SÅ FÅR DU EKOLLON ATT GRO

Inlägget är ett samarbete med Gammalt & Nytt.

 

såhär får du ekollon att gro

 

Trender kring vad en kan leta efter på gator i närområdet kommer och går. Något år geocachar alla och sen letar de Pokémons men en jakt som verkar hålla i sig år efter år är den på ekollon.

För är det ändå inte det vi allra helst vill såhär i mitten på oktober, att få en grönskande oas inne i våra hem? För mig är det i alla fall verkligen så och därför tänkte jag dela med mig av mina bästa tips kring hur du får ekollon att gro så att du får en liten miniekplanta att njuta av hemma.

 

ek

Spana på marken kring en ek och du kommer snart märka att där ligger mängder med små ekollon. Hittar du några med en liten svans är halva jobbet redan gjort eftersom dessa redan börjar gro men vanliga släta funkar lika fint. Se bara till så att de inte är skadade på något sätt.

 

plocka ekollon

 

Har ditt ekollon redan en svans kan du hoppa över direkt till nästa steg. För att få dem att gro finns annars flera olika metoder och här nedanför ser du min personliga favorit och den jag lyckats bäst med.

 

grodda ekollon

Du lägger helt enkelt bara dina ekollon i en skål eller ett glas med vatten som du sedan låter stå ljust. Jag byter mitt vatten varannan dag och efter ungefär 3-5 veckor brukar skalet spricka upp och en liten svans leta sig ut.

 

fa ekollon att gro

Så fort detta har hänt kan du sätta dem i en glasflaska eller vas och invänta den kommande ekplantan.

 

De här små glasflaskorna har perfekt storlek på halsen för att balansera ett litet ekollon (och skulle det vara ett litet ett så går det alltid att sätta nålar i toppen som ser till att det hålls uppe och inte plumsar ner i flaskan) och jag längtar efter att få se starka rötter genom det tjocka glaset.

 

 

glasilium vas

Likt en tv-kock har jag här förberett med en planta som redan är färdiggrodd ute i naturen. Skulle du inte lyckas med att gro dina egna ekollon är det nämligen inte kört för det utan det går att lösa ändå.

 

Eftersom ekollonen sprids likt ogräs finns det nämligen många tomt- och markägare som står med mängder av små och oönskade plantor som växer hej vilt i gräsmattan eller i skogsbrynet. Fråga om du försiktigt får lirka upp en och placera den sedan med rötterna intakta på en ljus plats i ditt hem.

 

glasilium

Hur länge de överlever på detta viset beror på hur de tas upp ur marken och på ljusförhållandena hemma hos dig. Jag har en lönn som stått i vatten på detta sätt sedan i våras och som fortfarande är superfin.

 

Glasiliumvasen funkar som ett magnifikt förstoringsglas för rötterna och jag blir lycklig varje gång jag går förbi den lilla ekplantan.

 

gammaltonytt

 

Som ni säkert redan vet så älskar jag att kunna ta tillvara på det naturen erbjuder och själv bygga vidare på det. Att skapa en egen skog inomhus känns som en fenomenal plan för att ha kvar lite av hösten i sitt hjärta även när löven lämnat träden.

 

Det här återbrukstänket är återkommande i mitt liv och därför kändes det givet att samarbeta med Gammalt & Nytt, en butik vars koncept är precis vad det låter som. Knoppbrädan jag spanat i en evighet på till mitt kök visade sig finnas där sida vid sida med ljuvliga kimonos, trälådor och herbarium från 50-talet.

 

 

Anger du koden ”atilio1610” får du 20% rabatt på hela sortimentet. Fint va?

 

Koden är giltig till den 24/10.

 

 


 

Translation: On how to grow acorns. This is a sponsored post.

15 kommentarer Lägg till din
 1. Så perfekta vaser! Och vilket perfekt samarbete. Det känns verkligen 100% du, Sandra. <3

  PS. Vill bara tipsa andra ekollonplockar-nybörjare om att inte plocka ekollon som har små hål. DE ÄR NÄMLIGEN BEBODDA. Haha, hade en trevlig liten larv på besök i min vas här förra veckan.

  Och jag är tydligen livrädd för larver.

 2. men ÅH vad fina!! var ute på en promenad nyss och letade efter ekollon, men det verkar inte finnas några ekar i min närhet. jag får gå en större sträcka nästa gång! jag vill verkligen gro lite ekollon, deras små blad är så himla fina

 3. Mina ekollon har verkligen levt life den senaste veckan! De är snart beredda att sättas i varsin vas och gro ut ett riktigt rotsystem från den lilla svansen. Ser så mycket fram emot en liten ekskog hemma <3

 4. hej! Kom in på din blogg då jag sökte på runda speglar, haha! Och fastnade lite då du har så otroligt fina bilder, måste ju fråga vad du använder för kamera??:)

 5. Haha vilken tajming att jag satte mina ekollon i vatten igår! Testar faktiskt din metod i år! Förra året hände ingenting, eller jo det började mögla. Då körde jag på att bara doppa ändan, du vet! Så hoppas på bättre tur nu! :)

  1. Har dock ALDRIG sett ekollon ute i naturen som börjat gro själva? Fattar inte! Nu förra veckan när jag var på fältkurs var jag på det ektätaste stället jag besökt, gick där en vecka och letade men inte ett enda hittade jag!

 6. Otroligt fina vaser och kul att odla en egen liten ek – måste hålla koll om jag hittar några :) Inte hört talas om sidan förut men de hade ju massvis med fint, fyndade en filt (liknande jag redan har men i en annan färg) och använde såklart koden :D Tack!

 7. Tack för bra tips! Och bilder som gör mig ännu mer längtig efter ekplantor i glasvaser. <3
  Jag var faktiskt ute och plockade hem ett gäng ekollon förra veckan som jag nu satt i vatten. Lade dem inte i blöt innan men förhoppningsvis funkar det ändå…
  Sååå spännande! =D

 8. Det här inlägget får mig att vilja rusa ut och leta efter ekollon! Ska titta efter dem på min nästa promenad. Tack för tips!! Otroligt fina bilder också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *