BÖRJA ODLA

BÖRJA ODLA

 

Det är dags att börja odla! Eller ja, det dags att börja peta ner de segaste små fröerna i jorden om du vill njuta av fantastiska tomater, krispig paprika och starka små chilis innan sommaren är slut. Jag har sett att flera av er redan är på god väg med era små chiliplantor men har du inte börjat än behöver du inte bli stressad. Det är nämligen prick just nu, runt Alla Hjärtans Dag, som det är perfekt för oss i södra och mellersta Sverige att börja så det som tar extra lång tid på sig.

 

lära sig odla

 

Förra året gjorde jag en rätt maffig guide om att börja odla och du hittar den i sin helhet här:

Del 1. BÖRJA SÅ
Del 2. FÖRSTA OMPLANTERINGEN
Del 3. PLANTERA OM +  TOPPA CHILI & BASILIKA
Del 4. GÖDSLA, FÖRGRO POTATIS, TJUVA & TOPPA
Del 5. AVHÄRDA PLANTOR, KUPA POTATIS OCH SÅ UTOMHUS

 

 

Spara därför gärna det här inlägget i Bloglovin’ ,  eller var du nu läser bloggar, så att du kan återkomma till de olika delarna när det blir dags.

Har du inte plats eller ork till att så och odla i någon större skala har jag ett fenomenalt tips även för dig. Nämligen att börja grodda.

 

 

Jag sätter mina första frön imorgon och tänkte återkomma med vad det blir lite senare. Ska du odla? Har du redan satt några frön? Berätta gärna vad som kommer spira på din fönsterbräda i vår!

 

 

Spara

17 kommentarer Lägg till din
 1. Äntligen! Idag sådde jag chili och basilika, ikväll eller imorgon ska jag även så paprika. Har beställt impectas katalog och tänkte köpa mer frö när jag hunnit kolla igenom den. Vi ska gifta oss i sommar och planen är även att så blommorna till det men det blir lite senare 😁

 2. Odling blir det nog här r i år också. Kommer köra på lätta sorter som jag vet att vi äter och så hoppas jag hitt ett miniväxthusskåp att ha på terrassen. Där ska isåfall några tomatplantor få bo. Kommer inte att köra från frö med tomatplantorna utan köper färdiga små plantor senare.

 3. Sådde chili (”Blue Christmas”, Glockenpaprika, ”Cayenne Purple”, ”Fish Pepper”, ”Pimipento”), basilika (”Genovese”) och aubergine (”Diamond”). Undrar lite om jag verkligen behöver så mycket chili men tänker att det nog löser sig i slutändan. Ser verkligen framemot att verkligen komma igång med odlandet i år!

 4. Äntligen är det dags! Jag och Johan odlar lite allt möjligt hela tiden men den här våren ser jag fram emot att så något som jag hoppas på blir maffiga tomatplantor på vår balkong senare. Jag hade gärna velat odla upp alla kryddor vi använder oss av också, så att en kan ta färska istället för burkvariant på middagen.

 5. Åh vad kul att du också sår nu! Det är så roligt och spännande att se vad andra kommer igång med :)
  Jag har ju, som du redan sett, redan sått en del. Tre sorters chili (Naga Morich, Habanero & en ”vanlig” chili), en paprika som jag tog frön från en paprika vi hade till middag, en busktomat(Tiny Tim) och en del örter :) Och Sallat såklart! Maché sallat! Jag ser framför mig en hel del mer på balkongen men försöker att ta det långsamt och inte skynda för mycket :) Mottar gärna alla tips på vad som växer bra i krukor och kärl på en morgonsolsbalkong.

 6. Vi so bor i norr borde nog redan satt igång men åh vad dålig jag är på det här… Vill liksom börja odla mer men har inget sinne för det och kan inget heller så kommer liksom aldrig till skott… Men jag tänkte också sätta lite groddar till veckan, gula ärtskott till att börja med :)

 7. Här blir det försök till två sorters chili, två sorters tomat, en paprikasort, lite örter samt en ”bön-mix”. Har ingen aning om hur detta kommer gå, första gången jag har en balkong sedan mitt odlingsintresse tog fart! Sen blir det lite pelargoner och kanske någon annan blommande växt.

 8. Kuuuul! Jag vill egentligen lära mig och testa, men gah om jag inte får begränsa mig själv i år i vad jag klarar av. Har väl redan fyrtioelva projekt som smyglöper/bör startas. Men din (grymma) guid sparar jag, för något år ska jag banne mig!

 9. Blir inte så mycket odlat för min del med tanke på att jag inte har någon trädgård. Brukar ha örter & jordgubssplantor på balkongen men i år kanske jag skulle försöka mig på tomater! Finns ju inget godare än solmogna tomater! :)

 10. Blir ingen odling för mig i år heller. Hade hemskt gärna haft ett litet odlingsprojekt, men det är svårt när man:
  1. bor i ett varmt land där grödorna kan dö i solen
  2. är borta en månad på sommaren.

  Men när jag får en trädgård ska det minsann odlas! Förra sommaren överlät vi vårt lilla olivträd till svärmodern när vi var borta. När vi kom hem var korgen den stod i söndermöglad och trädet nära att dö. Lyckades dock få liv i det igen :)

 11. Hej Sandra! Stort tack för dessa pedagogiska filmer!! Har aldrig odlat själv förut men blev så himla inspirerad att jag igår köpte allt som behövdes och satte mina frön. Satte exempelvis tomater, så satsar stort som du och hoppas att det kommer gå lika fint som din första gång! :)

  Har dock några frågor (tänker att inga frågor är för dumma för är verkligen newbie på detta…)
  1. Köpte frön till persilja och basilika, och det är extremt många frön i påsarna.. Finns det någon maxgräns frön man borde tänka i varje kruka? Du skriver om 2 st tomatfrön/kruka men gäller detta allt? Då går det ju åt en herrans massa krukor?

  2. Kan inte du göra samma pedagogiska film och upplägg på hur man tar sticklingar? Funkar detta på alla växter? Har förstått att det funkar olika beroende på vad det är fär växt? Jag vill veta hur man gör med Monstera och
  Elefantöra. Fattar liksom så bra med dina filmer…

  3. Inser nu när solen tittar fram igen att mina fönster är helt igensolkade och superskitiga. Påverkar detta odlingarna och är växterna väldigt känsliga för detta? Kanske måste ta på mig städhandskarna i helgen…suck..

  Har verkligen kommit fram till att jag älskar dessa inlägg som har med odling att göra. Har väl väckt något jag inte visste ens att jag hade inom mig haha, vill liksom odla allt just nu! Så tack för inspirationen! <3

  1. Hej Karin! Vad roligt att du fått ett odlingsintresse och tack för de fina orden om mina guider :)

   1. En sår sina frön i mycket små krukor (det vore slöseri med jord annars eftersom de måste omplanteras efter bara någon vecka) och därför gör det ju inte så mycket om det blir många krukor till en början. Däremot råder jag dig att inte överdriva med antalet plantor såhär i början. Tomater tar till exempel enormt mycket plats, tid och jord och allt så mitt råd är att börja med rätt få plantor. Det är inte tänkt att en ska så alla frön som finns i en påse under en säsong om en inte vill ha enoooormt många plantor. Du kan sätta så många frön du vill i samma kruka men risken med det är att rötterna kan ha trasslat ihop sig vid den första omplanteringen (då plantorna ju är väldigt sköra) vilket gör att det blir himla pilligt. Jag brukar så 3-4 basilikafrön i varje kruka och sen fortsätter jag att plantera om dem på just det viset. När de är färdigväxta är det alltså fortfarande 3-4 stjälkar i varje kruka. Persilja växer på ett annat sätt så det hade jag bara strött ut ett gäng frön i en kruka.

   2. I dagsläget har jag inga planer på det men om tid finns framöver ska jag absolut ha det i åtanke :) Elefantöra är det absolut lättaste som finns eftersom den producerar sticklingar själv, i jorden bredvid moderplantan. Lirka loss dem/ skär försiktigt av dem och sätt i vatten eller jord och du är i hamn!

   3. Är de HELT igensolkade måste du nog putsa dem men annars funkar lite smuts som en perfekt dämpning av det starkaste solljuset! Under riktigt soliga dagar skulle jag råda alla att vinkla ner persiennerna något då det kan bränna bladen och skada plantorna. Så lite smuts känns som en bra lösning ;)

   Hör av dig igen om du har fler funderingar! Lycka till med odlingen :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *