ODLINGSSKOLAN DEL 1: BÖRJA SÅ + BYTA FRÖER

odlingsskolan del 1 börja så och byta fröer

Äntligen är den här, tiden jag gått och väntat på i flera månader: nämligen odlingssäsongen! Ni är många läsare som själva är riktiga odlingsentusiaster och som jag vet har sett fram emot det här lika mycket som jag har gjort. Sen finns det ju en del av er som inte har något intresse alls, såklart, och en stor del som säger att de inte kan något om odling och den här sista gruppen läsare tänkte jag fokusera lite närmre på. Här kommer därför ett första inlägg i en liten odlingsskola och innan vi börjar vill jag bara säga:

♦ Jag är inget proffs och allt jag lär ut grundar sig i mina egna erfarenheter.
♦ Allt är anpassat efter klimatet där jag bor och ni behöver själva luska ut när det är dags att börja ifall ni bor längre norrut.
♦ Alla har såklart inte lika stor plats som jag har till att odla och så, men det mesta går faktiskt att lösa inomhus ändå, jag lovar!
♦ Jag sätter mina första fröer nu men ni kan välja att gå tillbaka till det här inlägget när ni känner att det är dags för er, ingen stress alltså!

 

För er som helst tar till er information via rörligt material kommer här en video som förklarar hur jag gör:

 

 

För er som hellre läser er till informationen finner ni den här nedan:

odla chili

Nu, i mitten på februari har det (för oss i söder) blivit dags att börja så de allra första fröerna av de grödor som tar lång tid på sig att gro. Mitt bästa tips är att bestämma allt du vill odla, läsa på om varje specifik planta och sedan göra upp ett litet odlingsschema om när allt ska sås.

 

runåbergs fröer

Här hemma börjar jag alltid med tomat, chili och paprika och i år kommer alla mina sorter från Runåbergs Fröer eftersom det känns fint att börja från grunden med ekologiska fröer. Länkar till de sorterna jag valt hittar ni här nedanför och vill ni läsa om andra tomatsorter jag testat hittar ni det HÄR.

TOMATER
Glacier
Sibirjak
Green Doctor
Yellow Perfection
Sub-Arctic Plenty

CHILI
Habanero Dulce
Black Jalapeño

PAPRIKA
Ferenc Tender

 

odla paprika

 

Har man inte odlat tidigare kan det bli väldigt dyrt att köpa alla fröer man är sugen på. Därför rekommenderar jag 1. att man köper allt i omgångar och börjar med det som ska sås först 2. i slutet av säsongen tar fröer av sina egna grödor för att ha dem kvar till nästa år (detta tar jag upp och visar i slutet av säsongen) eller 3. byter till er fröer från andra personer.

 

Om ni vill byta fröer med varandra får ni gärna göra det i kommentarsfältet nedan. Skriv vad ni har att byta bort och kanske vad det är ni söker. Hur bytet sker sköter ni själva via mailkontakt så se till att skriv din epost i själva kommentaren.

 

odla tomater


NYBÖRJARE

Om man inte odlat tidigare kanske man börjar undra ifall tomat, chili och paprika verkligen är det allra lättaste att börja med. Jag tänker såhär att om du vill odla något av det jag precis nämnde så kommer du greja det galant, oberoende på om du är nybörjare eller ej, eftersom mycket faktiskt hänger på intresse. Just tomater var det allra första jag testade att odla och det gick hur fint som helst. Men av de här tre grödorna är det nog ändå just tomater som är mest krävande. De behöver nämligen planteras om rätt ofta eftersom deras rotsystem är så enormt. Väljer du en högväxande sort kan de bli upp mot 2 meter höga och de behöver dessutom väldigt stora kärl att växa i och mycket vatten. Men som sagt, själva uppdrivningen av ett frö är inte svårare om det gäller tomater eller något annat. Odla det du vill så ska jag försöka lotsa dig genom alla de olika stegen men tänk på att det kommer behövas lite engagemang från din sida för att dina plantor ska må så bra som de bara kan.

 

hasselfors garden jord

JORDEN

Efter att ni bestämt vad ni ska så är det dags att köpa hem lite jord för ändamålet och här råder jag er att köpa såjord istället för blomjord eller planteringsjord. De senare är nämligen alldeles för näringsrika för de små fröna och de vill helst inte ha planteringsjord förrän vid första omskolningen (vad det är visar jag så småningom). Jag använder mig av en sort från Hasselfors Garden som är naturgödslad och godkänd för ekologisk odling. Den hittade jag i min mataffär.

 

vad ska man så i
VAD SKA MAN SÅ I?

Man kan faktiskt sätta frön i nästan vad som helst. I många affärer kan man köpa ett stort paket med små fyrkantiga plastkrukor som passar bra för ändamålet men vill man istället återbruka något man har hemma finns här ett gäng länkar till fiffiga lösningar: odla i toarullar, gör egna krukor av papper, eller odla i apelsiner och äggskal. Det går även bra att göra hål (i botten och långt ner på sidan) i en konservburk eller att återanvända de små platslådorna som cocktailtomater och champinjoner kommer i.

 

växthus ikea

Små frösådder vill ha det varmt och lite fuktigt i början och därför bör man ha ett litet växthus som de får bo i tills de första karaktärsbladen har visat sig. Det på bilden är från ikea och kostar 149 kronor så det är inte speciellt dyrt samtidigt som det verkligen fyller sin funktion. Ställ in dina små krukor där och lufta emellanåt så att det inte blir för mycket kondens. Självklart behöver man inte lägga ut pengar på detta heller utan du kan lika gärna tillverka ett eget växthus av en petflaska, en plastpåse, en glasburk eller som Matilda med hjälp av en plastlåda.

 

självbevatttnande odlingstråg

Jag använder faktiskt inget av det jag nämnt ovan ni till en början (växthuset använder jag efter första omplanteringen) utan har en liten pluggbox som är både självbevattnande och har inbyggt växthus. Det är som 24 småkrukor i det vilket gör att det är smidigt eftersom det tar väldigt liten plats. Finns att köpa här bland annat.

 

hur sår man

 HUR SÅR MAN?

Fyll era krukor med jord och tryckt till så att den är packad men inte stenhård. Läs på fröpåsen om vilket djup ert lilla frö vill ha och gör en grop i jorden som är så djup. Jag lägger ner två frön i varje grop eftersom man aldrig kan vara säker på att båda gror. Sen fyller jag igen hålet och strör över lite mer jord om det skulle behövas.

Hur mycket frön man sår beror ju på hur många plantor man vill ha. Jag har fem olika tomatsorter och har bestämt mig för att bara ha en planta av varje eftersom det annars blir för mycket för mig att sköta. För att vara säker på att de kommer upp som de ska sår jag två frön i två krukor vilket alltså blir fyra frön totalt. Sedan gallrar jag bort de svagaste små skotten som kommer upp och behåller bara det bästa av dem. Det kan vara lite svårt att rycka upp den söta plantan som precis tittat upp (känns nästan som mord) men det skulle inte funka att ha 20 tomatplantor eftersom de blir riktigt stora när de väl vuxit upp. Har du aldrig odlat förr kan det vara skönt att ösa på så att man är better safe than sorry men ni kommer med tiden antagligen förstå vad jag menar.

 

börja odla hemma

VATTNA

Mitt lilla växthus är ju som sagt självbevattnande men om jag ska vattna mina små miniplantor brukar jag använda mig av en vatttenspruta med mjuk stråle såhär i början. Med en sån är det lätt att hålla koll så att jorden hela tiden är lätt fuktig men inte blöt. Blir jorden alldels för blöt och det inte kommer in tillräckligt med luft i växthuset är det lätt att jorden angrips av vitmögel och om detta skulle ske är det bara att skrapa bort möglet och vattna lite mer sparsamt i framtiden.

 

börja så fröer

MÄRK DINA PLANTOR

När plantorna kommer upp kommer de först att visa två blad, hjärtbladen, och dessa ser nästan likadana ut på alla plantor. Så se till att du märker upp dina sådder ordentligt så att du vet vad du har att jobba med. Du lär säkert också märka att plantorna kommer sträcka sig ordentligt mot ljuset såhär i början när solljuset fortfarande är rätt begränsat. Jag har mina på fönsterbrädan och snurrar på krukorna någon gång då och då för att de ska få jobba lite genom att sträcka sig åt andra hållet.
Ett annat bra tips är att dokumentera när du gör vad i din trädgård för att kunna hålla lite koll på när saker bör göras men också för att minnas för nästa år. Länken till boken ovan hittar ni ifall ni klickar på inlägget här nedanför som heter ”om mina trädgårdsböcker”.

 

paprika chili tomat

 

 

Om vi bor i samma del av landet och ni har tillgång till fönster kommer ni förhoppningsvis få kraftiga och stabila plantor trots att ni sår paprika, chili och tomat tredan nu – jag har nämligen gjort precis såhär de senaste tre åren och har lyckats väldigt bra. Så nu låter vi de små godingarna kämpa sig upp ur jorden i några veckor och så hörs vi snart igen med DEL 2.

 

Glöm inte att ni kan byta fröer med varandra här ↓ nedanför och har ni några andra frågor är det bara att ställa dem på samma ställe.

Translation: The garden season has officially started! I just planted the first seeds of tomato, chili peppers and peppers.

 

 

23 kommentarer Lägg till din
 1. Jag tänker själv begränsa mitt odlande lite i år (med tanke på bebis på väg) och är därför inte ute efter att byta till mig fler sorter. Men om någon vill ha 2 frön av ovan nämnda sorter mot att ni swishar för portot kan ni skriva en kommentar här nedanför så mailar jag er.

  Från föregående säsong har jag från Impecta även:

  TOMATER:
  Tigerella
  Brandywine
  Golden Bumble bee
  Vinbärstomat
  Indigo Blue Berries

  PAPRIKA:
  California Wonder

  CHILI:
  Anaheim
  Pepper hot lemon

 2. Hej Sandra! Jag lider av en växtpanik. Å ena sidan så VILL jag ha fina växter hemma. Å andra sidan så är jag helt oförmögen att hålla något vid liv. Det beror på att jag 1) inte kommer ihåg att vattna eller 2) inte förstår alls varför den inte mår bra (brukar hända någon gång med alla växter) och då får den antingen för mycket vatten eller för lite. Men jag vet inte. Jag vet bara att inga växter utom garderobsblommor och kaktusar överlever mer än 6 månader i mitt hem. Känner mig så himla maktlös eftersom jag ju som sagt egentligen VILL, men det verkar handla om något slags blockering och en känsla av att ”ja nu börjar den sloka så nu skiter sig ju allt ändå” och så dör en växt till. Har förresten lyckats ha ihjäl både kaktusar och garderobsblommor också. En murgröna höll i knappt två veckor innan den stendog. Hjälp! Vad är det för fel på mig? Önskar jag visste…

  1. Haha, kunde verkligen inte skrivit det bättre själv! Jag är alla växters slutstation. Inget överlever hos mig, inte ens när jag faktiskt försöker. =/
   Så I feel you, Johanna. ;)

   Men Sanda, TACK för denna superresurs. På to do-listan för den kommande månaden står just ”planera odlingar”, och detta är exakt vad jag behöver. <3

 3. Åh va skoj med en liten odlingsskola! Jag måste börja få frön i jorden jag också…vet dock inte hur dom skall klara min Örebro resa i påsk…blir ju borta drygt en vecka och ingen här hemma har gröna fingrar…risken är att jag får så sent i år… =/

 4. Vilken timing. Jag satte mina första frön igår.

  Om någon vill byta något kul, är nyfiken på det mesta, så har jag tagetesfrön. En blomma som är bra att ha i kanoten av landet då bland annat morotsflugor inte tycker om den.

 5. Kul! Bra, informativt inlägg! Jag byter gärna fröer om någon vill!

  Jag har: tomater: tiny tim, gul körsbärstomat, red pear, minibell. Minipaprika, anaheim chili, olika sallader, oregano och två sorters gurka.

  Byter gärna till vad som helst ätbart som går att odla på balkong!

 6. Om du har vägarna förbi Mariestad någon gång framåt sommaren tycker jag du ska kika in i trädgårdsskolans skolträdgård, ligger nästan mitt i staden intill Tidan! Jag pluggade där förra året och det är en fantastisk plats med härliga lärare och studenter som gärna pratar odling med de intresserade besökarna! :)

  1. Tack för tipset! Har väldigt sällan vägarna förbi där men om jag någon gång befinner mig i staden ska jag komma ihåg det här :)

 7. wow! du är så sjukt duktig med detta, är så impad! själv har jag en bambuplanta från ikea liksom. tänker att jag också ska odla små tomater en dag, kanske efter jag tagit examen, fått ett fint jobb och flyttat in till ett *riktigt* hem och inte lever studentlivet.

 8. Jag tänkte plantera i en äggkartong. Har aldrig gjort det så vet inte om det är en bra idé , men känns som att det borde funka fin fint:)

 9. Vilket fint och lärorikt inlägg, blev själv jättesugen på att börja plantera omgående! Hur snart efter att de små hjärtbladen dyker upp planterar du om dina chiliplantor och till hur stor kruka?

  1. Det tar vi när det är dags tycker jag :) Kan inte minnas från förra året exakt hur lång tid det tar men jag väntar alltså ända tills karaktärsbladen dykt upp och intett bara hjärtbladen :)

 10. Wow vad du är duktig!
  Vet inte om du skrivit om det förut (?), men jag skulle vilja läsa om hur fasen man tar sticklingar för mina (har en steviaplanta som jag försöker föröka) bara dör och dör…

 11. Åh Sandra, älskar verkligen dina trädgårdsinlägg! Det gick inte jättebra med odlingen för mig förra året så jag testar på nytt i år igen! Skulle jättegärna ta emot typ Indigo Blue Berries? Eller egentligen vilken tomat som helst då jag aldrig testat att så tomater från frö själv, men just de Indigo såg ju spännande ut :)

 12. Hej,

  jag hittar inte inlägget om dina trädgårdsböcker. Har googlat som en tok, men utan framgång. Vill du hjälpa mig?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *