ODLINGSSKOLAN DEL 4: GÖDSLA, FÖRGRO POTATIS, TJUVA OCH TOPPA

odlingsskolan del 4

Hej mina vänner! Det har blivit dags för ännu ett inlägg i odlingsskolan och idag tar vi återigen en titt på tomatplantorna som jag sådde i början av februari, pratar lite om gödsling, hur en groddar potatis och sådär.

Vill ni ta del av informationen via en video är det bara att klicka på play annars kommer allt i text + bildfom om ni bara scrollar nedåt!

 

 

Nu har mina tomater växt sig ännu större och än så länge står de stabilt och bra. Så fort de börjar kröka sig eller när jorden känns fullpackad med rötter kommer jag plantera om dem ytterligare en gång. Förhoppningen är att det blir en eller två veckor in i maj och sen får de helt enkelt komma ner i sina slutgiltiga krukor med en lång bambupinne som stöttning.

 

brända blad tomat

SKADADE BLAD

 

Ser dina blad ut såhär? Lugn, det är ingen sjukdom som håller på att angripa dina små plantor utan bladen har helt enkelt blivit brända av solen. Försök att vinkla ner persiennerna under de timmar då solen är som starkast så undviker du att skada plantan. Små brännmärken gör inte så stor skillnad men har du riktigt skadade blad är det bättre att knipsa av dem än att låta dem sitta kvar.

 

gödsla med gräsklipp

GÖDSLA OCH VATTNA

 

Men släng inte bladen! Ett bra sätt att gödsla på är att sprida ut färskt gräsklipp i krukorna (om ni samlar upp det i trädgården bör ni dock vara observanta på om ni har ogräs i gräsmattan eftersom det ju sprider sig till krukorna) och även om det inte tillför extremt mycket näring så lägger jag alltså alla gamla blad i krukorna. Dessa hjälper även till att hålla fukten i krukan – för ni kanske har märkt att tomater är alldeles otroligt törstiga?

Chili och paprika är inte alls lika glad över att växa i fuktig jord men tomater kan ni gott vattna så fort det börjar kännas torrt. Undvik dock att vattna under de soligaste dagarna (gör det då på morgonen eller kvällen) eftersom rötterna annars kan börja koka.

 

tomatgödning

 

Just tomaterna är enormt näringskrävande och nu börjar det bli hög tid att tillsätta lite gödsling när du vattnar. Det finns flytande tomatgödning att köpa (som du även kan använda till andra växter) men det går lika bra att använda sig av guldvatten. Det innebär helt enkelt att en spär ut 1 del urin med 10 eller 20 delar vatten och vattnar plantorna med detta någon gång då och då. Jag har aldrig upplevt att det luktar (vilket jag tycker att annan gödning gör) och en behöver ju inte förvara det någonstans eftersom det liksom går att få färskt flera gånger om dagen.

 

Det man bör tänka på är att urin ofta innehåller mer kväve än den specifika gödningen som går att hitta i affären och detta främjar främst bladverken så att vattna tomater med detta för mycket ger större blad och vattnigare frukter. Så gör det någon gång då och då eller satsa på att ge denna blandning till blommor och annat som ska växa sig stort och fint.

 

vattna tomatplanta

Har du pallkragar, land eller andra odlingar utomhus? Då börjar det bli hög tid att gödsla även i dessa. Utomhus blandar jag ner brunnen kogödsel i jorden och låter den sedan vila i några veckor innan jag sätter mina fröer. Rödbetor vet jag är speciellt kinkiga och gillar inte att få komma ner i nygödslad jord så gör det en bra stund före du ska så.

Gödslar du sedan grödor med guldvatten under sommarens gång bör du tänka på att sluta med detta ungefär en månad innan du ska skörda.

 

 

blommor tomat

BLOMMOR OCH POLLINERING

 

Det du ser på bilden ovan är tomatens fruktämnen som äntligen börjat bildas. De kommer snart slå ut till små gula blommor och eftersom tomaten är självpollinerande kommer vinden och alla små flygande djur hjälpa dem att förvandlas till frukter så småningom. Kommer du enbart ha dina tomater inne på fönsterbrädan kan du hjälpa till med pollineringen genom att använda en pensel (googla om du vill ha mer info om detta). Viktigt att tänka på är att blommorna är ömtåliga så var försiktig vid omplantering av dina plantor, trillar de av blir det ju inga tomater!

 

tjuva tomater

TJUVA

Men stop och belägg! Ser ni vad jag ser? Den här tomatplantan har ju en superstor tjuv i toppen. Tjuvar är små sidoskott som växer upp i tomatens bladveck och på nästan alla högväxande sorter (läs på förpackningen för att vara säker) ska dessa tas bort eftersom de ”tjuvar” energi från plantan och frukterna. Får tjuvarna växa sig så stora som på bilden kan små fruktämnen synas vilket gör att det är lätt att bli förvirrad.

 

tjuvar tomater

Häll därför utkik ofta för att kunna nypa bort alla småtjuvar som dyker upp. Råkar du nypa av toppen tar du bort hela den del av plantan där tomaterna som sagt kommer ifrån (därför toppas inte en tomatplanta som en chiliplanta) så var som sagt försiktig så att du inte är för galen i din jakt på tjuvar högst uppe i toppen.

 

toppa chiliplanta

TOPPA CHILI

 

Förra gången visade jag hur jag toppar chilin för att få den mer busklik. Här är ett praktexempel på hur en planta förgrenat sig och kommer fortsätta att växa åt olika håll.

 

toppa chili

Och här är ett exempel på en planta som inte växt så som jag hoppades på. Det går inte alltid att förutspå men den kan mycket väl komma att dela på sig senare (har varit med om det under tidigare år) och därför toppar jag inte dem fler gånger. Chili och paprika växer så långsamt så jag tycker att det räcker med att toppa dem en gång under säsongen.

 

odla squash

PLANTERA OM

I förra odlingsskolan satte jag även frön till squash och aubergin och det är nu hög tid att plantera om dessa. Eftersom principen med att så och plantera om är samma för alla typer av fröer så visar jag inte detta moment (har du missat det finns det i tidigare inlägg) men även här planterar jag ner stjälken i en större kruka så att bara bladen stitcker upp ovanför ytan, på så sätt blir det en mer stabil planta.

Som ni kanske kommer ihåg kan plantorna se otrolig lealösa och ledsna ut när de kommit i ny jord men avvakta med vattningen så har de oftast repat sig till nästa dag och då kan du tillsätta vatten.

 

förgro potatis

FÖRGRO POTATIS

Sugen på att testa på potatis? Det är busenkelt och kräver absolut inga stora land eller åkrar för att bli en bra skörd. Jag sätter mina i stora baljor (men vanliga små plasthinkar funkar minst lika bra) och har de senaste åren skördat mer än 100 potatisar när det varit dags att ta upp dem ur jorden.

 

grodda potatis

Det sägs att potatisen ska komma i jorden innan den 1:a maj (lite senare längre upp i Sverige) och innan dess behöver de groddas för att ge så bra och tidig avkastning som möjligt. Helst ska de ligga på en ljus men sval plats i några veckor (i äggkartonger eller på ett tunt lager jord brukar funkar bra) men även rumstemperatur går an. Ger du dig ut för att köpa sättpotatis nu brukar det finnas flera exemplar som redan är rätt bra förgroddade hos handelsträdgården.
Så, det är alltså inte för sent!

När jag planterar dessa små godingar strör jag ut ett lager jord i botten på en stor hink (som jag borrat hål i långt ner på sidorna) och sedan lägger jag tre potatisar i varje (så långt bort från varandra som det går) innan jag häller på ungefär 10 cm jord ovanför. Sedan vattnar jag lätt och låter hinken stå ute tills blasten växt några cm ovanför jordytan, då är det nämligen dags att kupa dem. Men det berättar jag mer om i nästa del av odlingsskolan!

 

16867034474_bfc56ed1f4_k

Nästa gång tänkte jag att ni skulle få hänga med ut i trädgården så ta hand om era plantor så länge, grodda er potatis och ställ frågor ifall det är något ni undrar.

Men märk väl, jag är inte trädgårdsmästare och har svårt att besvara era frågor kring vilka blommor/buskar/växter ni ska plantera, hur en anlägger en bra rabatt osv. Mitt bästa råd där är att gå helt på känsla och bestämma er för vad ni vill ha för något och sedan läsa på om varje specifik växt för att se i vilket läge de vill stå, vilken jord de vill ha och andra förutsättningar den kräver. Lycka till!

 

12 kommentarer Lägg till din
 1. Sandra, du växtguru! Jag behöver hjälp o tänker att du nog är precis rätt person att fråga!
  Jag köpte för ett tag sedan en murgröna (vet ej exakt namn, bild här: http://www.devote.se/elinsparis/home-pt-ii-30354571) för att hänga i badrummet. Vi har ett litet fönster precis ovanför duschen och jag frågade blom-killen om han trodde att växten skulle trivas fint där, med ångor från duschen och sol från fönstret. Ja sade han glatt och nu har den såklart torkat ut o dött helt… jag har otroligt icke-gröna fingrar och förstår nu såklart att den behövde mycket mer fukt än så! Nu vattnar jag den för fullt för att försöka få tillbaka lite liv, o gröna små spröt har nu börjat ploppa upp! Nu till min fråga: är det bäst att klippa av gamla kvistar/grenar så att de nya får plats att komma upp, eller kommer de trista också komma tillbaka till liv? Har tagit bort alla döda blad men vet ej hur jag ska fortgå.
  Sorry för lång fråga, ville förklara så tydligt som möjligt! Google är himla förvirrande med massa olika råd så tänkte att dig litar jag ju verkligen på :)
  Hoppas att du har en fin dag Sandra, stor kram!

  1. Tyvärr tror jag att det är kört för de kvistarna som redan torkat ihop och dött. Jag skulle ta bort dem men är ingen expert på murgröna, tyvärr!

 2. Åh, vilken bra odlingsskola! Kan man grodda vanlig potatis som man köper i mataffären? Man behöver inte köpa specifik sättpotatis?

  1. Man kan absolut förgro potatis från affären men 1. du kan aldrig veta om de är besprutade och alltså hämmade för vidare tillväxt och 2. de kan eventuellt bära på sjukdomar som hämmar din skörd. Jag kör på sättpotatis eftersom det är ett säkrare kort men jag har hört om jättemånga som får lika bra skörd som mig med vanlig matpotatis :)

 3. Älskar dina odlingsguider. Jag bor i Göteborg och jag har satt mina plantor efter dina guider, men mina har inte alls blivit sådär stora som dina. Vad har jag då gjort för fel? Jag har dem i växthus och i fönstret.

  1. Det går tyvärr inte att jämföra storlek eller säga varför. Jag har ju lagt upp guiderna ett tag efter jag hade sått mina fröer så du kanske sådde dem efter mig, inte har planterat om lika ofta, inte haft lika soligt som vi har, inte har lika soligt fönster, inte har samma sorts fröer (= dina plantor kanske ska bli en annan höjd) osv. Så länge de växer på och ser friska ut så är det nog dumt att jämföra med hur andras plantor ser ut. Dina spurtar kanske ikapp så småningom eller så ger de minst lika mycket frukt trots att de är mindre, det går liksom aldrig att veta :)

 4. Åh dina odlingsinlägg <3 Så pedagogiska och älskar att du gör dem både i skriven form och videoformat så att en kan välja vad som passar bäst. Jag ligger lite efter dig eftersom jag sådde första av allt i början av april och vi fortfarande har frostnätter här, men det gör det ju bara skönt för då har jag dessa inlägg när jag behöver dem. :) Fantastiska bilder och framför allt den på dig med plantan tycker jag mycket om känslan i!

  1. Vi har också frostnätter, brukar vara det ända fram till mitten av juni nästan. Men det spelar ju ingen roll eftersom tomater, chili och paprika ändå behöver drivas upp inne :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *