ÅTER TILL VARDAGEN

 

Godmorgon,

Vilken värme hörrni! Nä, jag bara skoja det är ju knappast någon nyhet vid det här laget, va. Jag sitter här i soffan iklädd ett svalt nattlinne (som jag av förklarliga skäl numera bär som klänning) och skulle precis berätta vilken härlig morgon vi haft när jag välte ut ett stort glas vatten över hela soffbordet och mattan. Någon slags självbelåtenhetskarma kanske. Men faktum är att jag verkligen sitter och njuter av att vardagen drog igång för mig och Elton igår, för jag älskar ju den!

 

 

Jag kommer fortsätta vara ledig ända tills bebisen kommer (vilket den är beräknad att göra om 18 dagar (och då väntar såklart en helt annan vardag för oss)) men Elton fick alltså börja på förskolan redan igår. Här i vår kommun får barn till föräldralediga gå 15 timmar i veckan och efter att ha varit ledig i två hela månader kändes det bra att han fick komma in i rutinerna igen innan den största omställningen i hans liv sker. Jag vill liksom inte att han ska känna att det är bebisens fel att han måste gå dit, vilket det kanske hade gjort om han börjat strax efter att den fötts. Fast när jag skriver ”måste gå dit” låter det ju fruktansvärt. Vi har dividerat fram och tillbaka ifall han ska fortsätta gå på förskolan eller få vara hemma med lillebror och mig och till slut landat i att han ska få gå sina 15 timmar så länge allt funkar bra. Dels för att han redan är inskolad och för att det känns onödigt att han ska tappa sin plats och riskera att få börja om någon annanstans sen. Självklart även lite för att jag kommer vara själv med båda barnen mycket och ser det som en fin chans att knyta an till bebisen utan att behöva lägga allt fokus på en tvååring som ständigt har nya projekt för sig. Men absolut mest för att det känns viktigt att värna om och bevara de relationer Elton knutit med pedagogerna och barnen på förskolan. Självklart förstår jag att de vuxna där inte är några anknytningspersoner och att de aldrig kan ersätta mig som förälder. Men en relation är alltid en relation och när vi bor så långt bort från familj känns det viktigt att han får fortsätta behålla sina sammanhang.

 

 

Att han fick börja den här veckan känns dessutom riktigt bra i magen eftersom det hittills bara är tre barn på hans avdelning som kommit tillbaka från ledigheten. Jag menar, att få mjukstarta i verksamheten på det sättet borde ju alla få göra efter ett långt och härligt sommarlov. Vilket för mig tillbaka till det där om vår underbara morgon. Det är långt ifrån alla dagar som funkar såhär smidigt men idag vaknade vi båda glada och utvilade, hann leka med duplo ihop i nästan en timme och samtalade tillsammans under hela frukosten (som inte var kladdig alls = kanske det ultimata toppbetyget på en morgon) om hur kul det är på förskolan. När han druckit upp det sista av sin havremjölk sa han entusiastiskt  ”måste cykla NU och krama mamma hejdå” och vem är jag att säga nej till ett så peppigt avsked.

Så nu sitter jag alltså här i soffan och har skrivit över 500 ord om typ ingenting. Halva vardagsrummet är fullt med halvbyggt duplo, jag ser att tidningarna på soffbordet blivit alldeles vågiga i kanten av det utspillda vattenglaset och batteriet på datorn signalerar för fullt att jag borde gå och hämta laddsladden. Men jag har ingen brådska med något. Jag har nästan fyra timmar till mitt förfogande och tänker hinna med att både tvätta sängkläder, frosta av frysen, måla om ett babygym och fotografera ett samarbete innan jag hämtar Elton på förskolan igen. Och Då tänker jag att vi ska cykla och äta mellis på vår kolonilott där blåbären äntligen har mognat. Allt ogräs tänker jag dock blunda för idag och bara vara med min stora lilla kille som häromdagen sa ”Elton kan själv, är storebror nu” 😭😭😭

 

Åter till vardagen var det, ja! Är det inte så att somrarna nästan står still och liksom bara svischar förbi och så är det under resten av året allt liksom verkligen händer? I allt det där vardagliga på hemmaplan, det är i alla fall där allt sker för mig.

 

10 kommentarer Lägg till din
 1. Låter som en vettig plan det där med förskolan. Lycka till med allt kring bebisens ankomst, inte långt kvar nu ju!

 2. Så deilig med en rolig morgen! Morsomt at du har begynt å blogge igjen :) Som du sikkert ser, er jeg fra Norge og for meg er det helt KO-KO at barna ikke får gå fulltid i barnehagen i Sverige bare fordi en av foreldrene er hjemme i permisjon! Vi fikk baby for 7 uker siden og det har vært så godt for storesøster å gå i barnehagen hvor alt er som normalt i denne nye omveltningen. Hun går litt kortere dager enn når vi begge er i jobb men det er godt å kunne hente seg inn når baby sover på dagen.

 3. Vardagslivet är det bästa. Sommaren är bara en liten välbehövlig paus från det. Min lilla son har också längtat till förskolan och rusade dit i måndags. Härligt att de trivs, de små!

 4. Vi gjorde samma med storasyster när lillasyster kom. Hon var ju redan inskolad, och trivdes så bra där! Så kunde man ha henne hemma ibland och hitta på kul tillsammans. Och ja, jag älskar vardagen och rutiner. Dock inte riktigt stressen när man jobbar heltid och hinna med allt, men sånt löser sig det med!

 5. Som blivande förskolläre (och som har läst kurser om anknytning) så kan säga att ankytning är väldigt komplicerat. Jag vet inte om jag skulle hålla med om att förskollepersonalen inte kan bli ankytingspersoner till barn, för det finns det forskning som bevisar att det faktsikt är möjligt. Och ett barn med en otrygg relation till sina föräldrar kan defitivt ha en tryggare ankyting/relation med personal i förskolan. Men i de felsta fall så kan som du sa personelen inte ersätta föräldrar. Jag försöker inte tillrättavisa dig eller något, jag ville bara dela med mig av min syn på ankytingsteori ;)

  Tycker verkligen att det är rätt gjort att låta honom vara på förskolan och det har inte något med det jag skrev innan, utan mer att barn lär sig så mycket av varandra i förskolan som vi vuxna inte kan ersätta och de upptäcker nya perspektiv på världen som man inte kanske möter hemma.

  1. Skall tillägga att jag också tycker det är bra att han får vara hemma ibland med dig och bebisen utöver tiden på förskolan :)

 6. Klart han ska vara på förskolan om han trivs där. Dom lär sig så mycket där och det är ju inte lätt att aktivera honom när du är höggravid eller när lillebror kommer.

  Här du visat nått från er kolonilott? Annars vill jag gärna se och höra mer om den eftersom jag själv precis skaffat en. Om man får önska.

  1. Nej, inte så mycket från kolonin än men kan absolut göra ett inlägg om det. Och åh, grattis till din lott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *