ATT SLUTA TVÄTTA HÅRET

Inlägget innehåller pressutskick.

 

ATT SLUTA TVÄTTA HÅRET

 

För några månader sedan både hörde och läste jag om hur sällan Vanja (<— länk till en av de mest peppiga och driftiga bloggbruttorna jag vet) tvättar sitt hår och det blev en enorm sporre för mig. Jag har nämligen alltid behövt tvätta mitt hår varannan dag för att det ska kännas någorlunda fräscht men har på senare tid börjat inse att det är mer eller mindre orimligt att hålla på så. Dels för att det är onödigt för håret men också för att det är så ofantligt tråkigt ju. Eller såhär: jag äääälskar att stå i duschen/bada men just själva schamponeringsmomentet är ta mig sjutton en av de tråkigaste sakerna jag vet.

 

 
Hur som helst så bestämde jag mig alltså för att jag skulle vänja håret vid att tvätta det mer och mer sällan. Det finns väldigt många metoder kring detta och den allra mest kända är väl No Poo som alltså betyder No Schampoo. Jag valde dock att gå en annan väg eftersom jag i samma veva hade fått hem några ekologiska och veganska hårprodukter från Tabitha James Kraan. Jag ville helt enkelt testa produkterna och lovade att återkomma när jag gjort det. Såhär tre månader senare kan jag lova att jag verkligen testat dem!

 

För att sluta tvätta håret så ofta började jag helt enkelt använda schampo mer och mer sällan. Först lät jag det gå en dag extra mellan schamponeringarna, tills jag kom upp i två i veckan och slutligen enbart tvättade håret en gång i veckan. 

Om håret blev smutsigt och fett däremellan? Ja, verkligen! I början testade jag lite olika torrschampon eftersom känslan av smutsigt hår störde mig så himla mycket. Jag testade både ekologiska varianter och nödköpte icas egna flera gånger men det torrschampo som passade bäst för mitt hår var bare från Batiste. Jag tycker att alla de andra är för tunga och ger mig en smulig och ofräsch känsla i håret.

 

Förresten, är jag den enda som får ont i ögonen av att se någon med väldigt fett hår?

 

När jag hade kommit så långt att jag bara behövde tvätta håret en gång i veckan kände jag att enorma mängder torrschampo motverkade syftet lite. Klart att det är ett smart sätt att slippa tvätta håret men samtidigt ville jag ju slippa ha i några produkter alls. Bara en läser några rader om No Poo förstår en nämligen att det mesta som rör skalpen och hårtvagning är en ond spiral.

Som jag förstått det så finns det massa olika sätt att faktiskt rengöra håret enligt No Poo-metoden. Det går till exempel att använda bikarbonat och äppelcidervinäger eller så tvättar en håret med balsam som är fritt från silikoner. Efter att ha lusläst etiketten på mitt balsam från Tabitha James Kraan förstod jag att det skulle gå att använda så nu gör jag det! Från att ha tvättat håret med schampo varannan dag får det sig nu en dos balsam en gång i veckan. 

 

 

Ifall jag någon gång vill föna, platta eller locka håret använder jag den här oljan för att det inte ska slita för mycket. 

 

 

Längre än så har jag faktiskt inte kommit så om du har tips kring det här får du gärna dela med dig. Målet är som sagt ett friskare hår som inte behöver tvättas mer än en gång i veckan :)

 

Spara

Spara

Spara

Spara

18 kommentarer Lägg till din
 1. Har också försökt tvätta håret mer sällan men upplever att även om det klarar sig bättre och bättre så är det alltid bara ok fräscht hälften av tiden – tvättat jag varannan dag är det fräscht i en dag, var fjärde i två osv. Upplever du att ditt hår blivit fint en större andel av tiden nu? Känner själv att det känns skönare att känna sig fräsch en dag varannan dag än flera dagar i sträck men skulle gärna tvätta mer sällan för att spara håret, schampo vatten osv :) Har aldrig använt torrschampo men kanske får testa eftersom det blir ofräscht extra fort nu på varma dagar. Bra med tips på det!

  Under terminerna brukar jag inte tvätta håret så ofta utan bara sätta upp det i tofs (är ändå för trött för att tvätta det mot slutet av veckan :)), då märks det nu inte lika mycket att det är fett. Gillar dock bäst att ha utsläppt hår så har tvättat det varannan dag nu när jag varit ledig. Nu är det ok för att ha utsläppt hela tiden men antar att det kommer gå snabbare när jag tvättat oftare ett tag.

  Vad händer förresten om man bara sköljer håret utan produkter mellan tvättar? Har aldrig testat det, någon som gjort och kan säga om det blir fräschare eller inte? :)

 2. Vitsen är liksom att INTE använda industriprodukter i håret! Jag använder jord, det heter ”Logona Lavaerde” och det funkar toppen. Ingen kemie, inga djurförsök och inga osunda substanser på en av kroppens mest känsliga del. :-) Bara blanda jorden med vatten, på håret med hela smeten, vänta 10 minuter eller så länge du vill och sedan tvätta ur. Det bästa och livligaste håret fick jag som lön och tänker inte gå tillbaka till det platta håret som inte hade någon kraft i sig alls.

  1. Fast va, vitsen måste en väl få bestämma själv? Typ alla jag pratat med (som kör no poo-varianten) säger att en ska köpa det allra billigaste skitbalsamet just för att slippa silikoner och då tycker jag att det här (som är ekologiskt och veganskt) känns bättre.

   1. Förstås bestämmer alla själva. Kanske presenterade jag min variant av ändrad hårvård inte charmant – men jord är också veganskt och framförallt inte testat på djur. Ekologiskt också.

 3. jag har gjort ungefär samma grej sedan jag klippte håret i våras! förut tvättade jag håret VARJE DAG och till slut kände jag att det nog finns bättre sätt :)) jag började, precis som du, dra ut på tvättarna genom att använda torrschampo emellan, det har fungerat väldigt bra för mig. målet för mig var att kunna tvätta typ en gång i veckan, men just nu känner jag att två/veckan ändå känns okej. för stunden i alla fall. en vacker dag kanske jag kan hålla håret fint med bara en tvätt, vi kan ju hoppas!

 4. Åh, ditt hår ser så tjockt och friskt ut! <3 Jag tvättar håret typ en gång i veckan nu bara för att jag är så otroligt lat men kör i torrschampo typ varannan dag bara för att rädda upp det lite. Jobbar på en chokladfabrik så har alltid håret uppsatt och instoppat i hårnät och behöver typ aldrig reflektera över håret annat än på kvällar och helger. Har väldigt tunna strån så det syns direkt när det är ens lite smutsigt. Hår är ett himla gissel alltså. ;)

 5. Tycker också det är så sjukt tråkigt att tvätta håret. Jag har blivit blessed med bra hårkvalitét och det ser oftast bra ut väldigt länge på ovansidan haha. Så nu kan det gå så långt att jag glömmer när jag tvättade sist, om jag låter bli att lyfta på det haha. Men så långt som Vanja kör, det klarar jag inte! :)

 6. Ja att tvätta håret är ju faktiskt lite bortkastad tid som jag hellre lägger på annat. Jag har inte ens märkt själv att jag tvättar ”så sällan” men behöver väl tvätta en gång i veckan, så länge jag inte typ tränar. Nu när jag var utomlands med en vän under en längre tid så såg jag ju att mitt hår behövdes inte tvättas lika ofta som henne och det påpekade hon själv; ”Varför får inte du fett hår lika ofta som jag?” typ. Men en gång i veckan går väl an… men hade ju gärna haft var nittonde dag så som Vanja hehe.

 7. Jag har kört med bikarbonat+citronjuice en gång i veckan i ca tre års tid. Använder aldrig torrschampo, varken nu eller tidigare. Då jag duschar mellan ”tvättarduscharna” låter jag antingen bli att blöta håret, eller så sköljer jag det med vatten och masserar hårbottnen lite med fingrarna. Jag tycker att denna tvättrutin funkar bra för mig, men min erfarenhet är att oavsett hur frekvent (eller snarare ofrekvent) man vill tvätta håret så måste man bara börja fasa ut det fast det känns som att håret är smutsigt. Det kan ju vara lämpligt att passa på när man är sjuk/hemma/ledig eller liknande, när det nu känns minst jobbigt att vara ful i håret.

 8. Jag har alltid tvättat mitt hår en gång i veckan eftersom det har varit ett sådant jobb när det varit riktigt tjock och långt – det blir liksom ett helt projekt att tvätta det, torka det och styla det. För ett år sedan slutade jag med balsammetoden – efter tre år. Jag började med balsammetoden eftersom jag läste att balsam skulle framhäva lockarna mer (vilket det också gjorde) och vara lindrigare för torr hårbotten, som jag hade. Men till slut tröttnade jag på det och kör med schampo igen. Nu har jag också precis klippt håret till nästan axellängd (väldigt kort jämfört med hur det var innan) vilket blir skönt i sommar. Jag fortsätter dock att tvätta det endast en gång i veckan eftersom jag inte använder stylingprodukter och varken fönar, plattar eller lockar håret – så det behöver inte tvättas oftare.

 9. Det bästa torrschampot hittar man, enligt mig, i skafferiet. Har testat ett otaligt antal av konventionella och ekologiska torrschampon med varierande resultat. Bäst fungerar majstärkelse eller potatismjöl men eftersom jag har rött hår blandar jag i lite kakao för att inte se allt för gråhårig ut av det vita pulvret. Desto mörkare hårfärg desto mer kakao kan du blanda i. Värt att pröva!

 10. Men heja heeeeja! FAB att frigöra all tid ju. Hårdvaluta för småbarnspäron så den vill MSN liksom iiiiinte slösa bort. Kram och sjukt bra jobbat!:)

 11. jag tvättar håret typ en gång i veckan, max två. Innan hade jag mycket problem med fett hår men ju mindre jag tvättar desto bättre håller det sig. Men det var några invänjningsmånader som var plågsamma, för alla berörda!

 12. Men vad kul! Jag ser fram emot fortsättningen! Letar själv efter mer miljövänliga produkter men mitt hår fungerar dåligt med det mesta – tunt och lite och blankt som tusan, så det blir fett på nolltid, och jag är som du och avskyr verkligen fett hår. Så det här var jätteintressant! Hur bra var schampot och balsammet om du jämför med andra du provat?

 13. Jag slutade använda schampoo, kör vatten. Har alltid uppsatt så det löste ju problemet med intrycket man ger. Det som tillslut hände – efter typ 6 mån – var att mitt hår blev lockigt och fick en annan struktur. Från rakt och flygigt till robust och lockigt! Det slutade vara liksom fett utanpå och kändes påfyllt innifrån..? Nu är det dock sitt flygiga hår för jag har färgat och tonar och har mig såhär i sommartider ;) Men sen blir det åter water only för min del!

 14. Jag tvättar aldrig mitt hår. Inget schampoo, inget balsam, ingenting. Bara vatten + borsta mycket. Har fattat det som att själva borstningen och massera hårbotten i duschen gör att hårbotten mår bra så håret inte blur fett. Men det funkar säkert olika bra på olika hår. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *