligger på en gren i ett träd Haha!

  4. Sandra – du är så spot on att det nästan är kusligt. Vilken fantastisk förmåga du har att sätta ord på exakt sådant som jag själv tänkt på men som numera förvandlats till vardag att jag inte ens reflekterar över det längre.

  5. alltså.. sa precis såhär till min pojkvän, ”kom hit! du måste kolla på en supergullig bebis!” och visade detta inlägg. :) :) :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *