ODLINGSSKOLAN DEL 5: AVHÄRDA PLANTOR, KUPA POTATIS OCH SÅ UTOMHUS

odlingsskolan del 5

Här kommer den sista delen i min lilla odlingsskola. Nu finns det nämligen inte så himla mycket mer nytt att lära ut utan istället får en sköta om sina plantor bäst en kan och om några månader äntligen få skörda det en sått. Ni kommer såklart få hänga med på utvecklingen i min trädgård ändå men i ett annat format så nu kör  vi ett sista ryck och vill du ta del av infon via video klickar du på play här ↓ annars scrollar du bara nedåt.

 

 

odla tomat inomhus

På min fönsterbräda kan en nu hitta tomatplantor som äntligen börjat bära frukt. Hurra! Misströsta inte ifall era inte kommit lika långt för jag inser att jag i år hittat en sort (Glacier) som helt enkelt ger riktigt tidig skörd.

 

chili blommar

Även den ena chilin har börjat bilda frukter och den blommar med de ljuvligaste lila blommorna.

 

odla squash

Till skillnad från både tomat och chili så kommer inte alla squashens blommor innebära frukt utan här finns både hon och han-blommor. Det är bara honblommorna som bär frukt och därför kommer hanblommorna bara blomma för att sedan vissna ner igen. Men dessa går att ta tillvara på så googla recept på squashblommor ifall du vill testa det!

 

avhärda tomatplantor

Annars finns det inte så mycket mer att säga om de här plantorna än vad jag tidigare redan har gått igenom. Nu har jag satt dem i sina slutkrukor och även stöttat upp tomatplantorna med en bambustav så att de inte knäcks av tyngden och längden. Fortsätt alltså tjuva om du har en tomat en ska göra det på (det är alltså skillnad på högväxande tomater och busktomater), gödsla då och då och vattna så fort det blir torrt.

 

avhärda tomat

Men framför allt så är det nu dags att avhärda plantorna. Ställ ut dem några timmar om dagen (tänk dock på att skydda dem från den starkaste solen) i ungefär 1 – 2 veckor och sedan är de klara för att bo utomhus hela sommaren. Ha dock koll på temperaturen för om natten visar på frost bör du plocka in dem igen, annars har du tyvärr inte några tomatplantor kvar.

 

så i pallkrage

Att så ute i land och krukor är busenkelt. Gör en såfåra eller ett hål med hjälp av fingret som motsvarar det djup som står på fröpåsen. Vattna sedan rikligt innan du sår frön på det avstånd som påsen anger. Du kan såklart lägga ner två frön i varje hål för att vara säker på att det kommer upp något men tänk på att du behöver vara nogrann när du gallrar sen. Det går helt enkelt inte att få fyra morötter att dela på samma utrymme. Efter sådd ska du enbart vattna med fin stråle eftersom fröerna annars lätt flyter iväg i jorden.

 

sätt potatis i spann

Potatis odlar jag som sagt i hink (som jag borrat hål i långt ner på sidorna) och jag sätter dem genom att lägga ett lager jord på botten och sedan portionera ut tre sättpotatisar med gott mellanrum. Därefter fyller jag på med 10 cm jord och vattnar lite lätt. När blasten vuxit sig några cm ovanför jordytan kupar jag genom att täcka den helt och hållet med ny jord.
Så fortsätter jag ända tills hinken är helt full och därefter får blasten växa på bäst den vill. Tänk på att vattna med jämna mellanrum så brukar skörden bli god och relativt tidig. Potatisen brukar vara färdig när blasten börjat vissna.

 

 

LÄS MER HÄR.

 

9 kommentarer Lägg till din
 1. Hej! Igår råkade min älskade sambo välta ner mina två chiliplantor från fönsterbrädan. De blev en enda pinn-och-jordhög, inget att spara. Dock klippte jag av ca 30 full-size men fortf gröna frukter (ska bli röda). Nu till min fråga: tror du att det finns någon som helst möjlighet att få dem att mogna? Lägga dem på solig fönsterbräda? Andra idéer? #hoppfulltjej85

  1. Men jaaa absolut! Både chili, paprika och tomater kan mogna på fönsterbrädan :) Men såklart tråkigt att det blev pinn och jordhög av dina plantor :(

 2. Alltså, så impad över hur mycket dina plantor har växt. Inbillar mig att det delvis har att göra med att du bor på sydligare breddgreder än jag. (Och såklart även att du började lite tidigare än mig.) Min glacier ser så himla klen och mesig ut. Råkade solchocka den för någon vecka sedan och det kanske är som någon slags lite protest mot mig som den segar så. Jag håller tummarna för att min också bär frukt snart. Och tack för en fantastiskt fin odlingsskola!

  1. Jag bor faktiskt i en sämre odlingszon än vad du gör men däremot så satte jag ju mina frön 2 månader innan dig så det har säkert med saken att göra. Hoppas den återhämtar sig snart :)

   1. Va?! Är det sant. mvh noll koll på odlingszoner uppenbarligen. Nästa år, då ta mig tusan ska jag vara ute i så sjukt god tid. Påminn mig gärna när du sår ditt första frö ;)

 3. Så himla bra info-video! Blev megasugen på att odla potatis i hink nu. Fast det får bli nästa år. Men ändå!

  Ska försöka göra som du säger och vara duktig med att gallra mina plantor också. Men det tar emot så mycket bara. Jaja. Om några år kanske jag är lika tuff som du är.

  1. Haha jag vet, har känt samma sak i alla år och så blir det mycket sämre skörd i slutändan ändå så nu kostar jag på mig att vara lite tuff ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *