VAD ÄR EGENTLIGEN KÄRLEK?

Inlägget är ett samarbete med Fuelbox.

 

parterapi

 

Om två dagar gifter vi oss och jag börjar ärligt talat få lite kalla fötter. Inte så att jag tänker rymma iväg eller låter bli att svara ja i rådhuset utan mer så att jag börjat gå igenom vårt förhållande på djupet. Jag har synat det i sömmarna och ställt mig frågan: vad är kärlek? Egentligen alltså.

 

För ett tiotal år sedan trodde jag att det var en konstant känsla som genomsyrade hela kroppen och som var så stark att den kunde förtära en. Då, som högstadieelev, tog de konstanta förälskelserna nämligen upp nästan all min vakna tid. Varenda rast eller håltimme i skolan gick ut på att få en skymt av killen jag var kär i just då.  Varje eftermiddag satt jag i familjens datorrum och loggade in och ut på MSN. Allt för att han skulle se mitt namn på skärmen och kanske, kanske börja skriva till mig. Kärlek – det var allt.

 

alla hjärtans dag present

 

Och länge var kärlek det enda jag såg framför mig som det stora målet i livet. Större delen av tiden var jag dock olycklig kär och ville inget hellre än att få känna hur besvarad kärlek kändes. Egentligen kände jag nog så ända tills jag träffade Viktor för sju år sedan. Sen dess har allt blivit lite mindre sprakande. Det är inga enorma gester åt något håll längre. Jag stormar inte ut ur lägenheten när vi bråkat, jag gråter mig inte till sömns när jag misstolkat något han sagt och mitt hjärta håller inte på att spränga bröstkorgen när han kysser mig längre.

 

Jag har funderat så mycket på just det här de senaste dagarna. Om det fortfarande borde kännas sådär. Om det är meningen att kärlek ska vara precis sådär ren, explosiv och storartad som en får för sig i ungdomen. Har vi gjort något fel, tröttnat eller bara blivit mossiga?

 

Det jag har kommit fram till är att vi är trygga. Det låter så osexigt och tråkigt men mitt hjärta håller inte längre på att explodera för att kärleken numera är konstant. Jag är så trygg, lycklig och välmående i mitt förhållande att jag inte längre behöver små kickar. Visserligen är livet fortfarande fyllt av höga toppar och djupa dalar men nu delar jag det med någon jag kan lita på.  För jag känner det här, oss, honom.

 

fuelbox par

 

Men så, vad är då kärlek? Äh, jag vet inte – det var en rätt svår fråga att besvara och många innan mig har misslyckats i försöket.  Men jag tror verkligen att det handlar om det här; att känna sig trygg, respekterad, sedd och älskad. Jag tror det handlar om att ge varandra tid och att samtala mycket.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att jag och Viktor är så olika och att ett sätt som hjälpt oss att komma varandra närmre är en liten låda som heter Fuelbox. Det är helt enkelt en samling kort med olika kategorier och frågor som öppnar upp för samtal. Men även om konceptet är enkelt så är boxen utvecklad för att leda en in i meningsfulla, underhållande och utvecklande samtal som stärker relationen. Vi har haft vår låda sedan i höstas och frasen ”ska vi ta några kort ikväll?” yttras faktiskt väldigt ofta i vårt hem. Jag blir extra glad när det är Viktor som frågar eftersom jag är den av oss som gillar att prata, älta, drömma och fundera. Vi är som sagt rätt olika och han har inte alltid varit lika sugen på att formulera sin tankar i ord som jag varit och då är Fuelbox alltså det bästa redskapet.

 

fuelbox

 

 

Att ta tid för varandra på det här sättet och ställa två snabba frågor efter en lång dag när vi knappt sett varandra reparerar alla sura miner och tjafs. Så istället för att hamna framför en serie eller med telefonen i handen har vi alltså börjat lägga några minuter varje kväll på att verkligen se varandra. För att få höra den en älskar berätta ett fint och välvårdat minne från barndomen eller höra hur hen ser på er gemensamma framtid är vackert. Senast igår sa Viktor ”du känner ju mig bäst av alla i hela världen” och då blev jag så jäkla rörd. För det är ju sant. Jag vill dela allt med honom, både ett helt liv men även mina åsikter och funderingar. Jag vill utvecklas ihop med honom och det är genom tid och samtal vi gör det.

Jag behöver inte gråta mig själv till sömns längre och stilla undra om han verkligen älskar mig eller vad han faktiskt menade med den där meningen jag blev så sårad av.  För nu har jag ett superbra hjälpmedel att ta till när jag vill lyfta känsliga ämnen.

 

vad är egentligen kärlek
Nu har vi ju redan en box men annars tänker jag att det är den perfekta bröllopsgåvan. Den är helt enkelt gnistrande bränsle till en relation som har allt det där under ytan. Men känn dig inte exkluderad om du inte lever i en relation, det finns även en vänskapsbox och dessutom även en parbox på engelska om du hellre föredrar det. Ge den till din partner, ett par du gillar eller en vän. Ge den inslagen i ett paket på alla hjärtans dag eller gör som jag och låtsas att du blir intervjuad av någon som ställer alla frågorna till dig inne i ditt huvud.

Det här är ärligt talat den bästa presenten mitt förhållande har fått och nu när jag skriver det här inser jag att mina kalla fötter är som bortblåsta. Om två dagar säger vi ja till varandra, men jag planerar att jobba på det här förhållandet för resten av mitt liv.

 

Jag vet inte alls vad kärlek är. Men jag tror att nyckeln dit är tid och samtal. Det tror jag verkligen.

 

 

Spara

Spara

28 kommentarer Lägg till din
 1. Vilken fin text om kärlek Sandra! Jag tror att kärlek kan ha många olika karaktärer och den ena sorten är inte bättre än den andra. Stark nyförälskelse håller bara en begränsad tid och sen tar något rejälare och stabilare vid <3

 2. Tack för tipset! Det blir en bra födelsedagspresent till min man (och mig). Vilken bra grej att få lite tips på vägen om ämnen att prata om. Jättefin text också.

 3. Så fint och ärligt skrivet, jag tycker också att trygghet, respekt och att samtal är viktiga i ett förhållande. Beröring är även viktigt, behöver inte endast innebära sex utan kramar är minst lika viktigt! Hoppas ni får en underbar bröllopsdag ❣️

 4. Åh så fint!!! Här om dagen skrattade jag och sambon gott åt att vi inte känner oss som ett par så mycket just nu (pga barnet). ”Vi är mer som arbetspartners” var det han sa som fick oss att fnissa. Låter kanske hemskt för en del men det var ett fint ögonblick. Just nu är vi lite som kollegor men det är ju temporärt och han är ju den bästa kollegan jag kan tänka mig 😋 snart är hon större och då får vi lite mer tid för varandra också 😊

 5. Bra skrivet!
  Och du, apråpå ingenting så är du jättelik en brud i Norges gift vid första ögonkastet (finns på svtplay).
  Massa kärlek till dig!

 6. För en gångs skull ett sponsrat inlägg på en blogg som känns äkta och motiverat. TACK för detta tips! Jag lever sedan nästan tretton år i ett förhållande med en partner som nästan aldrig öppnar upp. Det har gått så långt att jag har funderat på att lämna relationen. Naturligtvis kan inte Fuelbox lösa alla problem, men jag ska ge det ett uppriktigt försök att få igång samtal om sådant som behöver utforskas. Tack igen!

 7. Vilken underbar text (och du är så underbart vacker) Fint och tänkvärt. Blev väldigt sugen på den där boxen.

  Stort grattis i förskott på eran dag. Hoppas den blir precis så som ni önskar.

  Kram

 8. När jag såg ditt inlägg på Instagram gick jag in med en gång på hemsidan för att se på pris och så. Hade passat perfekt för mig och sambon nu innan vårat bröllop, lite som ni gör.
  Ska bli spännande sen att läsa om hur ert bröllop var (om du väljer att skriva om det).

 9. Hej!
  Vad hände med efterlysningen du gjorde om läsarnas bästa minne? Visst efterlyste du att vi skulle skicka in bild och text? Jag är nyfiken!
  Kram

  1. Ja, jag vet men tyvärr fick jag bara några få minnen inskickade så den inläggsidén var visst inte så rolig som jag trodde :((

 10. Ett jättefint inlägg Sandra och jag tror som du. Samtal, att se och bekräfta varandra, lyssna och känna trygghet tillsammans tror jag verkligen på. För mig har den känslan sprungit ur att det är när jag lyssnar på mig själv och ser mig själv som jag också kan älska mig. När jag försöker förstå istället för att slå tillbaka, känner jag som mest kärlek för andra människor. Jag hoppas att er lördag blir en minnesvärd dag och en fortsättning som inte tar slut. All lycka till er! <3

 11. Du är så himla klok <3

  För 1,5 år sedan mådde jag så dåligt och trodde mitt äktenskap var över. Kort därefter gick jag in i väggen och blev sjuk. Som sjuk i utmattning kände jag mig som en börda och ville att min man skulle lämna mig, mennhan stod intill mig hela tiden. Vi lärde oss att uttrycka vad vi ville och inte ville. Det var jättesvårt, men tankeläsning funkade ju inte. Bit för bit har vi byggt något nytt och bit för bit börjar jag må bättre.

  Idag, 14 år och två ganska stora barn senare, har vi något vi aldrig haft förut. Jag har aldrig upplevt den här sortens kärlek förut. Vi har kul ihop och vi trivs ihop på ett helt nytt sätt. Plötsligt är resten av livet inte bara en slags inprogramerad flickdröm utan en verklighet.

  Tack för tänkvärt inlägg! Kommunikation, förståelse och tålamod räddade oss <3

 12. Tänk hur synen på kärlek förändras med åren. Jag kunde inte låta bli att le lite åt det där med att logga in och ut på MSN flera gånger, jag kände igen det så väl.

 13. Jag tänker att kärlek och förälskelse är olika saker. Då, på högstadiet var det mycket förälskelse, nu finns något annat.

  Kärlek är kanske också att sluta slänga strumpor på golvet – om nu ens partner ogillar det – snarare än att köpa blommor…? Så känner i alla fall jag, jag uppskattar mycket mer en ”uppoffring” för min skull ön en dyr present.

  Hoppas ni haft en fin dag idag! <3 och får leva i kärlek länge framöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *