FÖRSTA VÅREN PÅ LILLA KOLONILOTTEN

I augusti förra året skrev jag på papper och betalade en blygsam handpenning på en 340 kvm stor kolonilott.
Mitt första möte med den såg ut som ovan. En röd liten stuga omgiven av övervuxna rabatter och med massvis med illa skötta buskar och träd. Den var absolut i behov av kärlek men till skillnad från övriga lotter på området så var den något helt annat än den lilla jordremsa (oftast full med rotogräs) andra tilldelas. Detta var  nämligen en inhägnad trädgård gömd bakom några garage  och helt utan några egentliga grannar.

 

Det slitna lilla växthuset (byggt av gamla fönster) gjorde även sitt för att snärja mig och utan att tveka så hade jag blivit med kolonilott. Men jag visste som sagt att det fanns saker att göra och under förra årets sista  sommarmånader slet jag som ett djur för att rensa upp och fixa ordning så mycket jag kunde. En av de första sakerna jag gjorde (eller okej, just den här grejen gjorde faktiskt Viktor) var att gräva upp längan med Ölandstok som ni kan se till höger i bilden ovan. Jag har så svårt för just de där buskarna och kände inte att de  passade in i vår lilla grönskande oas.

Att ta över en trädgård så sent på säsongen gör ju att det mesta redan blommat över och att den finaste tiden därför varit förbi. Kvar fanns dock både klarbär, rabarber, krusbär och ett gäng vackra blommor att ta hand om. Nu ligger vår lott i en backe med ett litet träsk precis nedanför så vi skulle egentligen behövt tusen björkar som kunde hantera allt vatten som kommer forsande under regniga dagar. Men detta till trots fick björken ni ser på bilden ryka tillsammans med ett gäng andra träd och buskar. Vi har skuggplatser så det räcker ändå och eftersom de inte bar frukt eller estetisk skönhet fick de helt enkelt maka på sig.


När hösten kom målade och inredde jag den lilla stugan för att ha ett mysigt krypin att fly till under kallare och regniga dagar. Att vi har kunnat sitta inklämda där och fika med tända ljus har gjort mig glad men att det bara skedde en enda gång är kanske en annan sak. Hur som helst så upptäckte jag nu efter vintern att det uppstått en rätt allvarlig vattenläcka i taket vilket i sin tur lett till att stugan nu är angripen av mögel. Det är därför inte längre ett ställe där jag vill klämma in mina barn för en fika. Tråkigt eftersom jag älskade det där lilla utrymmet men samtidigt inte hela världen eftersom det ju är trädgården i sig som jag var ute efter från första början. Numera bor vår gräsklippare i det röda lilla huset och så småningom kan det förhoppningsvis ersättas med ett nytt mer fikavänligt krypin.

För visst ser det extra mysigt ut att mötas av den här söta lilla synen varje gång en kommer hit <3

 

Så länge får jag sitta här utanför och njuta av dygnets alla soltimmar. I rabatten här växer som synes lite ogräs men även klätterrosor och stockrosor.

 

 

Och precis bredvid väntar jag på att vår syrénberså ska slå ut för där kommer jag garanterat sitta och fika med min familj i sommar

 

 

I övrigt är det verkligen en fröjd att få komma dit nu och upptäcka allt som börjat spira. Jag har ju inte så bra koll på det som finns här eftersom jag som sagt missade förra vårens blomstring. Men flera vivor (gullvivor och jordvivor), påskliljor, tulpaner, vitsippor, pärlhyacinter och julrosor har redan hunnit tittat upp.

Det här är vad jag har koll på finns där redan och allt annat blir som sagt en överraskning.

 

Att ha sitt livs första växthus är även det en rätt häftig känsla även om det som sagt är i otroligt dåligt skick. Just nu växer det vindruvor där inne (eller inte just nu alltså) och jag tänker nog inte  sätta så mycket mer där i år. Jag har ju alltid satsat stort på mina tomater och haft det mesta som är ätbart i mina pallkragar och krukor här hemma. Men i år (med  bebis i magen och allt) väljer jag att skala ner och satsa på att lära känna det här området och hellre lägga krut på alla bärbuskar, fruktträd och blommor vi har. Men kanske att det får flytta in någon melonplanta eller något bara för att jag kan!

 

Sen har ju Elton fått en egen pallkrage och där valde han att sätta morötter. En perfekt liten grej att börja med för små händer som vill bara med och både så, skörda och äta. Till höger i bild ser ni rabatten som blev kvar efter att Ölandstoken försvann. Där satte vi förra året tre stora blåbärsplantor  som gav oss otippat mycket bär. Hoppas de tar sig  bra i år också!

Hittills har jag bara lyckats skörda rabarber men sommaren har ju inte ens börjat! Även om det ska bli ett lugnt år i trädgården så har jag såklart lite planer för några områden som vi inte utnyttjar just nu. Men vi tar det och fortsatt skörd i ett annat inlägg. Det här var ju bara en liten inblick i den första våren på vår lilla kolonilott. Och vilken fin start det varit på den stundande säsongen. Nu längtar jag efter fortsättningen!

 

13 kommentarer Lägg till din
 1. Är så glad att du skrev ett nytt inlägg! Det här kan man önska sig… och, vem vet…kanske en dag :)
  Dina bilder påminner mig om mina föräldrars trädgård – den är så fin och mysig med massor av fina grönsaker och frukt. Saknar och längtar efter den just nu <3

 2. Mysigt med ett smultronställe!
  Jag har växthus men odlar inte så mycket där i år. Har mest pelargoner där och så har vi det som uterum. Orken räcker inte till i år.

 3. blev så glad när jag såg att du uppdaterat igen. hej!!

  + vilken dröm med en sådan liten lott. jag och johan har börjat smida planer om att köpa oss ett sommarhus när jag är färdigpluggad. att liksom kunna flytta till en annan lägenhet (utan att behöva tänka så mycket på hyran pga csn) och investera i ett mysigt sommarhus någonstans i skåne. fy sjutton vad jag längtar. speciellt efter det här inlägget, så härligt!!

 4. Så himla fint! Avis! Och du verkar ha en väldigt sunn inställning till ett projekt som har lite extra utmaningar som du nämner. Jag hade lätt blivit utsliten av dom saker du nämner, men vad härligt att bara sitta och se hur det gror och ta en sak i taget. Längtar efter att se mera!

 5. Å, så fint med en oppdatering fra deg! <3 Og så herlig med den lille hagen. Hvis du ikke skal plante så mye i drivhuset, kanskje det kan være fikaplass? Blir fint å se hva som dukker opp i hagen utover sommeren! Klem!

 6. Kul med ett inlägg igen! Älskar dina bilder och dina fina personliga texter.

  Vad kul att få se din kolonilott! Den är verkligen stor och verkar lite avsides på ett skönt sätt! Lycka till! Ps. Jag går fortfarande in på din blogg och läser dina odlingstips när jag funderar kring mina tomater och chiliplantor!!

 7. Vad härligt att få bli med kolonilott. Jag älskar också att påta i min lilla trädgård, fast jag en gång hade bestämt mig för att inte ta mig an trädgårdsintresset alls. Så fel man kan när man blir med radhustrea då. :)

 8. Åh vad roligt!! <3 :-D BÅDE kolonilotten och blogginlägget! Var i Karlskoga förra helgen och tänkte genast på dig. Så kul att se det här! Vi har just köpt hus och jag känner igen hur vi känner just nu om trädgården som vi köpte mitt i vintern täckt av snö! Så spännande att upptäcka vad som finns!

 9. Så mysigt! Känns som ett så avslappnat lugnt inlägg. Hamnar i meditativt tillstånd direkt. Trist med vattenläcka men så fint med växthus och all växtlighet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *